Arganovo olje za lase in aktivna sestavina retinol

Arganovo olje za lase ter aktivna sestavina retinol

Kot smo že omenili, se arganovo olje za lase pridobiva iz plodov drevesa Argania Spinosa, ki raste le v jugozahodnem delu Maroka. Plodove Arganije berberske ženske še vedno tradicionalno meljejo na kamnitih mlinčkih. Ta postopek je zelo zamuden.

Za proizvodnjo enega litra arganove olje za lase je potrebnih do 30 kg arganovih plodov, kar ustreza približno 4-5 drevesom. Za proizvodnjo enega litra arganovega olja za lase in kožo je potrebnih do 20 ur. Za primerjavo: za proizvodnjo enega litra oljčnega olja je potrebnih le 5 kg oljk.

Arganovo sadje

Arganove plodove obirajo na tri različne načine. Pri prvi metodi kmetje počakajo, da plodovi dozorijo in sami odpadejo z drevesa. Ali pa arganove sadeže z dolgimi palicami spustijo na tla. Tretji način nabiranja plodov so koze, ki se hranijo z arganovimi plodovi, nato pa jih poberejo iz kozjih iztrebkov. Ta metoda je nenavadna, vendar ni škodljiva za plodove. Na arganovih drevesih lahko pogosto vidite koze, ki skačejo naokoli. Danes se ta metoda praktično ne uporablja več, saj je proizvodnja arganovega olja pod higienskim nadzorom.

Arganove olje za lase

Arganovo olje za lase je fantastičen izdelek.

Obstajata dve vrsti arganovega olja, živilsko in kozmetično. Za prehrambene namene semena najprej prepražijo, da se znebijo grenkega okusa, zato je olje za prehrano temnejše barve in ima izrazitejšo aromo. Pogosto se uporablja pri kuhanju. Je zelo hranljiva in se uporablja za izdelavo amlouja, kreme, namenjene mazanju na kruh. Ta pasta, sestavljena iz arganovega olja, zdrobljenih mandljev in medu, je pogost del tradicionalnega maroškega zajtrka.

 

Retinol – Sveti gral v svetu kozmetike.

Najboljše sestavine pod soncem. Popolnoma nujen za vse vrste kože. Da, v zvezi z retinolom lahko naletite na vse te oznake. Toda ali so opisni? Izvedite, kaj točno je retinol, kaj lahko naredi in kako ga lahko uporabite v svojo korist tukaj in zdaj.
O retinolu se v zadnjem času pojavlja ogromno informacij, zato bi potrebovali zelo veliko časa, da bi jih preučili. Vendar vam bomo to olajšali: retinol je le del skupine snovi, imenovanih retinoidi. To je oblika vitamina A za zunanjo uporabo, ki pospešuje obnavljanje kožnih celic in tako lahko reši najrazličnejše težave.

Raziskave kažejo, da lahko retinol dejansko pomaga pri odpravljanju drobnih linij, gub ali pigmentacije. Ta aktivna sestavina namreč pospešuje proizvodnjo kolagena in obnovo celic, zaradi česar je koža svetlejša, čistejša, barvno bolj uravnotežena in bolj gladka,” potrjuje londonska dermatologinja Anjali Mahto, avtorica knjige The Skincare Bible.
To pomeni, da je retinol ena od redkih aktivnih sestavin, ki lahko korenito spremenijo kožo na bolje. Zato ga zdravniki in estetiki zelo priporočajo za domačo uporabo. Seveda predpostavljamo, da veste, zakaj, kje in kako pravilno uporabljati retinol. Spodaj boste našli odgovore, kako to storiti.

Za kakšno kožo je retinol primeren?

Za vse, ki ga lahko prenašajo. Vaša koža ga morda ne prenaša niti v najnižjih koncentracijah. Vendar boste odkrili kruto resnico šele, ko boste preizkusili retinol na svoji koži. Ne pozabite, da je dovolj že majhna količina, koža pa se mora nanjo postopoma navaditi. Začnite z retinolom enkrat na teden, nato dvakrat ali trikrat, dokler ne preidete na dnevno uporabo. Zaradi svojih učinkov je retinol primeren za vse vrste kože – od mastne do suhe. Učinkovitejša obnova celic koristi vsem.

Kdaj natančno uporabiti retinol?

Morda boste naleteli na izdelke in blagovne znamke, ki priporočajo uporabo retinola čez dan, vendar vam večina strokovnjakov svetuje, da ga uporabite pred spanjem, seveda na dobro očiščeno kožo. Razen če vam ne ustreza drugače in čez dan uporabljate retinol, uporabljajte kakovostno kremo z visoko zaščito pred UV žarki.

Retinol samodejno pomeni SPF 30 in več. Vedno uporabljajte le en izdelek, ki vsebuje retinol, nikoli ne mešajte več izdelkov skupaj. Pri tem nežno vmasirajte eno ali dve črpalki seruma z retinolom (količina, ki ustreza velikosti graha). Z retinolom je vedno dobro delati v zmernih količinah. Ne gre za sprint, temveč za maraton.