Optimizacija spletnih strani cenik: Koliko stane izboljšanje vidnosti vaše spletne strani?

Če imate svojo spletno stran, ste verjetno že slišali za optimizacijo spletnih strani (SEO) in razumete, kako pomembna je za povečanje vidnosti vaše spletne strani na spletu. Vendar se mnogi lastniki spletnih strani sprašujejo, koliko stane to izboljšanje vidnosti in kako se oblikuje cenik za storitve optimizacije spletnih strani. V tem članku bomo raziskali, kaj vključuje optimizacija spletnih strani cenik in kakšni dejavniki vplivajo na ceno teh storitev.

Kaj vključuje cenik za optimizacijo spletnih strani?

Cenik za optimizacijo spletnih strani se lahko razlikuje glede na različne dejavnike, kot so obseg dela, stopnja konkurence v industriji, cilji stranke in izkušnje agencije za SEO. Ključni elementi, ki vplivajo na oblikovanje cenika, vključujejo:

 1. Pregled obstoječe spletne strani: Najprej mora agencija za SEO izvesti temeljit pregled vaše obstoječe spletne strani, da oceni njeno trenutno stanje in ugotovi, kaj je treba izboljšati. To lahko vključuje analizo ključnih besed, preverjanje tehničnih napak, oceno vsebine in druge vidike, ki vplivajo na uvrstitev v iskalnikih.
 2. Določanje ključnih besed: Naslednji korak je določitev ključnih besed, za katere želite, da se vaša spletna stran uvrsti visoko v iskalnikih. To zahteva raziskovanje ključnih besed, analizo konkurence in izbiro ključnih besed, ki so najbolj relevantne in donosne za vaše podjetje.
 3. Optimizacija vsebine: Pomemben del optimizacije spletnih strani je optimizacija vsebine na spletni strani. To vključuje vključevanje ciljnih ključnih besed v naslove, meta opise, besedilo na straneh in druge elemente, ki pomagajo povečati vidnost v iskalnikih.
 4. Tehnična optimizacija: Tehnična optimizacija zajema izboljšave na spletni strani, ki pomagajo iskalnikom bolje razumeti in indeksirati vsebino. To lahko vključuje optimizacijo hitrosti nalaganja strani, mobilno prijaznost, strukturo URL-jev, XML sitemap in druga tehnična vprašanja.
 5. Gradnja povezav: Gradnja kakovostnih povratnih povezav ali backlinkov je ključnega pomena za avtoriteto vaše spletne strani v očeh iskalnikov. Agencija za SEO lahko izvaja strategije za pridobivanje kakovostnih povezav iz drugih spletnih mest, kar pomaga izboljšati uvrstitev vaše spletne strani v iskalnikih.
optimizacija spletnih strani cenik

Kako se oblikuje cena optimizacije spletnih strani?

Cena optimizacije spletnih strani se oblikuje glede na različne dejavnike, vključno z obsegom dela, konkurenco na trgu, želenimi cilji in izkušnjami agencije za SEO. Nekatere agencije uporabljajo model mesečnega retainerja, kjer stranke plačujejo mesečno pristojbino za storitve optimizacije spletnih strani, medtem ko druge agencije zaračunavajo na podlagi projektnih cen ali glede na rezultate doseženega napredka.

Zakaj se cene SEO storitev različnih ponudnikov tako razlikujejo

Cene SEO (Search Engine Optimization) storitev se lahko zelo razlikujejo zaradi različnih dejavnikov:

 1. Obseg storitev: Ponudniki SEO storitev lahko ponujajo različne obsege storitev, ki vplivajo na ceno. Nekateri lahko nudijo osnovno optimizacijo spletnih strani, medtem ko drugi ponujajo celovite strategije, ki vključujejo analizo konkurence, ustvarjanje vsebine, izgradnjo povezav, tehnično optimizacijo in sledenje rezultatom.
 2. Kakovost storitev: Cene se razlikujejo tudi zaradi razlike v kakovosti storitev. Bolj izkušeni in specializirani ponudniki SEO storitev, ki imajo dokazljive rezultate in referenčne stranke, običajno zaračunavajo višje cene.
 3. Lokacija: Cene se lahko razlikujejo glede na lokacijo ponudnika SEO storitev. Na primer, cene v razvitih državah so običajno višje kot v državah v razvoju.
 4. Trajanje pogodbe: Nekateri ponudniki zahtevajo dolgoročne pogodbe, medtem ko drugi ponujajo možnost plačila po projektu ali celo uro. Dolgoročne pogodbe običajno pomenijo nižje cene na mesec, vendar je skupni strošek lahko višji.
 5. Rezultati in ROI: Cena storitve je lahko odvisna tudi od pričakovanih rezultatov in pričakovane donosnosti naložbe (ROI). Če ponudnik zagotavlja izjemne rezultate in visok ROI, je verjetno, da bo njegova cena višja.
 6. Specializacija in izkušnje: Ponudniki, ki so specializirani za določene niše ali industrije, lahko zaračunavajo višje cene zaradi njihove strokovnosti in izkušenj na teh področjih.
 7. Dodatne storitve: Nekateri ponudniki SEO storitev ponujajo dodatne storitve, kot so socialni mediji, plačljivo oglaševanje in analitika, kar lahko vpliva na ceno.
 8. Konkurenca na trgu: Cene se lahko razlikujejo tudi zaradi konkurence na trgu. Več ponudnikov pomeni večjo konkurenco, kar lahko privede do nižjih cen.

