Katera so najboljša svetila za rast in cvetenje za gojenje rastlin indoor

V današnjem članku, vam bomo razložili katera so najboljša svetila za rast in cvetenje grinšot. Za ta članek, smo se odločili ker je vedno več zanimanja z gojenje rastlin indoor. Gojenje rastlin pod umetno svetlobo ima svoja pravila ter pozitivne in negativne plati. Luči za gojenje rastlin, katere smo izbrali za ta članek so po našem mnenju najbolj učinkovite.

Katera so najboljša svetila za rast in cvetenjesvetila za rast in cvetenje

V današnji objavi bomo spoznali 3 tipe svetil, katera zagotavljajo kvalitetno rast rastlin ter obilen in kvaliteten pridelek. Hkrati pa bomo razložili še sistem gojenja z enim tipom svetila za rast in cvetenje ter z dvemi tipi svetil.

Na prvem mestu so HID svetila in sicer Sylvania HPS Agro Grolux ki je že lagendarna luč za rastline. Naslednje bodo LED luči za gojenje rastlin, katere slovijo po majhni porabi električne energije. Tretji tip je kombinacija dveh HID luči, MH za rast in HPS za svetenje.

LED svetilaHPS Agro Grolux

HPS Agro Grolux spada med najbolj učinkovita svetila za rast in cvetenje. Ta sijalka deluje tako, kot da bi imeli 2 luči, eno za rast in drugo za cvetenje. Svetlobni spekter, katerega oddajajo HPS Agro Grolux je modri in rdeči. Modri spekter je potreben za rast rastlin, rdeči pa za cvetenje rastlin katere gojimo. Pri  indoor gojenju, če uporabljamo cool tude ali hladilni tulec je zelo nerodno podirati celoten sistem, zato da bi menjali žarnico. Prav tu nam sijalke HPS Agro Grolux pomagajo, saj jih ni potrebno menjevati. Poraba elektrike je sicer večja kot pri LED svetilih, a je učinkovitost HPS toliko boljša. Le življenjska doba je krajša in znaša 20.000 ur.

 

LED svetila

LED svetila ali LED paneli so sistemi, kateri postajajo vedno bolj priljubljeni zaradi manjše porabe toka ter dolge življenjske dobe. Ta doba je lahko tudi do 3 krat daljša od HID HPS Agro in znaša tudi do 60.000 ur delovanja. Pri LED svetilih prav tako ni potrebno menjevati žarnic, saj je LED svetilo sestavljeno iz majhnih diod, katera oddajajo svetlobo. Poraba elektrike pa je nekje med 40% in 60% manj kot pri HPS. Hkrati pa je pri LED svetilih temperatura, katero oddajajo mnogo manjša, kar pa lahko predstavlja težavo v hladnejših krajih.

 

HID svetila MH + HPS

Ta svetila za rast in cvetenje, so starejši sistem za indoor gojenje rastlin. V fazi rasti uporabljamo MH sijalko, katera oddaja moder spekter svetlobe, kateri je potreben za fazo rasti rastlin.  To sijalko uporabljamo skozi celotno fazo rasti. V fazi cvetenja, pa znižamo število ur osvetlitve iz 18/6 na 12/12 ter zamenjamo MH žarnico z HPS žarnico. Ta oddaja bolj rdeč spekter svetlobe in je idealna za fazo cvetenja.

Mnenje uredništva: Še vedno so HPS Agro Grolux najboljša svetila za rast in cvetenje, pri indoor gojenju.

Vir: https://www.bigbudsguide.com/led-grow-lights-vs-hid-grow-lights/