Analiza konkurence v podjetništvu: 5 glavnih dejavnikov

Kdaj ste nazadnje opravili analizo konkurence za svojo blagovno znamko? In kar je najpomembneje, ali veste, kako jo učinkovito izvesti? Če niste prepričani ali če je bila zadnja “analiza konkurence” le hiter pregled spletne strani in prisotnosti v družabnih medijih konkurenta, verjetno zamujate pomembne informacije, ki bi lahko pomagale vaši blagovni znamki pri rasti.

 

Kaj je analiza konkurenčnega trga?

Analiza konkurence je strategija, ki vključuje raziskovanje glavnih konkurentov, da bi pridobili vpogled v njihove izdelke, prodajo in tržne taktike. Izvajanje močnejših poslovnih strategij, odvračanje konkurentov in pridobivanje tržnega deleža so le nekatere prednosti analize konkurenčnega trga.

 

 

 • Vpogledi v promet

 

Če boste ugotovili, katere pristajalne strani delujejo pri vaših konkurentih, boste lahko razvili boljšo spletno strategijo. Na podlagi tega lahko določite, kako boste tržili svoje izdelke.

 

 

 • Ocenite trženjska prizadevanja konkurentov.

 

 1. S katerimi vplivneži v socialnih omrežjih sodeluje to podjetje, da bi izkoristilo njihovo avtoriteto, pristno vsebino in osebne povezave s ciljnimi strankami?  
 2. Katere programe partnerskega oglaševanja ali ambasadorjev blagovne znamke ponuja to podjetje, da bi izkoristilo priporočila zadovoljnih strank? 
 3. Kakšno digitalno ali tradicionalno plačljivo oglaševanje ima to podjetje?
 4. Na katerih trženjskih kanalih konkurenti objavljajo organske vsebine, vključno s spletnimi mesti, pristajalnimi stranmi, platformami družbenih medijev in e-pošto? 
 5. Kakšne vrste vsebin, vključno s članki, videoposnetki, elektronskimi knjigami, poročili, oglasi in digitalnimi oglasi, si ogledujete?  

 

 

 • Ključne besede 

 

Vsebino spletnega mesta in kampanje osredotočite na osrednji nabor ključnih besed. S tem boste ciljno občinstvo brez težav pripeljali na svoje spletno mesto.

 

 

 • Analiza vsebine 

 

Analizirajte vsebino svojih tekmecev in preverite, ali so podobne teme primerne za vašo blagovno znamko. Poiščete lahko tudi pomanjkljivosti v poročilih in najpogosteje zastavljena vprašanja.

 

 

 • Spremljajte pot stranke vsakega konkurenta. 

 

V tem razdelku boste preučili poti strank, ki so jih konkurenti vzpostavili za vzgojo in pretvorbo strank. Vaš cilj je oceniti, kako brezhiben, integriran in logičen je prehod od prve točke dotika do nakupa in naprej.   

Začnite s spremljanjem konkurentov v socialnih omrežjih, naročanjem na njihovo elektronsko pošto ter nakupom izdelkov in storitev, da sami izkusite vsako pot stranke. 

 

Napis na sliki: Analiza konkurence v podjetništvu: 5 glavnih dejavnikov

 

Ko boste izkusili pot stranke vsakega konkurenta, zbirajte informacije o naslednjem: 

 • Katere so različne stične točke na poti stranke tega podjetja?
 • Kateri elementi olajšajo nadaljevanje poti stranke? 
 • Kateri pozivi k ukrepanju in navodila jasno kažejo, kako nadaljevati
 • Katere vrste vsebine vas izobražujejo in zabavajo na vsaki stični točki?
 • Kateri elementi ustvarjajo trenje ali otežujejo prehod na naslednji korak?
 • Kaj doživite po naročilu ali nakupu? Ali najdete podporo strankam, dodatne prodaje in dostop do skupnosti? 

 

Kako se vaše podjetje odreže?

Preden natančno primerjate svojo konkurenco, morate določiti izhodiščno vrednost. To vam bo pomagalo tudi, ko bo treba izvesti analizo SWOT.

Analiza SWOT je klasična vaja za ugotavljanje prednosti, slabosti, priložnosti in nevarnosti, ki obstajajo v konkurenčnem okolju. V tem poglavju boste izvedli analizo SWOT konkurentov, da bi vse, kar ste izvedeli, strnili v jedrnato zgodbo o svojem konkurenčnem položaju.   

 • Katere prednosti se ponavljajo pri konkurenčnih blagovnih znamkah, trženju, potovanjih strank in izdelkih?
 • Katere slabosti se ponavljajo pri oblikovanju blagovnih znamk, trženju, potovanjih strank in izdelkih konkurentov?
 • Katere priložnosti lahko vaše podjetje izkoristi?
 • Kaj počne vaša konkurenca, kar bi lahko ogrozilo vaše podjetje?

 

Objektivno si oglejte poročila o svojem poslovanju, prodaji in trženju z istimi metrikami, ki jih uporabljate za ocenjevanje konkurence.

Te informacije zabeležite tako, kot bi jih zabeležili pri konkurentu, in jih uporabite kot izhodišče za splošno primerjavo.