Maca zdravilni učinki

Maca zdravilni učinki je prispevek, katerega smo napisali, po pregledu zdravilnih lastnosti Maca praha. Maca ali maka v prahu, je korenina, ki izvira iz Andov. Predvsem jo najdemo v Peruju, kjer uspeva na višinah čez 4000 metrov. Zaradi težkih pogojev rasti, je rastlina Lepidium meyenii zelo odporna na sušo, UV sevanje in nizke temperature. Prav zaradi tega, imam Maca zdravilne učinke, saj se mora boriti za preživetje.

Maca zdravilni učinki

Maca v prahu spada med adaptogene* rastline. Zato je zelo priljubljena kot hormonski urejevalec, da tako rečemo. Maka je tudi zelo dober vir aminokislin, prav tako pa tudi ogljikovih hidratov. Prav to je glavni razlog, da se mnogo športnikov odloča za Mako v prahu. Dodajajo jo raznim smoothie-jem ali proteinskim shake-om, pred vadbo, nekateri pa tudi po vadbi.

Maca zdravilni učinki

Zdravilni učinki Mace so bili znani že starodavnim Inkom, kateri so Maco jemali tudi pred svojimi bitkami. Maka jim je dvignila nivo energije in jim dal moč. Ker pa je Maka dvigovala tudi spolno moč, so bojevnikom Mako vzeli, ko so mesto osvojili. Kdo ve zakaj? 🙂

V današnjem času Maco in njene zdravilne učinke že dobro poznamo. Če povzamemo iz bloga strani super-obrok.si

  1.  Maka vpliva na delovanje edokrinih in eksokrin žlez, ter uravnoveša in regulira njihovo delovanje
  2.  Maca s svojim adaptogenim delovanjem, predstavlja zelo dober pripomoček za borbo proti stresu
  3. Športniki jo uporabljajo ker je odličen vir energije, hkrati pa zelo dober vir esencijalnih aminokislin. Maka vsebuje 7 od 9 esencialnih amino kislin, 11 neesencijalnih, poleg tega pa vsebuje celo paleto antioksodantov.
  4. V času menopavze je Maca zelo dober dodatek k prehrani. Prav v tem obdobju pri ženskah pride do neravnovesja hormonov v telesu in jih je potrebno urediti.
  5.  Lepidium meyenii povečuje tudi plodnost pri moških in pri ženskah. Hkrati pa se poveča tudi verjetnost zanositve. V te namene si oglejte spodnji video posnetek:

Maca zdravilni učinki – uporaba

Maca zdravilni učinki - uporaba

Kot smo že omenili zgoraj, se Maca dodaja v smoothieje, lahko jo pa tudi dodamo v šejke s proteini. Lahko jo dodajamo tudi zmiksamo s sadjem, npr. z aronijo. Koliko na dan Mace lahko zaužijemo. Dnevna priporočena doza je za odraslega človeka med 3 in 9 grami, za maco v prahu ali želatinirano Mako. Če uporabljate Maca ekstrakt potem velja da uporabimo 1/4 do 1/2 čajne žličke.

* —adaptogena – prilagaja delovanje telesa, glede na zunanje in notranje dejavnike ter regulira delovanje hormonov