Najpogostejše vrste prevajanja

Ali veste katere so najpogostejše najpogostejše vrste prevajanja?

Vsem, ki ste aktivni na področju prevajanja ali morda celo iščete prevajalca za svoje dokumente in besedila, smo spodaj pripravili kratek pregled najbolj pogosto potrebovanih potreb po prevajanju. V kolikor pa tudi sami razmišljate, da bi na trgu ponudili storitve prevajanja, vam bo spodnje najbrž prišlo, še posebej prav….

Preverite katere so 3 najpogostejše vrste prevajanja…

Prevajanje besedila

Prevajanje enostavnih besedil za neformalne namene, npr. preprosta besedila pesmi, zgodb, učnega gradiva in podobno, je seveda najpogosatejša vrsta in potreba prevajanja, saj to vrsto prevajanja praktično potrebuje prej ali slej vsak, ki se kakorkoli sreča v svojem življenju z besedili.

Prevajanje besedil za neformalne namene sicer lahko opravljamo sami, saj gre v teh primerih največkrat za prevajanje enostavnih besedil in tekstov, ki jih uporabljamo za osebno rabo.

Najpogostejše vrste prevajanja

Prevajanje dokumentov

Prevajanje dokumentov formalne narave (tudi uradnih dokumentov), je že potreba po prevajanju, kjer nas večina mora poiskati zunanjo pomoč – razlog za to pa se skriva v tem, da prevajanje uradnih dokumentov, pač mora biti prevedeno v skladu z nekimi normami in standardi.

Saj z uradnimi dokumenti nastopamo v odnosih do oseb in inštitucij, ki prevode uradnih dokumentov, tudi potrebujejo.

Kdor potrebuje uradno prevajanje dokumentov, se bo v tem pogledu, zagotovo obrnil na strokovnega prevajalca ali celo prevajalsko agencijo. Slednjo pa bomo zagotovo uporabili še posebej takrat, ko potrebujemo preveden dokument za sodne potrebe (npr. prevod dokumenta iz sodnega registra), šolske potrebe (npr. prevajanje diplomske naloge,…) ali druge potrebe.

Glasovno prevajanje

Glasovno prevajanje je prav tako v večini primerov vrsta prevajanja, ki ga potrebujemo v poslovne in komercialne namene. To vrsto prevajanja pa nemalokrat uporabljamo na raznoraznih konferencah, na seminarjih in delavnicah in še kje drugje.

Obenem je glasovno prevajanje dobrodošlo tudi v situacijah, ko se sami želimo priučiti tujega jezika, pri tem pa potrebujemo pomoč predvsem pri tem kako pravilno naglasiti določene izraze iz tujega jezika.

V vsakem primeru je vrst prevajanja, seveda še bistveno več. A v tem kratkem pregledu smo želeli opozoriti na 3 najpomemnejše in najpogosteje uporabljane vrste prevajanja, ki so trenutno prisotne na prevajalskem trgu.

Nemalokrat pod glasovno prevajanje uvrščamo tudi sodno tolmačenje, ki je sicer standardizirano tudi čez Ministrstvo za pravosodje, a je ključno, da razumemo, da se cene tolmačenja, lahko od sodnega tolmača do sodnega tolmača, kar precej razlikujejo. Kljub temu, da je postopek sodnega tolmačenja, razmeroma dorečen.

V zvezi s tem vas bo zagotovo zanimalo tudi Kakšen je pravičen cenik jezikovnega tolmačenja?

Oznake: Najpogostejše vrste prevajanja