Katera prehranska dopolnila so primerna za razstrupljanje jeter in črevesja?

indijski trpotec hranilna vrednostZa razstrupljanje telesa je še vedno najbolj učinkovita in primerna hrana, ki jo vsak dan uživamo. Naš organizem je narejen tako, da pričakuje, da bo z redno hrano dobil vse učinkovine, ki jih potrebuje za odvajanje strupov iz telesa. Vendar je hrana, ki jo kupujemo, vse bolj  osiromašena in prazna.

Takšna hrana telesu ne zadošča, da bi aktiviral svoj obrambni sistem. Kadar se odločimo za čiščenje jeter ali črevesja, ali pa mogoče želimo okrepiti jetra, naj bodo prehranska dopolnila, zelišča ali vitamini, samo podpora naši redni hrani.  Pri poplavi pripravkov, s katerimi se lahko razstrupimo, se včasih težko odločimo, za katerega se naj odločimo.

Pri razstrupljanju naj bo organizmu v oporo vedno samo eno prehransko dopolnilo naenkrat, nikar ne jemljimo vsega počez, saj lahko škodujemo svojemu zdravju. Pri močnejšemu razstrupljanju lahko prehranska dopolnila tudi  kombiniramo, a praviloma velja, da nikoli več kot dva naenkrat in samo določen čas.

Kdaj  pri razstrupljanju poseči po semenih indijskega trpotca?

Semena indijskega trpotca uporabljamo kot blago odvajalo in so del varovalne prehrane. Indijski trpotec vsebuje kar 80% v vodi topnih vlaknin, ki v stiku z vodo nabreknejo, vsrkajo strupe iz črevesja in hkrati spodbudijo gibanje črevesja, zaradi česar se strupi hitreje izločijo iz organizma. indijski trpotec kje kupiti

Indijski trpotec uporabimo v primeru hude zaprtosti, pri napihnjenosti ali po posebej obilnem kosilu. Vlaknine indijskega trpotca so neprebavljivi ogljikovi hidrati in kot hranilna vrednost nimajo nobenih kalorij.

Zaradi te lastnosti, ga lahko brez posledic uživamo vsak dan, saj se črevesje ne poleni, kar se običajno zgodi pri drugih odvajalih. Vendar vseeno ni potrebno pretiravati, najbolje je indijski trpotec uživati takrat, ko je to potrebno, ko težave minejo, pa prenehamo z uživanjem.

Katera prehranska dopolnila so še primerna za razstrupljanje jeter in črevesja?

Pegasti badelj za krepitev jeter

Za krepitev jeter poznajo zeliščarji več kot 30 zelišč, a najbolj raziskan in tudi največkrat uporabljen, je prav gotovo pegasti badelj.

Semena pegastega badlja vsebujejo aktivne sestavine silimarin, ki pomaga, da so jetrne celice manj prepustne za strupe in jih tako varuje. Silimarin tudi preprečuje uničevanje glutationa, ki ima nalogo, da pomaga odstranjevati strupe, posebej alkohol! regrat korenina čaj

Regrat za tvorbo žolča

Regrat se uporablja za zniževanje ravni tekočin v telesu. Je med redkimi diuretiki, ki vsebuje dovolj kalija, da ne škoduje srcu. Zeliščarji zagotavljajo, da regrat spodbuja tvorbo žolča, je pa tudi močan antioksidant. Regrat uživamo v obliki čaja, na pomlad pa ga seveda pripravimo v solati.

Uporabljamo ga pri napihnjenosti, pri zastajanju vode v telesu in za odpravo celulita. Manj poznana uporaba regrata je blažitev predmenstrualnega sindroma.

Za razstrupljanje so primerna še mnoga druga prehranska dopolnila, naj omenimo še algo klorelo, večvitaminske pripravke in probiotike. (A) (B)

Več o razstrupljanju in katera prehranska dopolnila so primerna za vas, si oglejte na naši spletni strani Omega3.si! Vabljeni!