Pomembno je, da potencialni kupci SEO storitev preučijo vse te dejavnike in ocenijo, kateri ponudnik ustreza njihovim potrebam in proračunu. Nakup najcenejše možnosti morda ne bo vedno najboljša odločitev, če se ne zagotavljajo ustrezni rezultati.

Dodatno:

Kakšne so alternativne možnosti nastopa na Googlu napram SEO optimizaciji

Poleg SEO optimizacije obstajajo tudi druge možnosti za nastop na Googlu, ki vključujejo:

 1. Plačljivo oglaševanje (PPC): Plačljivo oglaševanje na Googlu, znano tudi kot Google Ads, omogoča podjetjem, da svoje spletne strani prikažejo v plačanih oglasih na vrhu ali na dnu rezultatov iskanja. Oglaševalci plačajo le, kadar uporabniki kliknejo na njihove oglase.
 2. Google My Business: Spletna storitev Google My Business omogoča podjetjem, da ustvarijo brezplačen poslovni profil, ki se prikaže v iskalnih rezultatih in na zemljevidih. To je še posebej koristno za lokalna podjetja, saj omogoča prikaz informacij, kot so naslov, telefonska številka, delovni čas in ocene strank.
 3. Google Maps: Za lokalna podjetja je pomembno, da se prikažejo tudi na Googlovih zemljevidih. Poleg ustvarjanja profila v storitvi Google My Business lahko podjetja uporabijo tudi druge metode za izboljšanje svoje prisotnosti na Googlovih zemljevidih, kot so optimizacija naslova, pridobivanje ocen in ocen ter zagotavljanje natančnih informacij o lokaciji.
 4. Google Shopping: Za trgovine in podjetja, ki prodajajo izdelke, je Google Shopping odličen način za prikazovanje izdelkov na vrhu rezultatov iskanja. S tem oglaševalci prikažejo slike izdelkov, cene in druge informacije, kar omogoča uporabnikom, da hitro najdejo in primerjajo izdelke.
 5. Spletna vsebina: Poleg klasičnih rezultatov iskanja in plačanih oglasov se lahko podjetja predstavijo tudi s pomočjo spletnih vsebin, kot so blogi, članki, infografike, videoposnetki in drugi viri, ki se lahko pojavijo v rezultatih iskanja ali privabijo obiskovalce prek drugih kanalov, kot so socialna omrežja.

Vsi ti pristopi imajo svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da podjetja ocenijo svoje cilje, ciljno občinstvo in proračun ter izberejo najprimernejšo kombinacijo strategij za svoj nastop na Googlu.

Kako se pogajati z digitalno agencijo za znižanje cene SEO optimizacije

Pogajanje za znižanje cene SEO optimizacije lahko zahteva nekaj spretnosti in strategije. Tu je nekaj korakov, ki vam lahko pomagajo pri pogajanjih:

