Kako opremiti mladinsko sobo za mladostnika?

Spodaj je napisan preprost nasvet kako opremiti mladinsko sobo tako, da bo všeč mladostniku in staršem.

Opremljanje mladinske sobe, po te, ko otroci enkrat odrastejo, predstavlja za marsikaterega starša, razmeroma veliko težavo iz večih razlogov. Prvi je zagotovo ta, da v samo opremljanje mladinske sobe moramo vključiti tudi že mladostnika samega. S čimer so povezani različni pogledi in interesi po tem, kaj v mladinski sobi, sploh od pohištva, naj bo.

Kako opremiti mladinsko sobo
Kako opremiti mladinsko sobo – primer

Medtem, ko si mladostniki ponavadi želijo v svoji sobi čim manj pohištva in čim več trendovskih elementov, si starši vseeno želimo veliko pisalno mizo, še večjo garderobno omaro in eno normalno in klasično, posteljo.

Mladostnik, po drugi strani, želi veliko posteljo, pohištvo pa, če že mora biti, naj bo maksimalno moderno.

Kako opremiti mladinsko sobo tako,
da bo po godu vsem?

Nedvomno je potrebno upoštevati želje tako uporabnika, torej mladostnika, kot tudi želje financerja, torej starša.

Če si naš najstnik svojo sobo opremlja že sam, potem je lahko naš, starševski domet, še najdlje do tega, kjer bi otrok želel poseči v spremembo položaja sten, oken, dograditi kakšno pregradno steno ali popolnoma zakleniti vrata v svoje prostore.

V kolikor pa starši “pomagamo” in sofinanciramo projekt opremljanja mladinske sobe, pa je najbolj, da pravila igre jasno in glasno, določimo še pred samim opremljanjem.

Opremiti mladinski prostor tako, da bo po godu otroku, je pa, če odmislimo finančni del (in, če smo ga predhodno dogovorili) v bistvu zelo lahko. Ko poznamo dimenzije garderobne omare in pa celotne sobe, je pohištvo za mladinski prostor, izbrati lahko (pomoč: Kako izberemo ustrezno velikost garderobne omare?).

Otrok, mladostnik, je zagotovo bolj kot mi v stiku s sodobnimi trendi (saj ni najpogosteje ciljajo na mladostnike in najstniško obdobje, hkrati pa se izmenjave idej in mnenj še najbolj “krešejo” ravno v šolah).

Zato bomo kot starš izpadli odlično, če svoje mladostnika povprašamo iskreno o tem, kako so si kaj uredili mladinske sobe, njihovi sošolci in prijatelji, kaj je v trendu, kaj bi sploh želel imeti, kakšne barve bi želel imeti, kaj točno potrebuje od posameznih elementov.

Nič ne bo narobe, če mu celo predlagamo, da sam zasnuje razporeditev pohištva in sam predlaga katere ideje se naj realizirajo.

Za čisti konec pa mu predlagajmo sledeče:

Naj sam izbere svoje želje, potem pa tudi sam pridobi najmanj tri različne ponudbe o opremi mladinske sobe.

Tako bo pridobil občutek od “strokovnjakov” kaj je sploh v kateri sobi mogoče, koliko kaj stane, kakšne so razlike med posameznimi željami in kaj se splača kje bolje in kaj nekje sploh ne.

S tem pa ga boste odlično navadili tudi na sprejemanje odločitev tudi na drugih področjih.

p.s._ zelo moderna ideja za mladinske sobe, so tudi vgradne omare, o katerih smo sicer nekaj zapisali v prispevku, kjer govorimo o tem ali bi se lahko vgradne omare v Sloveniji, npr. tržile preko mrežnega marketinga.