Kako je potekal razvoj televizije – od elektronskega teleskopa do IPTV

Kako je potekal razvoj televizije – od katodne cevi do IPTV

Danes je televizija nekaj vsakdanjega in del življenja mnogih ljudi. Vendar pa je, da smo prišli do televizijo, kot jo imamo možnost spremljati danes, trajalo veliko časa. Poglejmo, kako je potekal razvoj televizije, od preproste katodne cevi, pa do najsodobnejše IPTV.

Televizija – Začetki razvoja
Kako je potekal razvoj televizije
Kako je potekal razvoj televizije – od elektronskega teleskopa do IPTV …

Konec 19. stoletja je tehnična podlaga za sodobno televizijo postavil “elektronski teleskop”. Vendar pa je nato trajalo še približno 50 let, preden se je pojavila prva elektronska televizija. Leta 1926 je prvič zaslediti dokaze o prenosu slike s pomočjo elektronskih sredstev. Televizija se je rodila!

Leta 1935 se je v Evropi prvič oddajala tudi redna televizijska slika. Nemški “rajh” je med letoma 1933 in 1945, znatno napredoval v razvoju televizije. Na primer, poletne olimpijske igre leta 1936, so bile predvajane v živo več tisoč ljudem.

Barvna televizija v obliki cevi

Malo kasneje so se v “igro” vključile tudi barve. Leta 1954, za ceno 1000 dolarjev, so bili že v večjem številu, na voljo prvi barvni televizijski sprejemniki. Vendar pa tehnologija še ni bila v celoti razvita, zato so bile motnje slike in zvoka ter slaba kakovost, na začetku nekaj standardnega.

Tudi v Nemčiji je razvoj barvno televizijo prinesel televizorje v gospodinjstva. Tako je leta 1967, eden od nemških ministrov, to oznanil s simboličnim pritiskom na gumb. Prva barvna televizija je prišla iz podjetja “Telefunken*“, ki se je uspešno spopadala s takrat uporabljenim sistemom – PAL.

Sicer se cevni televizorji danes še vedno najdejo in uporabljajo v nekaterih gospodinjstvih, a so vedno bolj redki. Bolj zanesljiva, ekonomična in na splošno boljša, je LCD tehnologija, ki zagotavlja veliko boljšo kakovost slike. CRT televizorji so praktično več ne uporabljajo, povpraševanja kupcev po njih, pa praktično več ni. Na to je vplivalo tudi konstantno padanje cen “ploskih” naprav. Je pa bilo že leta 2006, prvič prodanih več televizorjev z ravnim zaslonom, kot “zastarelih” cevnih.

Tehnologija se na področju televizije, še vnaprej razvija s svetlobno hitrostjo. Ukrivljeni zasloni, OLED tehnologija in 4K ločljivost. To je le nekaj ključnih besed, ki se vedno pogosteje uporabljajo na trgu.

Distribucija vsebin

Danes obstaja veliko različnih vrst in tehnike, ki signal prinesejo na vaš televizor. Pogosto uporabljana satelitska tehnologija, je začela že v začetku šestdesetih. Vendar pa je šele leta 1987, satelit Astra1 pričel z oddajanjem, kot ga poznamo še danes. Prenos od leta 2012 poteka izključno digitalno, analogna satelitska televizija pa je bila ukinjena.

Tudi danes je televizija prek satelita, ena izmed najbolj priljubljenih možnosti sprejema TV signala.  K temu so  svoj delež prispevali razvoj številnih televizijskih kanalov in zelo dobra kakovost slike.

Potem pa je tu še televizija preko interneta, tako imenovana IPTV, ki je danes nedvomno v “modi”. Hitre internetne povezave omogočajo sprejem v visoki kakovosti, brez motenj. Signal pride do televizijskega sprejemnika s pomočjo interneta. Alternativni ponudniki, omogočajo tudi televizijo na mobilnih napravah (pametnih telefonih in tabličnih računalnikih). Zahvaljujoč ustreznim tehnologijam, IPTV Set Top Box napravam in napravam, kot sta Google Chromecast* in Amazon Fire TV Stick*, pa je spremljanje internetnih vsebin možno tudi na velikih TV ekranih.