Hranila za suhe oči: kaj uživati, da boste omilili občutek suhih oči

Več kot 50 % odraslih ima težave s suhimi očmi. Ko se pojavi sindrom suhih oči, oči običajno niso le suhe, ampak tudi razdražene in pekoče. Študije kažejo, da jih nekatera živila pomagajo ohranjati vlažne. Katera so torej tista hranila za suhe oči, ki ugodno vplivajo na hidracijo? Predvsem določene maščobne kisline, vitamini in mikroelementi, ki jih lahko vključite v svojo prehrano in tako poskrbite, da bodo vase oči bolj zdrave. Berite dalje za podrobnosti.

hranila za suhe oči lahko pomagajo blažiti težave

To so hranila za suhe oči, ki vam lahko pomagajo

Maščobne kisline omega

Če je zunanja plast solznega filma pretanka, lahko oči pordečijo in vas začnejo srbeti ter peči. Maščobne kisline omega 3 in 6 so zelo pomembne za vlaženje oči, saj stabilizirajo oljno plast v solznem filmu, ki je ključna za vlaženje. Poleg tega delujejo protivnetno. Živila, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega in so torej dobra hranila za suhe oči, so:

  • ribe: skuša, trska, postrv, losos,
  • olja: repično olje, olje oljne ogrščice, laneno olje, sončnično olje, orehovo olje,
  • meso: svinjina, govedina in jagnjetina,
  • sir in drugi mlečni izdelki.

hranila za suhe oči so tudi v lososu
Vitamin A (retinol)

 Pomanjkanje vitamina A, ki se pogostjeje pojavlja v državah v razvoju, lahko povzroči suhe oči. Pomagate si lahko z dodajanjem živil, bogatih z vitaminom A, kot so buče, marelice, korenje, paradižnik, špinača, mlečni izdelki in jetra.

Vitamin B2

Vitamin B2 najdemo v avokadu, brokoliju, polnozrnatih izdelkih in mlečnih izdelkih. Oči varuje pred poškodbami celic.

Vitamin B6

 Za delovanje solznega filma je pomemben tudi vitamin B6. Največ ga je v živilih, kot so krompir, ohrovt, gos, losos, skuša in sardine.

Vitamin B12

 Vitamin B12 pomaga vlažiti oči. Bogat vir tega vitamina so goveja in telečja jetra, svinjska jetra ter skuše. V manjših količinah ga najdemo tudi v mlečnih izdelkih in jajcih.

Vitamin C

Varuje pred oksidativnim stresom in ima pomembno vlogo pri ohranjanju delujočega solznega filma. Vsebujejo ga brokoli, šipek, jagode acerole, paprika, brstični ohrovt in številna druga živila. Preverite na povezavi, kako si lahko s preprostim smoothiejem zagotovite vse vitamine, ki pomagajo proti suhim očem.

hranila za suhe oči so tudi v smoothieju
Vitamin E

Ta je potreben za zaščito oči pred poškodbami celic. Najdemo ga v skušah, olju, pšeničnih kalčkih, špinači, papriki, mangu in rdečem ribezu.

Lutein in zeaksantin

 Lutein in zeaksantin sta antioksidanta, ki pomagata preprečevati številne kronične bolezni oči, vključno s suhimi očmi, kar pomeni, da spadata med pomembna hranila za suhe oči. Prav tako skrbita za pravilno delovanje celic. Prisotna sta v zelenolistni zelenjavi, kot so ohrovt, špinača in rimska solata. Na voljo sta tudi v obliki prehranskih dopolnil.

 Cink

Cink je mineral, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih oči, saj je odgovoren za prenos vitamina A iz jeter v mrežnico. Poleg tega igra vlogo pri proizvajanju melanina – pigmenta, ki ščiti oči. Cink najdemo v polnozrnatih žitih, mlečnih izdelkih, sladki koruzi, grahu, leči in oreščkih.

Pitje vode vlaži oči

Čeprav voda ni vitamin, je pitje vode pomembno za oči. Odlično je tudi za kožo, ledvice, črevesje in oči. Če v telo vnašate dovolj vode in se zdravo prehranjujete, omogočite, da vaše oči dobijo minerale in vitamine, ki jih potrebujejo, da ostanejo zdrave in navlažene.

za suhe oči je pomembno pitje vode

Kako si lahko še pomagate omiliti občutek suhih oči?

 Če težava s suhimi očmi ni prehuda, jo lahko odpravite tako, da bo potrebi uporabljate kapljice za oči. Imenujemo jih tudi umetne solze, ki so brez recepta na voljo v lekarni. Gre za posebno sterilno raztopino, ki je podobna naravnemu solznemu filmu. Kapljice ponujajo takojšnje olajšanje, uporabljati pa jih je treba redno, dokler težave ne pojenjajo. Pri nakupu bodite pozorni na to, da so brez konzervansov, saj take ne dražijo oči in jih lahko uporabljate pogosteje.

Kaj pa, če so težave s suhimi očmi hude? V takih primerih je nujen obisk pri specialistu, ki bo z ustreznim zdravljenjem preprečil morebitne zaplete. Vedeti je treba, da se suho oko lahko razdraži in vname, vnetje pa lahko poškoduje roženico in poslabša vid.