Naravna kozmetika – predpogoj za zdravo kožo

Naravna kozmetika zagovarja načelo zdrava koža je lepa koža. Zdravje kože je odvisno od tega, kaj vnašamo kot hrano v svoje telo, pa tudi od stopnje kakovosti same nege, pri kateri je zaradi skrbi pogosto znano, da pretiravamo. Številne študije kažejo, da je treba biti pozoren na to, kaj vnašamo v telo skozi kožo, ki je prva ovira človeškega imunskega sistema. Po študijah povprečna ženska dnevno pride v stik z več kot 500 sintetičnimi surovinami iz vse konvencionalne kozmetike, ki jo uporablja.

Naravna kozmetika je del življenjskega sloga in osebne izbire – ki jo zaznamuje predvsem zavedanje o zdravju posameznika in okolja ter iskrena in transparentna komunikacija. Nenehna dvomestna rast CAGR(skupna letna stopnja rasti) tega segmenta na zahodnoevropskih trgih kaže, da ne gre le za trend, ampak za velik preobrat v razmišljanju potrošnikov. Takšni premiki so res premik v zavedanju in odgovornosti do sebe in do okolja.

NARAVNA KOZMETIKA JE HRANILNA ZA KOŽO

Naravna kozmetika normalizira biološke procese kože. Ohranja celovitost kože in ščiti njeno naravno pregrado z aktivnimi, organskimi sestavinami in uravnoteženimi formulacijami.

Uporaba običajnih kozmetičnih izdelkov s pogosto kontroverznimi in strupenimi sestavinami dolgoročno izčrpava kožo, zmanjšuje njene vitalne funkcije in zavira regeneracijo. Če je zemlja preveč in neustrezno obdelana, izgubi rodovitnost. Tako koža ob preveliki obdelavi preprosto izgubi svojo osnovno funkcijo.

RAVNOTEŽJE V SKRBI

Pri ničemer ni treba pretiravati, tudi pri negi kože. Manj je več – ne le filozofija, ampak formula za zdravo in negovano kožo. Za nego kože ne potrebujemo zapletenih rutin in številnih izdelkov brez hranilne vrednosti.

Rešitev odgovornih  znamk je Naravna kozmetika. Svoje formulacije temeljijo na znanstvenih dokazih, dejanskih potrebah kože, jasno sporočajo sestavo, izvor in učinkovitost sestavin ter skrbno svetujejo dnevne rutine. Ne razvijajo peščice izdelkov za profitne marže, ampak uravnoteženo oblikujejo uravnotežene kolekcije, ki spodbujajo in vzdržujejo vitalne in regenerativne funkcije kože.

SINERGIJA IN VZAJEMNO RAZUMEVANJE

Naravna kozmetika je odgovor  uporabnic ekološke kozmetike, ki k negi pristopajo zavestno. Skrbno izbirajo izdelke in preverjajo sestavine izdelkov, spoznavajo učinkovitost surovin, svoje rutine prilagajajo potrebam kože, ne le sezonsko, ampak tudi vsakodnevno. Preprosto poslušajo, kaj potrebuje njihova koža. To ustvarja dodatno raven odgovorne sinergije in medsebojnega razumevanja kakovosti med kupcem in proizvajalcem. Naravna kozmetika, ki temelji na poštenosti, odprtosti, večji aktivnosti in interakciji.

Končni kupec kozmetičnih izdelkov je naša koža, ki nam sčasoma pokaže, ali smo uporabljali kakovostne izdelke ali ne, tj. ali smo usklajeni z resničnimi potrebami naše kože. Naše resnično prizadevanje za skrb je pogosto zlorabljeno s številnimi napačnimi informacijami, ki se promovirajo kot dejstva in brez kakršne koli znanstvene podlage.

