Kako na naraven način odpraviti zaprtje?

zaprtjeZaprtje je zelo razširjena zdravstvena težava, ki ga spremlja napihnjenost, bolečine v trebuhu, napenjanje in posledično hemoroidi. Pri prebavnih težavah, ki so posledica zaprtja, vse prehitro posežemo po odvajalih. Dolgotrajna posledica odvajal, ima lahko hude posledice, pa naj bodo odvajala kemična ali naravna.

Vsekakor je še vedno bolje, da posežemo po naravnih odvajalih. Med naravna odvajala prištevamo različna prehranska dopolnila in zelišča, kot so indijski trpotec, lubje krhlike, cvetovi črnega trna, bezgove jagode in plodovi sene. Vsa našteta zelišča in prehranska dopolnila, vsebujejo rastlinske vlaknine.

Kako na zaprtje vplivajo rastlinske vlaknine?

Za zdravo črevesje in proti zaprtju, si lahko veliko pomagamo sami. Kadar nas muči zaprtje, iztrebljamo premalo blata, ki je suho in trdo. Zaprtje spremlja občutek polnosti v spodnjem delu trebuha, napenjanje in krči.

Najpogostejši vzrok za zaprtost je še vedno napačno prehranjevanje. Ljudje, ki so zaprti, pogosto pojedo preveč hrane iz bele moke, mesa, mesnih izdelkov in mastne hrane. Premalo pa pojedo zelenjave, sadja, surove hrane in izdelkov iz polnozrnatih žit.

napihnjenost

Hrana, ki ne vsebuje rastlinskih vlaknin, oslabi dražljaje črevesnih mišic, ki so odgovorne, da potiskajo hrano skozi črevesje, Njihovo delovanje spodbujajo balastne snovi, ki so neprebavljive. Huda zaprtost je pogosto tudi posledica premalo gibanja, zato doleti predvsem starejše, invalide in ljudi, ki se na splošno premalo gibajo.

napihnjen trebuh

Trajni uspeh za zdravljenje kroničnega zaprtja, bomo dosegli samo s spremembo prehranjevanja in več gibanja. V prehrano moramo uvesti več balastnih snovi ali rastlinskih vlaknin in več tekočine. Za zdravo dejavnost črevesja, moramo vsak dan zaužiti do 40 gramov rastlinskih vlaknin, ki jim pravimo tudi balastne snovi.

Več: vzroki za zaprtje in kako se izognemo zaprtju

Rastlinske vlaknine v črevesju nabreknejo. Pri tem nastane mehanični drežljaj, ki spodbudi črevesje k delovanju. Takšna prehranska vlaknina je indijski trpotec alo psyllium, ki je vse bolj priljubljen kot naravno odvajalo. Mnogi ga uporabljajo preventivno za boljšo prebavo, čiščenje črevesja in tudi za pomoč pri hujšanju. (1)

kako odpraviti zaprtje

Kako preprečimo zaprtje in slabo prebavo?

  • Za preprečevanje zaprtja je najbolj pomembno, da vsak dan spijemo veliko tekočine. Dnevno lahko spijemo do dva litra vode ali čaja, medtem ko naj hrana vsebuje veliko balastnih snovi, kot so zelenjava, sadja in žita.
  • Učinkovita pomoč protin zaprtju, je tudi kozarec mlačne vode na tešče.
  • Za uravnavanje iztrebljanja pomagajo neolupljena jabolka. Na tešče pojemo dva jabolka in kmalu bomo morali na stranišče.

  • Za spodbuditev lenega črevesja so tudi suhe fige in slive. Zvečer po želji prelijemo 10 sliv in eno figo s toliko vode, da jih prekrijemo. Vse skupaj čez noč namakamo in pred zajtrkom sadeže pojmo, tekočino pa popijemo. Deluje nekako čez tri ure!

indijski trpotec proti zaprtju

  • Na tešče popijemo skodelico čaja, ki smo mu dodali žličko semen indijskega trpotca. Semena bodo v črevesju nabreknila in potisnila blato naprej. (2)