3 načini kako shujšati na enostaven način

Kako shujšati, je bilo vprašanje, ki sem si ga zelo dolgo zastavljal. Leta sem verjel, da so moja nihanja teže preprosto del mojega življenja, ki ga ne morem nadzorovati.

Vse to se je spremenilo, ko sem se na družinskem pikniku ujel v pogovoru o zdravju in kakovosti življenja. Moji prijatelji so delili svoje zgodbe o uspehu in izzivih pri hujšanju. Spraševal sem se, kako in na kakšen način bi tudi sam lahko izboljšal svoje trenutno stanje. Odločil sem se, da je sprememba potrebna, drugače se zame ne bo dobro končalo saj je teža iz leta v leto strmo naraščala.

Zdaj, ko sem svojo odvečno težo izgubil in jo tudi uspešno vzdržujem, razumem, kako pomembne so bile vse odločitve, ki sem jih sprejel ter spremembe, ki sem jih uvedel v svoje življenje. Vse to se je skozi čas pozitivno odražalo na mojem videzu, zdravju, samozavesti in samopodobi.

Večina ljudi si predstavlja hujšanje kot izgubo kilogramov, jaz pa si to razlagam bolj kot preobrazbo načina življenja, ki prinaša večje zadovoljstvo kot pa le številke na tehtnici.

Z vami želim podeliti tri preproste, a izjemno učinkovite načine za hujšanje, ki so mi pomagali uspešno shujšati in vzpostaviti zdrave življenjske navade, ki jih ohranjam še danes.

Z vami želim podeliti tri preproste, a izjemno učinkovite načine za hujšanje, ki so mi pomagali uspešno shujšati in vzpostaviti zdrave življenjske navade, ki jih ohranjam še danes.

1. Kako shujšati s spremembo prehranjevalnih navad

Ko sem se odločil, da je čas za spremembe, sem najprej svojo pozornost usmeril na prehrano, ki predstavlja glavni element uspešnega hujšanja. Vedel sem, da moram najti način prehranjevanja, ki bo vzdržen dolgoročno, brez občutka prikrajšanosti ali nenehne lakote.

Izberite le hranilno bogata živila

Začel sem z osnovami: izbiral sem le živila bogata s hranili, ki so mi omogočala, da sem se počutil sitega dlje časa.

Osredotočil sem se le na cela in visokokakovostna živila:

  • ovseni kosmiči,
  • polnozrnata žita,
  • stročnice,
  • sadje
  • zelenjava,
  • piščančje meso, puran in ribe (predvsem losos in tuna),
  • zdrave maščobe kot so oreščki, chia semena, olivno olje, kokosovo olje.

Nasveti glede prehranjevanja: kaj, kdaj in kako pogosto uvesti spremembe?

Eden izmed glavnih korakov, ki sem jih uvedel, je bil nadzor nad porcijami. Začel sem uporabljati manjše krožnike in se naučil ocenjevati velikosti porcij, kar mi je pomagalo preprečiti prenajedanje.

Strogo sem se izogibal hrani z visoko energijsko vrednostjo, kot so hitra hrana in sladkarije, ki so pogosto polne kalorij, a ne nudijo veliko hranil. Svoje obroke sem si redno pripravljal vnaprej, da sem se izognil skušnjavam, ko sem bil najbolj lačen.

Za vse moške, ki si prizadevajo za izgubo teže, priporočam postopno uvajanje teh prehranskih sprememb. Nikakor ne poskušajte spremeniti vsega čez noč, ker boste zelo hitro postali demotivirani in prenehali s procesom hujšanja.

Priporočam, da uvedete eno ali največ dve spremembi na teden in jih postopoma vključite v svoj pristop in jedilnik za hujšanje. Počasna vključitev sprememb zmanjšuje občutek preobremenjenosti in pomaga vzpostaviti dolgoročne, trajnostne navade, ki privedejo do uspešnega hujšanja in vzdrževanja idealne telesne teže.

2. Kako shujšati in hkrati uživati v vadbi

Ko sem preoblikoval svojo prehrano, sem vedel, da moram naslednji korak narediti na področju telesne aktivnosti. Zavedal sem se, da bo brez vadbe izguba odvečnih kilogramov dosti težja in manj učinkovita.

V nadaljevanju vam predstavljam nekaj korakov, kako poskrbeti, da boste v izbrani aktivnosti uživali in da nebo vse prehitro postala rutina.

Izberite aktivnost v kateri boste uživali in vam ne bo v breme

Izbor prave vrste aktivnosti je bil zelo pomemben. Namesto da bi se silil v vadbe, ki mi niso pri srcu, sem izbral aktivnosti, ki sem jih resnično užival.

Začel sem s hojo in kolesarjenjem, ker sem rad preživljal čas na prostem. Kasneje sem vključil še plavanje in občasno igro košarke in nogometa s prijatelji. Pomembno je, da izberete aktivnosti, ki vas veselijo, saj bo tako vztrajanje pri redni vadbi lažje in bolj zabavno.

Postopoma dodajajte vadbe in stopnjujte intenzivnost

Postopno dodajanje aktivnosti in povečevanje njihove intenzivnosti ter trajanja predstavlja še en pomemben element. Ta nas ščiti pred nepotrebnimi poškodbami in izgorelostjo.

