Rešetke [kaj so in kakšne vrste rešetk poznamo]

Na trgu obstaja veliko število rešetk, ki se uporabljajo za različne namene uporabe.
Sama definicija rešetke po SSKJ je, da je rešetka priprava iz vzporednih ali prekrižanih, navadno železnih palic.

Poznamo naslednje vrste rešetk:

Prezračevalne rešetke

Prezračevalne rešetke so izdelki, skozi katere se v prostor dovaja svež zrak ali pa se iz njega odvaja obrabljen, nečist zrak. Torej služijo prezračevanju prostorov. Prezračevanje prostorov pomembno vpliva na kakovost zraka v prostoru, to pa pomembno vpliva na za zdravje ljudi. Poznamo različne vrste prezračevalnih rešetk, ki se ločijo po mestu vgradnje, materialu izdelave in velikosti.

Pohodne

Kot že samo ime pove, so to konstrukcije, ki so namenjene, da se po njih hodi. Največkrat jih zasledimo na kovinskih stopnicah, podestih, podestih delovnih površin, jeklenih konstrukcijah. Z njimi se lahko pokrije kanale in jaške. Pohodne rešetke so običajno izdelane iz raznih kovin, katere lahko obremenimo z veliko težo.

Travnate

Travne rešetke običajno vgradimo na področja kjer želimo ohraniti zelene površine. Namenjene so utrjevanju povoznih in pohodnih poti. Običajno so izdelane iz plastičnih mas, ki so odporne na podnebne spremembe (mraz, vročina, sonce) in na bakterije v tleh in imajo zato dolgo življenjsko dobo. Značilno za njih je, da so zelene barve in so tako usklajene z barvo zelenice, ter so enostavne za montažo.

Pokrivne rešetke za kanalete

Kanaleta oz. odtočni kanal je namenjena odvodnjavanju meteornih in komunalnih voda. Vgradimo ga tam, kjer želimo doseči odtekanje vode. Običajno se jih vgrajuje ob hišah, na dovozih, ob terasah in bazenih. Nekateri odtočni kanali se dobavljajo s pokrivno rešetko, drugi pa brez. Pokrivne rešetke so lahko različnih designov ( luknjičaste, mrežaste,..) in so izdelane iz različnih materialov (umetna masa, pocinkano jeklo, nerjaveče jeklo, litoželezne). Ko se pokrivne rešetke naveličamo jo lahko zamenjamo z drugačnim modelom.

Matične

Matične rešetke se uporabljajo v čebelarstvu. Gre za oviro, ki se vgradi v čebelnjak in prepreči matici, da bi zalegala v prostoru, kjer so sati za zorenje nektarja in skladiščenje medu v panju. Na ta način se lažje ohranja higieno satja in posledično tudi čistost medu.

Okenske

Tudi tukaj ime veliko pove. Te rešetke so namenjene zaščiti našega premoženja. Vgrajujejo se na okna in na ta način se prepreči, da bi se nepovabljeni gostje povabili v našo nepremičnino. Običajno se vgrajujejo na nižje ležečih oknih, ki so vlomilcem lažje dostopni. Tudi te rešetke so lahko izdelane iz različnih materialov, različnih oblik in velikosti.

Katero rešetko bomo potrebovali je odvisno od namena uporabe. Vsem zgoraj omenjenim rešetkam pa so skupne naslednje lastnosti:
– izdelane so lahko iz različnih materialov,
– obstajajo različni dizajni oz. oblike rešetk
– obstajajo različne dimenzije rešetk.