Vozički za dojenčke in najnovejše inovacije

Ne glede kam se ozrete vidite napredek praktično v vsake izdelku okoli sebe. Nič ni moglo pobegniti modernizaciji in bliskovitemu razvoju kateremu smo priča zadnja leta. Tudi vozički za dojenčke temu ne morejo izogniti.

Čeprav morda otroški vozički dandanes izgledajo enako kot so izgledali pred kakšnim desetletjem so zelo drugačni kot so bili tedaj.

Kam gre razvoj vozičkov za dojenčke

Avtonomni otroški vozički

Če najprej kot primer vzamemo ekstreme pri razvoju bi lahko izpostavili avtonomne otroške vozičke. Da, prav ste prebrali. Vozijo se popolnoma sami. Ko gre mamica na sprehod ji tak voziček samodejno sledi na razdalji nekaj deset centimetrov. Ne glede na to ali gre počasi, hitro ali pa celo teče, voziček je vedno na varni razdalji. Prepozna pa tudi vse ovire na poti, od grbin, robnikov do tujih oseb. Zna celo varovati otroka pred tujci.

Po to ni neka prvoaprilska šala, ampak se je že kar nekaj testnih vozičkov izkazalo kot zelo avtonomnih. Tako da je potrebno samo še počakati. In mislim, da tudi ni več daleč čas, ko bodo znali vozički za dojenčke tudi poskrbeti za optimalno klimo pri otroku. Če ne drugače vsaj dokler se bo vozil v košari.

Pa sedaj poglejmo kaj že obstaja

Nekateri vozički so že opremljeni s tehnologijo, ki omogoča povezavo z mobilnimi aplikacijami. To omogoča staršem sledenje vozička, obveščanje o nepravilnostih, kot je nezaklenjen zavorni sistem ali celo spremljanje temperature in vlažnosti v vozičku.

Drugi vozički izstopajo zaradi aktivne pomoči pri zlaganju. Ti se zelo enostavno zložijo ali postavijo s pritiskom na gumb in so ponekod že postali pravi hit, saj omogočajo večjo mobilnost in enostavnost uporabe za starše na poti.

Vsak boljši proizvajalec ima vsaj en voziček v ponudbi, ki je izdelan iz recikliranih materialov. Na njemu ne boste nikakor opazili, da je kaj drugačen od drugih. Zato bo šla pot zagotovo v to smer, da se ta procent dvigne do maksimuma in s tem prispeva k ohranjanju narave.

Seveda pa ne smemo zanemariti inovacij, ki se v otroške vozičke vgrajujejo praktično z vsako novo kolekcijo. So manjše narave, a odločno prispevajo k večji varnosti otroka. Poglejmo par primerov.

Otroški vozički za tek

Človeštvo se vse bolj zaveda, da je gibanje potrebno za ohranjanje zdravja. Zavoljo tega se je v zadnjih letih razvila popolnoma svoja veja športnih vozičkov za dojenčke, kateri omogočajo aktivnosti na prostem. Od tek, do vožnje z rolerji. Za to pa je bilo potrebno bolje vpeti kolesa, bolj uravnotežiti celoten voziček in poskrbeti za odlično zavoro s katero se lahko uporabnik med uporabo varno ustavi.

Brez drobnih inovacij tega ne bi bilo mogoče.

Vozički za dojenčke, ki gredo povsod

Z nenehnimi izboljšavami vzmetenja ter strukture koles ne bi bilo otroških vozičkov s katerimi greste lahko povsod. Po makadamu, po gozdu in celo po kakšni milejši planinski poti. Mnogo testiranj in inovacij je bilo potrebnih, da voziček izdrži vse te obremenitve in varno ter udobno prepelje otroka. Vam pa ne bo treba delati kompromisov pri dnevni rutini. Win-win za vse.

Izboljšani materiali

Šele v zadnjem času so tudi vozički za dojenčke prišli na vrsto za vsa mogoča testiranja. Pred leti se je že zgodilo, da je ena zelo priznanih in uveljavljenih blagovnih znamk padla na takem testu. Voziček je enostavno vseboval preveč strupenih snovi.

Zato so bile potrebne mnoge izboljšave, da se to več ne zgodi. Moderni materiali priznanih blagovnih znamk so varni tako za otroka kot starše. Staršem pa omogočajo večji razpon uporabe. Voziček za dojenčke lahko bolj obremenijo, prevleke in košare se manj trgajo in tako naprej. Veliko poudarka proizvajalci namenjajo tudi prepotrebni UV zaščiti otroka.

Delno leseni otroški voziček Foppapedretti iWood
Kar je bilo do še pred kratkim nemogoče sedaj postaja realnost – naraven, topel, to je lesen voziček Foppapedretti iWood

Izboljšana uporabniška izkušnja

Če tu povzamem samo dve iz lastnih izkušenj.

Še ne tako dolgo nazaj so imeli praktično vsi vozički dve ročki za potiskanje. Potiskanje vozička navkreber z eno roko in z otrokom v drugi roki je bilo praktično nemogoče. Potem je bilo to možno pri večjih vozičkih z zlaganjem na knjigo. Z inovativnim pristopom in novimi materiali pa je to sedaj postalo nekaj vsakdanjega pri vseh vozičkih. Ne glede na ceno ali tip zlaganja.

Še ena velika težava malce starejših vozičkov je bila lahkotnost vožnje, če so bili ti obremenjeni. Samo najboljše je bilo možno udobno voziti in samo pri njih je starejša sestrica lahko peljala bratca ali sestrico. Sedaj jo to nekaj običajnega ne glede ba vrsto vozička.

Z napredkom pridobijo največ otrok in starši

V vsak nov model, v vsako novo kolekcijo je vloženega mnogo truda. Pri razvoju pa proizvajalce žene motiv, da mora izdelati kar najboljši izdelek s katerim bo prehitel konkurenco in staršem ponudil več uporabnosti. To, da je otrok v prvem planu sploh ni v območju pogajanja. Vsaj pri priznanih in svetovno znanih blagovnih znamkah. Ob tem pa največ pridobijo otroci in starši kot uporabniki vozička.

Še naš nasvet kam po voziček.