Hormoni in suhe oči: kakšna je povezava?

Če imate težave s suhimi očmi, se lahko v vsaki življenjski situaciji počutite neprijetno in ne morete uživati. Draženje in pekoč občutek v očeh sta lahko neznosna ter pomembno vplivata na kakovost vašega življenja. Vlažilne kapljice za oči lahko pomagajo pri lajšanju težav s suhimi očmi, vendar je običajno boljše, če se zdravi glavni vzrok težave za pojav bolezni. Tudi težave s hormoni so lahko krive za pojav suhih oči. Vabimo vas k branju članka.

hormoni lahko povzročijo suhe oči

Ali lahko hormoni prispevajo k pojavu suhih oči?

Kot smo že omenili, so lahko tudi hormoni krivi za pojav bolezni suhih oči, le da se resnost bolezni lahko razlikuje od posameznika do posameznika. Hormoni so snovi, ki pošiljajo sporočila različnim delom telesa. Zato ni presenetljivo, da lahko potencialno vplivajo na oči.

Najpogostejši hormoni, ki povzročajo težave s suhimi očmi, so:

  • spolni hormoni, kot je estrogen
  • ščitnični hormoni
  • inzulin

Suhe oči in menstrualni cikel

Ker lahko nihanja v spolnih hormonih prispevajo k simptomom bolezni suhih oči, ni nobeno presenečenje, da lahko mesečni cikel ženske povzroči simptome na določenih točkah njenega cikla. To sicer še ne pomeni, da ima ženska kronično bolezen suhih oči, gre le za začasno povečano nagnjenost k blagim simptomom suhega očesa.

Menopavza in suho oko

Študije so pokazale, da je pri ženskah, starejših od 50 let, približno 70 odstotkov večja verjetnost, da bodo zbolele za suhim očesom, kot pri moških iste starostne skupine. Glavni razlog za to je menopavza. V času menopavze prihaja do pomembnih hormonskih sprememb v telesu ženske, zato lahko spreminjajoče se ravni hormonov povzročijo suhe oči.

Ženskam v menopavzi in po njej se zato pogosto priporoča uporabljati vlažilne kapljice za oči, ki lahko preženejo nadležne simptome in, če izberete prave (npr. take z vsebnostjo trehaloze) , celo regenerirajo oči.

Ščitnični hormoni in suho oko

K suhemu očesu lahko prispevajo tudi težave s ščitnico. Gre za pomembno žlezo, ki izloča hormone. V nekaterih primerih so te težave s ščitnico povezane z avtoimunskimi boleznimi (npr. Gravesova bolezen, Hashimotova bolezen), ki prizadenejo ščitnico.

Insulin in suho oko

Nizke ravni inzulina lahko solzni žlezi otežijo proizvodnjo solz, kar povzroči simptome suhega očesa. Ni presenetljivo, da imajo ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2 pogosto suhe oči in druge težave z vidom.

 

Če imate torej suhe oči in ne najdete pravega vzroka, je vredno pomisliti na težave s hormoni. Sploh ženske so veliko bolj dovzetne za težave s suhimi očmi, ker imajo pogostejša nihanja hormonov.