Varni avtosedeži

Tako kot pri vsaki stvari se tudi kvaliteta otroških avtosedežev razlikuje. A ker gre za varnost vašega otroka je pravilna izbira otroškega avtosedeža že toliko bolj pomembna

Niso vsi otroški avtosedeži enaki.

A kako vedeti kateri so ustrezni avtosedeži? Kot prvo lahko preverite ocene, ki jih avtosedeži dosežejo pri testiranju. Otroške avtosedeže testirajo neodvisni organi za testiranje varnosti, kot sta na primer ADAC (nemški avtomobilski klub) ali TÜV (tehnični nadzorni organ v Nemčiji). Poleg tega nekateri proizvajalci otroških avtosedežev opravijo lastne teste varnosti in kakovosti izdelka.

Pri tem vedite, da se testi žal ne opravljajo na vseh avtosedežih. Izbor opravijo novinarji ter zaposleni v testnih laboratorijih. Želje staršev, da bi se namesto vedno istih blagovnih znamk testiralo tudi druge proizvajalce ali se izbor povečalo pa žal ostajajo neuslišane. Kaj je temu razlog žal ne vemo.

Če si ogledujete otroški avtosedež, ki ni bil testiran s strani zgoraj navedenih laboratorijev pred dokončnim izborom avtosedeža preverite naslednje. Ali je bil morda avtosedež testiran v lastnih (proizvajalčevih) laboratorijih oziroma ali je bila opravljena le simulacija trka.

Otrok v avtosedežu Graco
Otrok v avtosedežu Graco

Veljavni standardi

Vsi avtosedeži, ki se prodajajo znotraj EU morajo ustrezati zahtevam iz starejšega normativa ECE R44/04 ali iz novejšega ECE R129 (i-Size). Ker novejši zahteva več varnosti že z izbiro avtosedeža, ki ustreza ECE R129 (i-Size) dobite višjo varnost za otroka kot še pred nedavnim.

Pa še malo kmečke logike. Če je določen proizvajalec na testih dobil kar nekaj dobrih ocen so verjetno vsi njegovi avtosedeži v redu. Tistim proizvajalcem, ki pa redno pogrnejo na testu se izognite. Lahko tudi preverite ali so bili kakšni avtosedeži odpoklicani zaradi napak. Tudi teh se izognite.

Pa še en nasvet. Avtosedež imate v avtu zato, da se uporablja. V avtu ni demokracije in popusščanja. Otrok se v avtu mora voziti v avtosedežu. Ali mu to paše ali ne sme ovirati uporabe. Lahko je samo vodilo za vas, da izberete tak avtosedež v katerem se bo otrok tudi vozil.