Torej, začel sem s kratkimi sprehodi, ki so sprva trajali le 15 minut, kasneje pa sem čas hoje povečal in vključil tekaške intervale. Vsak teden sem dodal nekaj minut ali povečal intenzivnost. Ta pristop mi je omogočil, da sem postopoma gradil svojo kondicijo in vzdržljivost ter hkrati poskrbel za konstantno izgubo teže.

Bodite vztrajni in ne odnehajte!

Vztrajanje pri redni vadbi je lahko izziv, še posebej v dneh, ko motivacija upade. Pri meni osebno je bilo pomembno, da sem si vedno postavil realne in dosegljive cilje ter redno spremljal svoj napredek. Uporabljal sem aplikacijo za sledenje aktivnostim, kjer sem s pomočjo grafa uspel videte trend napredka in kako se moje sposobnosti izboljšujejo s časom.

Moškim, ki želijo v svoje življenje vključiti več gibanja, svetujem, da začnete s preprostim korakom: izbira aktivnost oziroma vadbe, ki vas bo motivirala in ki jo boste lahko ohranili na dolgi rok.

3. Kako shujšati z obvladovanjem stresa in izboljšanjem kakovosti spanca

Po tem, ko sem uredil svojo prehrano in telesno aktivnost, mi je ostal še zadnji, tretji, zelo pomemben način kako shujšati: upravljanje stresa in izboljšanje spanca. Zavedal sem se, da stres in slabo spanje lahko izničita ves moj trud za izgubo teže, zato sem se posvetil izboljšanju teh dveh področij.

Uvedel sem tehnike za zmanjšanje stresa

Da bi obvladoval stres, sem se začel ukvarjati z meditacijo. Vsako jutro sem si vzel deset minut časa, da sem v tišini sedel in se osredotočil na svoje dihanje. Ta praksa mi je pomagala umiriti misli in zmanjšati občutek tesnobe.

Poleg tega sem začel redno hoditi na dolge sprehode, ki so mi služili kot čas za razmislek in sprostitev. Drugi možni hobiji, ki zmanjšujejo stres, vključujejo vrtnarjenje, slikanje ali igranje glasbila, ki so prav tako lahko odlični načini za sprostitev. Vi sami veste, kateri vam najbolje ustreza.

Spanec je enako pomemben kot hrana

Spanec ima velik vpliv na hormone v našem telesu, zlasti tiste, ki regulirajo apetit in presnovo. Slaba kakovost spanja povzroči povečan apetit in željo po nezdravi hrani, kar oteži hujšanje.

Ko sem izboljšal svoj spanec, sem opazil, da sem čez dan manj lačen in bolj osredotočen. Spoznal sem, da je izboljšanje kakovosti spanja bistvenega pomena za učinkovito in uspešno hujšanje. Tako kot ne gre izgubite teže brez ustreznega jedilnika, tudi ne gre shujšati brez kakovostnega spanca.

Slaba kakovost spanja povzroči povečan apetit in željo po nezdravi hrani, kar oteži hujšanje.

3 zlata pravila za izboljšanje spanca

Za boljši spanec sem uvedel več sprememb:

1) vzpostavil sem reden urnik spanja, pri čemer sem šel spat in se zbujal ob istih urah vsak dan.

2) Izogibal sem se kofeinu in težkim obrokom pred spanjem ter omejil uporabo telefonov in izpostavljenost modri svetlobi zaslonov eno uro pred spanjem.

3) Prav tako sem poskrbel, da je moja spalnica temna, hladna in tiha, kar mi je pomagalo hitreje zaspati.

Za moške, ki se soočajo s podobnimi težavami, priporočam, da si vzamejo čas za pregled tehnik za zmanjšanje stresa in poiščejo načine kako jih uvesti v svoje življenje za kar se da uspešno hujšanje.

Spodbuda na podlagi lastnih izkušenj: kako shujšati z vztrajnostjo in potrpežljivostjo

Za konec bi poudaril, da hujšanje ni nekaj kar opraviš na hitro in čimprej, ampak je dolga pot, polna ovir in izzivov, ki zahteva vztrajnost in zavezanost k pozitivnim spremembam v življenju. Sam sem odkril, da je ključ do uspeha v postopnem dodajanju malih sprememb in v sposobnosti prilagajanja novim navadam.

Vsak začetek je zahteven, a z uvedbo preprostih korakov, trudom, vztrajnostjo, potrpežljivostjo in disciplino lahko dosežete rezultate, ki ste si jih vedno želeli. Ne obupajte, če na poti naletite na ovire ali naredite napako; vse to je priložnost za učenje, kar je nedvomno korak v pravo smer.

Bodite potrpežljivi in vztrajni, saj so majhni koraki tisti, ki pripeljejo do velikih sprememb. Ne glede na to, kje trenutno ste na svoji poti, vedite, da nikoli ni prepozno, da dosežete tisto kar si želite ali ste si zadali in da lahko s pravim pristopom dosežete prav vse svoje življenjske cilje, vključno s hujšanjem.