KAJ JE SPLETNO GOSTOVANJE? 5 oblik spletnega gostovanja

KAJ JE SPLETNO GOSTOVANJE? 5 oblik spletnega gostovanja

Če vas trenutno matra izdelava spletne strani ste že verjetno prišli do problematike, ki jo imenujemo spletno gostovanje. Če želite, da vaše spletno mesto zaživi, je za vas spletno gostovanje več kot nujno.

Za vas smo pripravili članek, ki vam bo pomagal bolje razumeti, zakaj je spletno gostovanje tako nujno in kako vam lahko pomagamo.

KAJ JE SPLETNO GOSTOVANJE?

Spletno gostovanje je storitev, ki uporabniku omogoča objavljanje datotek spletnega mesta v žicah interneta. S tem pa lahko do vaše nove spletne strani dostopa vsak, ki ima dostop do interneta. V praksi se običajno nanaša na storitev, ki jo dobite pri ponudniku spletnega gostovanja, kot smo na primer mi v podjetju Pro Marketing.

Teoretično sicer lahko gostite dejanski strežnik za svoje spletno mesto doma, zanašanje na ponudnika storitev spletnega gostovanja pa ima veliko prednosti.

KAKO DELUJE SPLETNO GOSTOVANJE?

Ko izberete ponudnika spletnega gostovanja enostavno izberete ime vaše spletne domene in jo registrirate. Ko izberete ime domene in se naročite na načrt gostovanja, je vaše spletno mesto dostopno na internetu.

Enostavno a ne?

KAKŠNE SO OBLIKE SPLETNEGA GOSTOVANJA?

Obstaja več načinov, kako deluje spletno gostovanje, tako da izberite tisti, ki se vam zdi najboljši in vam najbolj primeren. 

spletno gostovanje

Shared Hosting

Pri skupnem gostovanju ponudnik spletnega gostovanja na istem strežniku gosti več različnih spletnih mest. To je cenovno najugodnejša oblika gostovanja, saj si delite isti strežnik in s tem tudi stroške.

WordPress hosting

Gostovanje za WordPress preprosto pomeni gostovanje, ki je bilo optimizirano za WordPress na ravni strežnika, kar zagotavlja nemoteno delovanje.

VPS Hosting

VPS je v prevodu virtualni zasebni strežnik. Podobno kot pri shared hostingu si spletne strani, ki delujejo na VPS, delijo fizični strežnik z drugimi spletnimi stranmi. 

Vsak najemnik VPS pa svoj lasten razdelek z zagotovljenimi namenskimi viri. 

Dedicated hosting

Pri tem tipu spletnega gostovanja boste imeli za se celi server. Dejansko zakupite fizični spletni strežnik, ki se nahaja v objektu ponudnika storitev. Po potrebi imate na voljo tudi strokovno podporo in strokovno znanje.

Cloud hosting

Zadnja oblika spletnega gostovanja je gostovanje v oblaku in  se je nanašalo na nastavitev VPS z možnostjo skaliranja na več strežnikov; tako bi lahko v primeru nenadnega povečanja prometa vaše spletne aplikacije sistem zagotovil več virov in zagotovil nemoteno delovanje. Gostovanje v oblaku bi imelo zaradi tega bolj spremenljiv cenovni model in spremenljive specifikacije.

In to je od oblik gostovanja vse. Ste izbrali svoje spletno gostovanja? Vam lahko karkoli pomagamo?