 1. Raziskava trga: Pred začetkom pogajanj se prepričajte, da imate dobro razumevanje tržnih cen za SEO storitve. Raziskovanje konkurenčnih ponudb vam lahko pomaga določiti realistične pričakovanja za ceno.
 2. Določitev svojih potreb: Razmislite o svojih specifičnih potrebah in ciljih pri SEO optimizaciji. Ko jasno določite, kaj točno potrebujete od agencije, lahko bolje argumentirate, zakaj bi morali prilagoditi ceno.
 3. Poudarjanje dolgoročne vrednosti: Poudarite agenciji dolgoročno vrednost vašega sodelovanja. Če lahko prepričljivo argumentirate, kako bo njihovo delo vplivalo na vaše poslovanje in dobičkonosnost v prihodnosti, boste morda bolj prepričljivi pri pogajanjih o ceni.
 4. Navedba referenc ali dokazov uspeha: Če imate referenčne primere ali dokaze o uspehu preteklih SEO projektov, jih delite z agencijo. To lahko pomaga izkazati vrednost njihovega dela in povečati vašo pogajalsko moč.
 5. Poudarjanje možnosti dolgoročnega sodelovanja: Če ste pripravljeni na dolgoročno sodelovanje, to lahko predstavite kot prednost za agencijo. Mnoge agencije so pripravljene ponuditi popuste ali prilagoditi ceno za stranke, ki so pripravljene skleniti dolgoročne pogodbe.
 6. Iskanje kompromisov: Bodite pripravljeni na kompromise. Morda se agencija ne bo strinjala z nižjo ceno, vendar bi lahko bila pripravljena ponuditi dodatne storitve ali prilagoditi obseg dela v zameno za znižanje cene.
 7. Nikoli ne izgubite spoštovanja: Ne pozabite, da je ključno ohraniti profesionalnost in spoštovanje med pogajanji. Čeprav želite doseči boljše pogoje, je pomembno, da ohranite dobre odnose z agencijo.
 8. Pisna pogajanja: Pogajanja lahko včasih potekajo tudi preko elektronske pošte ali pisnih komunikacij. Če se vam zdi, da se pogajanja ne premikajo v želeno smer, lahko v pisni obliki ponovite svoje argumente in prošnje.

Z uporabo teh strategij lahko povečate svoje možnosti za uspešno znižanje cene SEO storitev pri digitalni agenciji.

Preberite še:

Ali je boljše SEO izvajati sam ali z digitalno agencijo

Odločitev med izvajanjem SEO sami ali z digitalno agencijo je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašim znanjem in izkušnjami na področju SEO, razpoložljivim časom, proračunom in obsegom vaših potreb. Tu je nekaj dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri odločanju:

 1. Znanje in izkušnje: Če imate dobro razumevanje SEO in ste vešči izvajanja različnih strategij, morda lahko sami učinkovito izvajate SEO. Če pa nimate ustrezne izkušnje ali znanja, bi bilo morda bolje, da poiščete pomoč strokovnjakov.
 2. Čas: SEO zahteva redno spremljanje in prilagajanje strategij glede na spremembe v algoritmih iskalnikov in konkurenčnem okolju. Če nimate dovolj časa, da bi se temu posvetili, bi lahko bilo sodelovanje z digitalno agencijo bolj primerno, saj vam lahko agencija zagotovi stalno podporo.
 3. Proračun: Če imate omejen proračun, vendar imate znanje in čas za izvajanje osnovnih SEO strategij, lahko samostojno izvajate SEO. Če pa imate na voljo večji proračun in si želite izkoristiti celoten potencial SEO, bi morda bilo bolje, da najamete digitalno agencijo.
 4. Obseg potreb: Če vaše potrebe zahtevajo celovito strategijo SEO, ki vključuje tehnično optimizacijo, ustvarjanje vsebine, izgradnjo povezav in spremljanje rezultatov, bi lahko bilo sodelovanje z digitalno agencijo bolj smiselno. Agencija lahko ponudi strokovno znanje in izkušnje na vseh področjih SEO.
 5. Dolgoročna strategija: Če nameravate vlagati v dolgoročno rast in uspeh svojega spletnega mesta, bi bilo morda bolje, da sodelujete z digitalno agencijo, ki lahko pomaga pri oblikovanju in izvajanju dolgoročne strategije SEO.

Včasih je lahko kombinacija obeh pristopov – izvajanje nekaterih osnovnih strategij SEO samostojno in sodelovanje z digitalno agencijo za strokovno podporo in naprednejše strategije – najboljša možnost. Pomembno je, da skrbno pretehtate svoje potrebe, zmožnosti in cilje ter se odločite za pristop, ki najbolje ustreza vašemu podjetju.

Zaključek

Optimizacija spletnih strani je ključnega pomena za izboljšanje vidnosti in uspešnosti vaše spletne strani na spletu. Medtem ko se cene za storitve optimizacije spletnih strani lahko razlikujejo, je pomembno, da izberete agencijo za SEO, ki ponuja kakovostne storitve po pošteni ceni in lahko pomaga doseči vaše poslovne cilje na spletu.

Dodatno:

Posted in SEO