Pomladne nevšečnosti: kako pregnati prehlad, alergijo in utrujenost

Pomlad je pred vrati in hrvaško sodelavko našega portala ter strokovnjakinjo za dobro počutje Majo smo povprašali, katere so tiste pomladne nevšečnosti, o katerih tožijo njene stranke. Izpostavila je pomladne prehlade, sezonske alergije in pomladno utrujenost – vsem dobro poznane tegobe, ki nas lahko doletijo spomladi. Nihče ne želi biti slabe volje v čudovitih pomladnih dneh, zato berite dalje za nasvete, kako se spopasti s pomladnim prehladom, alergijo in utrujenostjo.

pomladne nevšečnosti punce ne motijo pri zabavi

Kako ukrotiti pomladne prehlade

Tudi vas razjezi, da zbolite za prehladom ravno, ko se začnejo prvi topli pomladni dnevi? Vsekakor niste osamljeni, številni ljudje se soočajo s to težavo vsako leto znova. Pogosto je pomladni prehlad povezan s spremembo vremena, saj v toplem vremenu prehitro odvržemo zimska oblačila. Morda je povezan s tem, da pozimi ne pazimo dovolj na zdravo prehrano in priporočeno gibanje, prvi pomladni dnevi pa terjajo svoj davek. Veliko prispeva k padcu imunskega sistema tudi dejstvo, da so ravni vitamina D po dolgi zimi in pomanjkanju sonca na minimumu.

Naša Maja pravi, da je veliko ljudi, ki prihajajo k njej po nasvet, v dilemi, ali jih je doletel prehlad ali je morda že na pohodu alergija. Maja vsem svetuje branje članka Prehlada ili alergija? Saznajte koje su razlike , v katerem je podrobno in z ilustracijami pojasnjeno, kako razlikovati med alergijo in prehladom.

In kaj Maja svetuje pri pomladnih prehladih? V prvi vrsti počitek in dovolj hidracije. Če so težave hude, lahko posežete tudi po zdravilih brez recepta, vendar Maja opaža, da že počitek dela čudeže. Vsekakor v dnevih s prehladom povečajte vnos zdravih živil. Zaužijte torej čim več sadja in zelenjave ter se nikar ne bojte zdravih maščob, ki lahko pomembno pomagajo k ozdravitvi pri prehladu. Skrb za zdravo telo in duha je sicer pomembna vse leto. Če boste tekom celege leta vlagali v zdravje, se vam bo to obrestovalo v vsakem letnem času.

pomladne nevšečnosti: prehlad

Ko so na pohodu pomladne nevšečnosti zaradi alergij

Če ste nagnjeni k pomladnim alergijam, verjetno vsako leto s strahom pričakujete prve pomladne dni in stanje alergenov v zraku. Če kihate, kašljate, imate izcedek iz nosu ter težave z očmi, se seveda pojavlja tudi dilema, ali je to sploh alergija ali vas morda muči običajen prehlad. A Maja pravi, da vam lahko veliko povedo tudi oči. Oči na alergene snovi pogosto burno reagirajo. Morda je najbolj pogost znak alergij na očeh srbenje (Maja za podrobnosti priporoča tale članek: Svrbež očiju: uzroci, simptomi i rješenja). Maja poudarja, da oči nikar ne mencajte, saj boste si nakopali samo še hujše težave. S tem boste spodbudili histamin in srbenje se bo povečalo.

Pogosto so oči tako pri alergiji kot prehladu rdeče. V tem primeru je treba spremljati dodatne simptome. Če rdeče oči spremlja tudi srbenje, nimate pa temperature, potem je vaša težava gotovo alergija. Maja svetuje, da v primeru dilem vedno spremljate spremljajoče simptome, saj so najbolj zanesljiv pokazatelj tega, kaj se dogaja v vašem telesu. Hkrati pa glede crvenih oči, kot jim pravi, priporoča članek na povezavi, saj osvetljuje vse možne razloge, zaradi katerih se te pojavljajo.

A kako se znebiti ali vsaj omiliti neprijetne simptome pomladnih alergij? Prvi Majin nasvet vam gotovo ne bo všeč: poskušajte se čim bolj izogibati alergenom. To pomeni, da je treba spremljati stanje alergenov v ozračju na temu namenjenih spletnih straneh in v kar največji meri paziti, kdaj odhajamo na prosto po opravkih. In to spomladi, ko so dnevi najlepši? boste rekli. Žal je tako, a obstaja še nekaj rešitev.

