Kako varčujemo z denarjem?

Za vse, ki vas zanima tematika kako varčujemo z denarjem, smo spodaj pripravili, 3 kratke, a zelo uporabne nasvete, ki vam bodo pomagali, da boste znali varčevati za pokojnino, da boste dobili nove zamisli kako privarčevati v gospodinjstvu in tudi koliko in kako privarčevati v enem letu.

Kje varčevati za pokojnino?

Varčevanje za pokojnino, takšno kot nam narekuje država (preko pokojninskega sklada), že dolgo ne “diši” več množici ljudi. Saj ta ista množica ljudi vse bolj opaža, da so privarčevana sredstva, ki jih dobi vedno nova generacija upokojencev, vedno manjša (kljub višajočim se zneskom za varčevanje za pokojnino).

Zato je razumljivo, da ljudi, ki jih skrbi njihova pokojnina, zanimajo tudi alternativne in druge, varne naložbe za varčevanje za pokojnino.

Med ene izmed najbolj stabilnih in v časih, pred prvo, pravo krizo v samostojni Sloveniji, možnosti varčevanja za pokojnino, sodi sestava varčevalnega načrta za varčevanje v vzajemnih skladih. Preko njih, bodoči upokojenci, vsak mesec, nekaj svojih sredstev namenimo za nakup točk vzajemnega sklada, slednje pa bomo, ob pokoju prodali ali zamenjali za rentno, mesečno izplačevanje dodatka k pokojnini.

kako varčujemo z denarjem

Kako privarčevati v gospodinjstvu?

Gospodinjstva, ki svoji sredstev ne varčujejo za pokojnino, morajo pogosto za svoje potrebe, najti način varčevanja, da primere, ko je dodaten denar potreben pravzaprav takoj.

Tudi tukaj so klasične oblike varčevanja (polaganje na račune bank), izgubile svoj primat, še posebej po finančni krizi, pa se vse več gospodinjstev vrača nazaj k varčevanju doma.

Najlažje boste finančna sredstva za gospodinjstvo privarčevali tako, da vsak mesec, pred plačilom položnic, odvedete 10% (oz. koliko si pač lahko privoščite) na stran za sprotne, letne potrebe gospodinjstva.

Na ta način se boste izognili morebitnim finančnim nepričakovanim presenečenjem ali pa prihranili nekaj denarja za zimski nakup drv ali letni dodatni dopust.

Kako privarčevati v enem letu?

Podoben nasvet, kot je opisan zgoraj, kjer je učinkovita metoda varčevanja predstavljena za gospodinjstva, velja pravzaprav za vse, ki se sprašujete kako privarčevati v enem letu.

Najlažje je letni cilj varčevanja doseči tako, da si postavite najprej znesek, ki ga želite imeti privarčevanega v naslednjem letu, v isti čas.

Ta znesek delite z 12 meseci, v kolikor imate redno zaposlitev in redne prihodke, nato pa od vsakomesečnih prilivov na račun, dajte na stran eno dvanajstino zneska, ki ga želite privarčevati v enem letu.

Vsak mesečni dosežek, porast varčevalnega zneska, si za dodatno motivacijo, posebej zabeležite, tako kot v drugem nasvetu, pa tudi tukaj naj velja, da najprej plačajte sebi, šele nato položnice.

V kolikor zmanjka za položnice, pridobite nova finančna sredstva (ne posojilo), privarčevanega denarja za čez leto dni, pa se ne dotikajte.

Dodatne nasvete kako varčevati je objavila tudi Zveza potrošnikov Slovenije.

K motivaciji za varčevanje vas zna dodatno spodbuditi tudi spodnji video z naslovom Kako naj varčujem, če nimam?