Mikro kogeneracija na osnovi stirlingovega motorja

Lastna proizvodnja električne energije se obrestuje – in to deluje enostavneje, kot si predstavljate.

Normalno je situacija naslednja: električno energijo kupimo od distributerja, toploto proizvedeno z ogrevalnim kotlom. Zakaj pa ne bi oboje proizvajali sami? Z ogrevalninim sistemom,  ki ne le proizvaja toploto, temveč istočasno tudi električno energijo.

Postavite si lastno elektrarno v svoji hiši

Pri konvencionalnem proizvajanju električne energije v centralnih elektrarnah nastaja toplota, ki se kot odpadna toplota neizkoriščena zavrže in odvede v okolico. Le 38 % energije se pretvori v električni tok, ki se potem prodaja vam. Poenostavljeno to pomeni: plačate celotnih 100 %, koristite pa lahko le 38 %.

Prav tukaj se pokažejo prednosti soproizvodnje toplotne in električne energije. Mikro kogeneracija je pravzaprav decentralna elektrarna, ki toplotno in električno energijo proizvaja tam, kjer se neposredno porabi – pri vas doma. Toplota, ki nastane pri proizvajanju električne energije se skoraj v celoti porabi za ogrevanje prostorov in sanitarne vode.

Preprosto, vendar izredno učinkovito: tehnični princip

V mikro kogeneraciji Vitotwin 300-W plinski Stirlingov motor proizvaja električno energijo. Pri proizvajanju električne energije nastajajo v Stirlingovem motorju temperature okoli 500 °C. Torej dovolj toplote, da se – pravzaprav obstransko – pridobi energija za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Energija, ki zadostuje za večino časa v letu. Če pa je ob morebitni večji potrebi po toploti potrebna dodatna energija, se doklopi integriran plinski kondenzacijski kotel, ki ima funkcijo pokrivanja prav teh koničnih potreb.

Mikro kogeneracija prihrani denar – in ga celo zasluži

S koriščenjem odpadne toplote Stirlingovega motorja pri proizvodnji električne energije lahko prihranite do 20 % primarne energije in, ker so tudi emisije CO2 občutno manjše, z mikro kogeneracijo pomembno doprinesete tudi k varstvu podnebja.

Tih in zmogljiv: Stirlingov motor

Stirlingov motor v Vitotwin 300-W je hermetično zaprt in zelo tih. Zato tudi nič ne nasprotuje  vgradnji v bivalne prostore. Stirlingov motor ima dva bata, katerih gibanje se pretvori v električno energijo. Odpadna toplota, ki nastaja pri tem procesu,  je na razpolago za ogrevanje zgradbe. S skupnim izkoristkom 96 % (Hs) je izkoriščenost energije Stirlingovega motorja izredno velika.

Posebno gospodarno mikro kogeneracija obratuje pri letni porabi plina najmanj 20 000 kWh in električne energije več kot 3000 kWh. To natančno ustreza potrebi povprečne eno ali dvostanovanjske hiše pri posodabljanju sistema.

Lastna oskrba z električno energijo s pritiskom na tipko

S funkcijo zahteve električne energije, ki se aktivira preko časovne stikalne ure s pritiskom tipke na daljinskem upravljanju, se lahko Stirlingov motor ročno vklopi. To omogoča oskrbo z lastnim električnim tokom pri višji potrebi npr. za pranje perila ali kuhanje. Električne energije, ki jo proizvede Stirlingov motor, ni potrebno več kupiti in s tem je račun za električno energijo iz javnega omrežja nižji.

Preprosta vgradnja, ker sta Stirlingov motor in plinski kondenzacijski kotel združena v eno napravo

Drugi ponudniki morajo uporabiti dve pripravi, Viessmann pa ponuja en kompakten sistem, v katerem so združene vse komponente mikro soproizvodnje toplotne in električne energije. Ob Stirlingovem motorju je v istem ohišju integriran tudi plinski kondenzacijski kotel, ki pokriva konično potrebo po toploti. Rezultat prepriča: kombinacija preverjenih tehnologij zagotavlja največjo zanesljivost. Stirlingov motor in kondenzacijski kotel sta do potankosti usklajena med seboj. In še dodatna prednost: kogeneracija Vitotwin 300-W je tako velika kot stenski kotel in prav tako kot slednji potrebuje le plinski priključek in odvod dimnih plinov.

Hitra montaža in preprosto vzdrževanje

Montaža kogeneracije Vitotwin 300-W je prav tako preprosta, kot je montaža klasičnega plinskega stenskega kotla. Ker sta Stirlingov motor in kondenzacijski kotel združena v eni napravi, si delita priključke in sistem za odvajanje dimnih plinov. Distributer električne energije mora zamenjati obstoječ enosmerni števec električne energije z dvosmernim. Števec proizvedene električne energije je že integriran v kogeneraciji Vitotwin 300-W.

Stirlingov motor ne potrebuje vzdrževanja

Še preprostejše je vzdrževanje: Stirlingov motor ne potrebuje vzdrževanja, redno vzdrževanje se mora izvesti le na kondenzacijskem kotlu in obročnem gorilniku Stirlingovega motorja.

Učinkovitost v sistemu

Pregled prednosti:

 • Idealna za posodobitev oskrbe z energijo v eno in dvostanovanjskih hišah
 • Sočasno proizvajanje toplotne in električne energije
 • Občutno znižanje stroškov električne energije
 • Zelo tiho obratovanje
 • Funkcija zahteve električne energije z možnostjo ročnega vklopa Stirlingovega motorja odvisno od potrebe po električni energiji
 • Kompaktne dimenzije in lahko servisiranje
 • Integriran števec plina omogoča bilanciranje Stirlingovega motorja
 • Stirlingov motor ne potrebuje vzdrževanja
 • Enostavna instalacija (slično kot plinski stenski kotel)
 • Integrirani kalorimetri za ogrevanje zgradbe in sanitarne vode

Tehnični podatki:

 • Mikro kogeneracija z integriranim vršnim kotlom
 • Stirlingov motor: 1 kWel, 5,7 kWth, skupni izkoristek 96 % (Hs)/107 % (Hi)
 • Dimenzije (višina x globina x širina): 900 x 480 x480 mm
 • Teža: 125 kg
 • Naprave so preizkušene in atestirane za zemeljski in utekočinjen plin po EN 437