OČITNO NI KONTROVERZNE IN ŠKODLJIVE SESTAVINE

Ekološka sestavina pomeni, da prihaja iz ekološkega kmetovanja, kjer se ne uporabljajo herbicidi ali gnojila. Ne vsebuje umetnih in sintetičnih barvil, konzervansov, kemikalij (vključno s parabeni in sulfati), nima rutinske uporabe antibiotikov ali GSO ali regulatorjev rasti in je bolj trajnosten pri upravljanju zemljišč. Na trgu je veliko izdelkov, ki se predstavljajo kot naravna kozmetika – to je segment, ki ni jasno urejen. Zgodi se, da formula vsebuje delež naravnih sestavin, zato je poudarjeno, da je izdelek naraven. Zato je pomembno, da poskrbimo, da ima naravna kozmetika tudi certifikat.

UREDITEV S CERTIFIKATI

Za razliko od naravne je ekološka kozmetika zelo dobro urejena s certifikati. Pri certificiranju ekološke kozmetike obstaja več priznanih svetovnih standardov, na primer Ecogea Organic, Cosmos Organic, Natrue in drugi

SKRB ZA OKOLJE

Odgovorni proizvajalci aktivne ekološke kozmetike so pozorni na vsako podrobnost, od načina pridelave sestavine do končne komunikacije s potrošnikom, v njihove temelje pa je vtkana skrb za okolje. Naravna kozmetika ne moti in ne sme motiti celovitosti okolja in celotnega ekosistema.

NARAVNA KOZMETIKA je ZNANSTVENO UTEMLJENA REGULACIJA

Odtenki naredijo razliko, zato je pomembno vedeti, kako v morju izdelkov najti kakovostno in celovito rešitev za nego kože. Ker vse, kar je naravno, ni ekološko in vse, kar je ekološko, ni nujno, da je dobro in učinkovito za kožo. Tu prideta v poštev znanstveno utemeljena ureditev in budno oko potrošnikov. Certifikat, ki ocenjuje učinkovitost formulacije kozmetičnega izdelka, je CosmEthically Active.

NARAVNA KOZMETIKA je VEGANOM PRIJAZNA

Naravna kozmetika in celo ekološka kozmetika lahko poleg zeliščne vsebuje tudi sestavine živalskega izvora. Toda v zadnjih nekaj letih smo opazili premik, v katerem se blagovne znamke organske kozmetike odločajo za veganske formulacije. To pomeni, da ne vsebuje sestavin živalskega izvora ali sestavin, pridobljenih iz živali, kot so med, čebelji vosek ali lanolin.

NARAVNA KOZMETIKA STOJI OB LUKSUZNIH TEKSTURAH KONVENCIONALNE KOZMETIKE

Razvoj izdelkov v aktivni ekološki kozmetiki je dosegel izjemno visoko raven kakovosti, kjer bogate in občutljive teksture, blage dišave in razkošje samega izdelka ustrezajo in presegajo standarde in konvencionalno kozmetiko.

KRATKI ROK TRAJANJA IZDELKA JE DOKAZ VITALNOSTI SESTAVINE

Konvencionalna kozmetika ima daljši rok uporabnosti, ker uporablja laboratorijsko standardizirane sintetične surovine in močne konzervanse, ki zagotavljajo, da lahko izdelek dlje zdrži na policah. Naravna kozmetika  je za proizvodnjo mnogo bolj zahtevna. Sezonskost močno vpliva na nabavo surovin, proizvedenih v majhnih serijah, z uporabo konzervansov, ki so dovoljeni v naravni in ekološki kozmetiki. Naravni in ekološki izdelki so živi in vitalni, zato imajo krajšo življenjsko dobo in zahtevajo skrbno shranjevanje zunaj neposredne sončne svetlobe. Pogosto so pakirani v temno biološko razgradljivo embalažo. In ko kupuješ jabolka, veš, da ekološko pridelana niso dolgoživa, podobno je v naravni kozmetiki.

 

VIRI:

1- Študija

2-  3 reasons to switch to natural and organic cosmetics