Kako se dolgoročno znebiti plesni na steni?

Plesen je nočna mora številnih lastnikov nepremičnin, novejših ali starejših. V starejših običajno nastane zaradi slabe izolacije, v novejših pa je najpogostejši razlog dobro tesnjenje vrat in oken, saj posledično vlaga ostaja v prostoru. Plesen ne samo grdo izgleda, ampak je izredno nevarna tudi za zdravje, saj povzroča številna resna obolenja.

Če na steni ali stropu opazite črne, sive ali zelene lise, potem imate resno težavo, saj se je pri vas doma pojavila plesen. Poleg tega, da je plesen nevarna zdravju, jo je zelo težko odstraniti za vedno, zato je pomembno, da veste kaj povzroča preveliko vlažnost, ki je razlog za njen nastanek in kako to težavo rešiti.

Prvi korak je torej identificiranje vzroka za nastanek plesni. To je potrebno storiti še prej, preden jo začnete odstranjevati. Če vzroka ne boste našli, se bo po določenem času vrnila in vam grenila življenje. Razlogov za njen nastanek je lahko več – težave s streho, izolacijo, razpoke v zidu, počena cev, kondenzacija zaradi premalo zračenja …

Trije najpogostejši vzroki za nastanek plesni

  1. Visoka vlažnost
    Vlaga nastaja pri kuhanju, tuširanju, sušenju perila, z dihanjem … in previsoka vlažnost je eden izmed najpogostejših razlogov za nastanek plesni. Temu se lahko izognemo tako, da prostore redno zračimo, da uporabljamo razvlažilec zraka …
  2. Slabo prezračevanje
    Slabo prezračevanje je eden izmed zelo pogostih vzrokov za nastanek plesni. Če zrak v prostoru ne kroži dovolj, se nabira vlaga, ki povzroči njen nastanek. Najslabše zračena prostora sta običajno kopalnica in kuhinja, kjer je vlage nasploh zelo veliko.
  3. Slaba izolacija
    Slaba izolacija objekta lahko povzroči nastanek plesni. Ta se najpogosteje pojavi na hladnih stenah in stropih, ki so blizu podstrešju ali zunanjim stenam.
Plesen na steni

Vzrok nastanka plesni ste identificirali, sedaj jo je potrebno še odstraniti

Plesen je prekrila vaše zidove in strope in sedaj jo je potrebno odstraniti. Tega se lahko lotite na različne načine, poskrbite le, da boste dihala, oči in roke primerno zaščitili. Priporočamo, da se postopka najprej lotite z naravnimi sredstvi. V kolikor nastala plesen ni preveč agresivna, vam bo to uspelo z belim kisom ali raztopino sode bikarbone. Če boste uporabljali beli kis ga nalijte v posodo in ga na prizadeto mesto nanesite s krpo ali ščetko. Pustite ga delovati vsaj eno uro, nato pa površino sperite s čisto vodo. Postopek lahko tudi ponovite. Na enak način se lahko čiščenja lotite tudi, če uporabljate sodo bikarbono.

V kolikor postopek ne bo uspešen, boste mogli za odstranitev uporabiti bolj agresivna sredstva. V tem primeru res poskrbite za svojo zaščito, saj tovrstna sredstva običajno vsebujejo raznorazne, zdravju neprijazne, kemikalije.

Ko ste plesen uspešno odstranili, pa je potrebno poiskati rešitev, ki bo preprečila njen ponovni nastanek.

Kako preprečiti ponoven nastanek plesni?

Najbolj učinkovit način, ki bo poskrbel, da se boste plesni znebili enkrat za vselej, je redno zračenje. A odpiranje oken in vrat vsako uro ni najboljša rešitev. Kot prvo, boste v hladnih zimskih dneh izgubili preveč toplote in povečali stroške ogrevanja, kot drugo pa sredi noči, ob 2. uri zjutraj, verjetno ne boste vstali in po vsem stanovanju odprli okna ter vrata na stežaj in čakali 5 do 7 minut, da se dom prezrači ter potem to počeli vsako uro. To ni izvedljivo niti čez dan, saj ste po vsej verjetnosti v službi ali po drugih opravkih.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo so izredno učinkoviti, saj izmenjavo zraka v prostoru uravnavajo popolnoma sami. Tudi toplota je učinkovito porabljena, saj se kar 97 % odpadne toplote pretvori v dovedeno toploto, zato se izguba energije močno zmanjša.

Vgradnja rekuperatorja

Za takšen sistem se je odločila tudi družina Krajnc iz Osrednje Slovenije. “Pred dvema letoma smo kupili hišo. Že prvo zimo smo na zidovih začeli opažati majhne sive madeže, ki so sčasoma postajali vse večji in se neopazno obarvali v črno” razlaga Igor Krajnc. “Hitro smo ugotovili, da imamo opravka s plesnijo. Pri plesni ne gre zgolj za grd videz in neprijetne vonjave. Zaskrbljujoče je predvsem to, kakšen vpliv ima na zdravje, zaradi česar smo se odločili takoj reagirati.”

“Po brskanju na spletu sem ugotovil, da se bo te nadloge zelo težko za vedno znebiti, jo je pa mogoče precej omejiti in najboljša rešitev za to je redno vzdrževanje relativne vlažnosti, kar pa lahko omogoči samo z ustrezno prezračevanje. Med iskanjem ponudnikov prezračevanja sem naletel na Orco in se nazadnje tudi odločil zanje” dodaja g. Krajnc, ki pravi, da je vgradnja prezračevalnega sistema PICO 50+ bila hitra in enostavna: »V podjetju Orca so nam v enem samem dopoldnevu zmontirali 7 lokalnih prezračevalnih sistemov. Delo je bilo izvedeno hitro, prostor so ustrezno zaščitili, na koncu počistili in nam razložili kako naprava deluje«.

S sistemom rekuperacije boste zagotovili stalen dotok zraka v bivalnih prostorih, zmanjšali količino ogljikovega dioksida in neprijetnih vonjav, obenem pa zagotovili optimalno vlažnost v prostoru, kar bo onemogočilo ponovni nastanek zidne plesni. Tovrstni sistemi imajo običajno tudi antibakterijske zračne filtre, ki mrčesu preprečujejo vstop v notranje prostore, za alergike pa je na voljo tudi poseben filter F8.

Vzdrževanje sistema je hitro in enostavno, z rednim čiščenjem pa boste poskrbeli za njegovo dolgo življenjsko dobo ter dolgoletno dovajanje svežega zraka v prostor.