AKTUALNOST ZDRAVEGA HUJŠANJA V SLOVENIJI

Hujšanje je prav gotovo najbolj množično gibanje v Sloveniji. Združuje bogate in revne, velike in male, stare in mlade. Prav gotovo ste se mu kdaj pridružili tudi vi, ali pa kdo iz vaše družine, mogoče kakšen stric z velikim pivskim trebuhom. Kaj sploh je hujšanje? Hujšanje ali strokovno redukcija teže, je postopno zmanjševanje telesne teže tako, da se zmanjšuje volumen maščobe v telesu. Kakšna je aktualnost zdravega hujšanja v Sloveniji?

AKTUALNOST ZDRAVEGA HUJŠANJA V SLOVENIJIŽal predvsem v duhu prodaje raznih izdelkov za hujšanje, ki obljubljajo hitro izgubo teže. Posebno pozornost je potrebno posvetiti prehranskim dopolnilom, ki niso narejena iz naravnih snovi in vsebujejo hormone in poživila. Seveda bodite previdni tudi pri prehranskih dopolnilih, ki so označeni kot naravni in se prepričajte, kdo jih izdeluje in uvaža in nikar ne zaužijte nekaj kar obljublja lepa reklama.

Če ste že velikokrat hujšali in se ponovno zredili in nikakor ne morete obdržati željene telesne teže, potem je mogoče za vas bolj varno hujšanje pod zdravniškim nadzorom.

KAKŠNI SO SPLOŠNI ZDRAVSTVENI NASVETI PRI VARNEM HUJŠANJU?
AKTUALNOST ZDRAVEGA HUJŠANJA V SLOVENIJI

Zdravstvo budno spremlja aktualnost zdravega hujšanja v Sloveniji, zato

če imate poleg povišane teže tudi zdravstvene težave, se pred hujšanjem oglasite v bližnjem zdravstvenem domu, da vam izmerijo indeks telesne mase, BMI (Body Mass Index), to je antropolška mera, ki je definirana kot telesna masa v kilogramih deljena s kvadratom telesne višine v metrih. Pri primerno hranjenemu odraslemu znaša primeren indeks med 18,5 – 24,9. Kadar je vaš indeks pod 18,4, pomeni, da ste podhranjeni, kadar presega 24,9 pa imate preveč kilogramov. Kot zvečana telesna masa se definira nad 25, debelost pa nad 30 indeksa telesne mase.

Pri zdravstvenih težavah, posebej pri sladkorni bolezni, boleznih srca in ožilja se hujšanja nikar ne lotite sami, saj je vsak človek edinstven in vsak potrebuje skrbno načrtovane diete in napotke pri zdravem zmanjševanju teže.

KAKO OBDRŽATI NADZOR NAD TEŽO?

Vse kar vnesemo v telo, naj bo to primerna prehranjenost, ali pa prenajedanje, je potrebno primerno porabiti. Kako porabiti energijo, ki jo vnašamo v telo s hrano, je stvar vsakega posameznika. Dejavniki, ki vplivajo na prehranski vnos sodobnega človeka so vse prej kot zdravi. Hitri prigrizki, preveč maščob in sladkorjev in vse premalo sveže zelenjave in sadja. Pri današnji tehnologiji pa se sodobni človek tudi premalo giba, s tem pa zopet ogroža svoje telo, tako s previsoko telesno težo, kot z ogroženostjo za razna srčnožilna obolenja.

Aktualnost zdravega hujšanja v Sloveniji je potrebno spremljati, saj se vse preveč ljudi loti hujšanja na nepravilen in zdravju nevaren način.