6 latnosti Goji jagod, ki vam bodo pomagale pri hujšanju

Prekomerna teža, je težava ki pesti kar 54 % prebivalstva v starosti med 25 do 64 let. Težava za to je predvsem v hranilno šibki in energijsko močni hrani. To je predvsem predelana hrana, katera ne vsebuje pravih hranil in ima le energetsko vrednost. To predvsem pomeni, da je polna ogljikovih hidratov (OH) in maščob, ter običajno še umetnih okusov. Taka hrana je v resnici prazna, saj je opustošena resničnih hranil in prav tu pridejo v upoštev goji jagode za hujšanje.

Zakaj nam Goji jagode lahko pomagajo pri hujšanju?goji jagode hujšanje

Pri hranilno šibki in opustošeni hrani, je težava, ker pri hujšanju deluje prav nasprotno in nas redi. Da bi se maščoba lahko naložila v našem telesu, mora biti v hrani maščoba in oglijkov hidrat (OH) saj prav OH omogoča nalaganje. Prav zato obstajajo diete, kjer lahko jeste hrano z maščobo a brez ali z minimalnimi količinami OH.  Primer take diete je LCHF dieta (Low Carb High Fat – Malo OH in mnogo maščobe).

Predvsem so primerne Goji jagode  hujšanje, ker imajo precej veliko hranil, kar 21 jih vsebujejo. Pobližje si bomo ogledali le najbolj pomembne za hujšanje.

Goji jagode hujšanje

Vlaknine – Goji jagode so izredno primerne za hujšanje saj imajo 20% vlaknin, katere so pri hujšanju obvezne.

Goji jagode hujšanje

Spodbujanje proizvodnje rastnega hormona – Kalij, L-glutamin in L-Arginin spodbujajo proizvodnjo rastnega hormona, kateri začne pri 50 letih upadat.

Stres – Goji jagode so adaptogen sadež, kar pomeni, da v telesu urejajo ravni hormonov. Hormonsko ravnovesje je predpogoj za uspešno hujšanje.

Krom – Visoka vsebnost kroma v goji jagodah, zavira izgubo mišične mase, do katere lahko pride med hujšanjem.

GI – Glikemični indeks – Ta določa hitrost pretvorbe hrane v energijo. Nižji kot je, bolj nas hrana nasiti in bolj primerna za hujšanje.  Goji jagode imajo GI 28, na primer pomaranča  ima GI 42.

Vitamin B1 in minerali – Vitamin B1 in minerali prisotni v Goji jagodah so ključnega pomena za pretvorbo hrane v energijo

Zdravilne učinkovine v goji jagodah, v celoti, so predstavljene na povezavi, obenem pa se moramo zavedati, da sodijo goji jagode tudi med vrsto hrane, ki ne vsebuje glutena, za brezglutensko hrano pa je že zdavnaj znano, da upočasnjuje staranje, lajša tegobe menopavze, pomaga pri ohranjanju pravilne telesne teže in drugo. Zelo široka ponudba hrane brez glutena, se nahaja npr. na ZlatiPtički.

Goji jagode, so očitno zakladnica pripomočkov za zdravo in uspešno hujšanje. (A, B)