Kako pogosto servisirati električno kolo?

Izbrali ste si svoje električno kolo, ampak ne veste kdaj ga peljati na servis. Servis kolesa je pomemben del vzdrževanja električnega kolesa. Če kolesa ne servisirate redno in ne skrbite zanj se njegova življenjska doba zmanjša in kolo hitro preneha biti uporabno. 

 

servis kolesa
Servisna delavnica v Elpec centru koles

 

V članku boste izvedeli:

  • kako pogosto servisirati električno kolo
  • kako zanj skrbeti doma sami 
  • kam lahko peljete kolo na servis 

 

Servis električnega kolesa 

Vaše e-kolo je vzdržljiv delovni konj, ki vam zagotavlja veliko zabave in uporabnosti. Toda sčasoma bo, kot vsak stroj, potreboval nekaj nege in vzdrževanja. 

Zaradi obrabe bo treba zamenjati zavorne ploščice in pnevmatike, dele pa mazati.

S pravilno nego vam lahko vaše e-kolo dolga leta nudi užitek v vožnji. 

 

Torej, sedaj morate vedeti, kako pogosto morate svoje električno kolo peljati na servis. 

 

Pravilo, ki si ga je na splošno enostavno zapomniti:

Kolo bi morai servisirati vsaj vsakih šest mesecev ali približno vsakih 1,600 km vožnje. 

Vendar je to zelo povprečna ocena in najboljša rutina servisiranja bo temeljila na tem, kako pogosto uporabljate vaše električno kolo.

 

Ne samo, da peljete kolo na servis k pooblaščenemu serviserju, za kolo je tudi potrebno skrbeti doma. 

 

Kako pa pravilno skrbeti za kolo?

  • Čiščenje

Kopičenje umazanije lahko močno pospeši obrabo delov, zlasti gibljivih komponent, vključno s pogonsko verigo in menjalnikom. Čiščenje prepreči veliko škodo na vašem e-kolesu in za dalj časa odloži redno vzdrževanje.

 

  • Preverite tlak v pnevmatikah

To je dobra praksa za izvajanje pred in po vsaki vožnji. Lahko prepreči obrabo drugih komponent in olajša vrtenje pedal.

Vsaj enkrat na teden preverite tlak v pnevmatikah.

 

  • Čiščenje pogonske verige

Če poskrbite, da vaša pogonska veriga nima umazanije, lahko svojemu kolesu pomagate pri gladko prestavljanju prestav in preprečite znatno pospešeno obrabo verige in menjalnika kolesa.

 

  • Preglejte svoje zavore

Bodite pozorni na prve znake oslabitve zavor je izjemno pomembno, da zagotovite, da ne boste nikoli ostali brez njih. Vsak mesec natančno preglejte sprednje in zadnje zavore, da se prepričate, da ni znakov prekomerne obrabe. To poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. 

 

Servis kolesa pri ELPEC 

V vseh Elpec-ovih centrih koles v Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Šempeter) ponujajo servis vašega električnega kolesa. Ni potrebno, da ste električno kolo kupili pri njih, lahko ste ga kupili kjerkoli. V vsakem primeru vam bodo kolo servisirali. 

 

Pri njih pa ne servisirajo samo električnih koles ampak tudi vsa navadna kolesa. Tako, da če želite opraviti servis svojih koles kar obiščite vaš najbližji center e-koles, ali pa se kar naročite na servis kolesa preko njihove spletne strani kjer nimajo nobenih čakalnih vrst!