Ena od rešitev je, da si pomagate z zdravili proti alergijam. Gre za tako imenovane antihistaminike, ki preprečujejo pojav alergij. Ponavadi so na voljo v obliki tablet. Strokovnjaki svetujejo, da jih uživate že kakšen mesec prej, da se telo nanje navadi in se simptomi alergij ne pojavijo. Obstajajo tudi antihistaminične kapljice za oči, ki preprečujejo pojav srbečih in rdečih oči. Za prvo pomoč pa lahko uporabite povsem običajne kapljice za oči, ki bodo za prvo silo izprale alergene iz oči, da ti ne bi povzročali prevelikih težav.

Prav tako lahko s čistilniki zraka posrbite, da je v vašem domu zrak čist in brez alergenov. Hkrati maja svetuje tudi, da se po pomladnih sprehodih v celoti slečete iz oblačil, ki ste jih nosili zunaj, ter se celo oprhate, da bi alergene sprali tudi z las.

Seveda pa tudi pri pomladnih alergijah ne moremo mimo zdravega življenjskega sloga in uravnotežene prehrane. Bolj kot boste skrbeli za zdravje, bolj vam bo telo vračalo in lažje se bo spopadalo z alergijo. Obstaja veliko živil, ki podpirajo imunski sistem telesa: agrumi, ingver, kurkuma in druga protivnetna hrana. In seveda: ne pozabite na zadostne količine vode.

pomladne nevšečnosti: alergije

Med pomladne nevšečnosti spada tudi spomladanska utrujenost

Nekoliko nenavadno se sliši, da bi nas lahko po umirjenem zimskem času napadla spomladanska utrujenost. Pričakovali bo, da nam bo pomladansko sonce po turobnih zimskih dneh dalo zagona in energije. Se tudi vi spomladi počutite bolj utrujene kot sicer? Niste edini, saj je težava je še kako prisotna in ima tudi utemeljeno podlago.

Spomladanska utrujenost se kaže kot izčrpanost, zaspanost, brezvoljnost in pomanjkanje energije. Pomeni lahko tudi spremembo razpoloženja: nemir, razdražljivost, pri nekaterih lahko kot večja občutljivost na vremenske spremembe, omotičnost, glavobol in bolečine v sklepih.

pomladne nevšečnosti: utrujenost

A zakaj se pojavlja? Ena od možnosti za pojav suhih oči so spremenjene ravni hormonov, saj pozimi v telesu prevladujejo drugi hormoni kot spomladi. Pozimi zaradi manj svetlobe poidejo zaloge seratonina, imenovanega tudi hormon sreče, več pa je melatonina ali spalnega hormona. Nato pride pomlad in prinese več svetlobe – razmerje med seratoninom in melatoninom se začne spreminjati. Spomladi se poveča tudi tvorba endorfinov in spolnih hormonov. Telo se na te spremembe odziva različno. Večina ljudi potrebuje nekaj časa, da se nanjo prilagodi. To prilagajanje terja svoj davek, kar občutimo kot izčrpanost in smo z leti poimenovali spomladanska utrujenost.

Morda je pojav spomladanske nevšečnosti oz. utrujenosti povezan tudi s presnovo, saj je ta pozimi drugačna kot spomladi. Presnova je pozimi počasnejša, spomladi pa se pospeši. To pomeni, da telo porablja več energije, kar lahko prispeva k občutku utrujenosti.

Gotovo vas zanima, kako si lahko pomagate in si spomladi znova povrnete moči. Svetujemo vam, da v prvi vrsti poskrbite za dovolj počitka. V posteljo se odpravite dovolj zgodaj, npr. ob 22.00. Pomembna je tudi zdrava prehrana, ki bo pripomogla pregnati pomladne nevšečnosti. Pri vsakem obroku zaužijte čim več svežega sadja ali zelenjave in in v telo vnesite nujno potrebne vitamine in minerale. Nikar ne pozabite tudi na hidracijo, saj se lahko tudi pomanjkanje vode v telesu kaže kot izčrpanost.

Pomlad je za marsikoga najlepši del leta in čas ko s polnimi pljuči uživamo na prijetnem soncu. Ne dovolite, da bi vam pomladne nevšečnosti pokvarile ta krasni letni čas in že pozimi razmišljajte, kako telo podpreti za čim več pomladne energije.