Growbox luči – Kako izberemo primerne luči za šotor za gojenje

Ko opremljamo šotor za gojenje rastlin z lučmi, običajno iščemo growbox luči. To so luči za rože, katere bomo uporabili v growbox-u, ki smo ga kupili v growshop trgovini. To niso navadne luči, temveč posebne luči s primerno svetlobo za gojenje rastlin. Sicer bi lahko uporabili tudi navadne luči, vendar bo uspešnost gojenje mnogo manjša. Growbox je poseben šotor za gojenje rastlin, kateri ima na notranji strani platna odbojno folijo. Ta folija odbija svetlobo od sten nazaj v šotor in s tem poveča izkoristek svetlobe.

Growbox luči – Katere luči za rože lahko uporabimoGrowbox luči

Growbox luči najdemo v različnih verzijah od HPS, MH pa vse do LED luči. MH in HPS so luči za rože, katere imajo zelo dober izkoristek in dajejo zelo obilen pridelek. LED luči pa porabijo manj električnega toka, vendar še vedno niso tako učinkovite kot HID. HID je skupno ime za MH in HPS sijalke. Prav zato v uredništvu svetujemo uporabo HID sijalk.

Predlog Varianta luči 1

Pri teh growbox lučeh uporabimo luči za rast in cvetenje. V času rasti uporabljamo MH sijalko za fazo rasti. Ko pa želimo, da gredo naše rože v cvetenje, zamenjamo MH sijalko z HPS sijalko. Za ta sistem je potrebno uporabiti digitalno dušilko ali digitalni balast.

Predlog Varianta luči 2

Najbolj razširjen sistem growbox luči je HPS Kit Agro. Ta sistem nudi različne tipe svetlobe tako za rast kot za cvetenje rastlin. Pri tem sistemu žarnic ni potrebno menjat. Ena žarnica HPS Kit Agro je primerna za fazo rasti in fazo cvetenja. Tudi življenjska doba teh luči za rože je visoka, nekje 20.000 ur.

HPS KitKako izberemo primerne luči za šotor za gojenje

Growbox luči izbiramo glede na velikost šotora za gojenje ter tipa rastlin, katere bomo gojili. Nekje osnovno pravilo je zaradi velikosti teh luči naslednje:

250 W HPS Kit je primeren za growbox površine od  0,6m x  0,6m do 0,8m x 0,8m

400 W HPS Kit je primeren za growbox površine od  0,9m x  0,9m do 1m x 1m

600 W HPS Kit je primeren za growbox površine od  1m x  1m do 1,2m x 1,2m

1000 W HPS Kit je primeren za growbox površine od  1,2m x  1,2m do 1,5m x 1,5m

VIR – https://www.growweedeasy.com/mh-hps-upgrade-guide