Varni avtosedeži

Tako kot pri vsaki stvari se tudi kvaliteta otroških avtosedežev razlikuje. A ker gre za varnost vašega otroka je pravilna izbira otroškega avtosedeža že toliko bolj pomembna

Niso vsi otroški avtosedeži enaki.

A kako vedeti kateri so ustrezni avtosedeži? Kot prvo lahko preverite ocene, ki jih avtosedeži dosežejo pri testiranju. Otroške avtosedeže testirajo neodvisni organi za testiranje varnosti, kot sta na primer ADAC (nemški avtomobilski klub) ali TÜV (tehnični nadzorni organ v Nemčiji). Poleg tega nekateri proizvajalci otroških avtosedežev opravijo lastne teste varnosti in kakovosti izdelka.

Pri tem vedite, da se testi žal ne opravljajo na vseh avtosedežih. Izbor opravijo novinarji ter zaposleni v testnih laboratorijih. Želje staršev, da bi se namesto vedno istih blagovnih znamk testiralo tudi druge proizvajalce ali se izbor povečalo pa žal ostajajo neuslišane. Kaj je temu razlog žal ne vemo.

Če si ogledujete otroški avtosedež, ki ni bil testiran s strani zgoraj navedenih laboratorijev pred dokončnim izborom avtosedeža preverite naslednje. Ali je bil morda avtosedež testiran v lastnih (proizvajalčevih) laboratorijih oziroma ali je bila opravljena le simulacija trka.

Otrok v avtosedežu Graco
Otrok v avtosedežu Graco

Veljavni standardi

Vsi avtosedeži, ki se prodajajo znotraj EU morajo ustrezati zahtevam iz starejšega normativa ECE R44/04 ali iz novejšega ECE R129 (i-Size). Ker novejši zahteva več varnosti že z izbiro avtosedeža, ki ustreza ECE R129 (i-Size) dobite višjo varnost za otroka kot še pred nedavnim.

Pa še malo kmečke logike. Če je določen proizvajalec na testih dobil kar nekaj dobrih ocen so verjetno vsi njegovi avtosedeži v redu. Tistim proizvajalcem, ki pa redno pogrnejo na testu se izognite. Lahko tudi preverite ali so bili kakšni avtosedeži odpoklicani zaradi napak. Tudi teh se izognite.

Pa še en nasvet. Avtosedež imate v avtu zato, da se uporablja. V avtu ni demokracije in popusščanja. Otrok se v avtu mora voziti v avtosedežu. Ali mu to paše ali ne sme ovirati uporabe. Lahko je samo vodilo za vas, da izberete tak avtosedež v katerem se bo otrok tudi vozil.

Nekaj najbolje ocenjenih avtosedežev 2024, ki jih najdete tudi na slovenskem trgu

Joie i-Spin Safe

Zelo varen otroški avtosedež je namenjen otrokom do približno 4. leta starosti, ki so zavarovani izključno v nasprotni smeri vožnje. Da bi olajšali dviganje otroka, je mogoče sedež obrniti na stran. Čeprav je otroški sedež primeren za novorojenčke, otroka ni mogoče v sedežu prenesti do vozila. Ker gre za homologacijo po UN ECE Reg. 129 (“i-size”), je izbor sedežev narejen na podlagi velikosti otroka. Uporablja se lahko na sedežih z oznako “i-size” in v vozilih, ki so odobrena na tipni listi proizvajalca otroškega sedeža. Leto testiranja: 2020. Ta sistem zagotavlja dodatno varnost in prilagodljivost, saj se sedež prilagaja rasti vašega otroka, hkrati pa omogoča enostavno in varno pritrditev v kompatibilna vozila.

Nuna Pipa Next + Pipa Next Base

Varnostni avtosedež za dojenčke z Isofix podstavkom zagotavlja enostavno in stabilno namestitev. Višina naramnic se lahko z enostavnim centralnim mehanizmom hitro prilagodi rastočemu otroku. Avtosedež ustreza UN regulativi 129 (“i-size”), kar pomeni, da se lahko uporablja na sedežih z oznako “i-size” in v vozilih, ki so odobrena na seznamu tipov proizvajalca avtosedežev. Sedež je prav tako odobren za uporabo v določenih letalih – pred rezervacijo leta se pozanimajte, ali lahko uporabljate avtosedež. Prehod na naslednji sedež je potreben šele, ko glava otroka doseže zgornji rob avtosedeža za dojenčke. Leto testiranja: 2020

Peg Perego Primo Viaggio Lounge + i-Size base

Izjemno varen avtosedež za dojenčke z Isofix podstavkom omogoča hitro in enostavno namestitev. Za boljše udobje dojenčka se lahko lupinica nastavi v položaj, ki je bolj primeren za ležanje. Ker je sedež v skladu z UN Reg. 129 (“i-size”), izbira sedežev temelji na velikosti otroka. Uporablja se lahko na sedežih z oznako “i-Size” in v vozilih, ki so odobrena na seznamu tipov proizvajalca otroških sedežev. Praktično: Za namestitev v vozilu je potrebno preklopiti nošenjski pas. Višina pasov za naramnice se lahko skupaj z naslonjalom za glavo enostavno in hitro prilagodi rastočemu otroku z uporabo centralnega konektorja. Dojenčkov avtosedež je del modularnega sistema, v katerem se lahko različni otroški sedeži pritrdijo na isto Isofix podstavek. Sedež ima tudi dovoljenje za uporabo v določenih letalih – pred rezervacijo leta se pozanimajte, ali lahko uporabljate avtosedež. Leto testiranja: 2021

Prejšnji članek:
Joie vozički ugodno

Naslednji članek:
Vozički za dojenčke in najnovejše inovacije