Kvaliteten in strokoven servis toplotnih črpalk

Toplotna črpalka je inovativen in energetsko učinkovit sistem za ogrevanje, ki ob pravilnem vzdrževanju in rednih servisih dosega dolgo življenjsko dobo, tudi do 30 let, uporabnikom pa na dolgi rok prinaša visoke prihranke. In to so tudi glavni razlogi, zakaj je servis toplotnih črpalk tako zelo pomemben. V nadaljevanju bomo pogledali tudi kako poteka, kaj zajema in kdo naj ga opravi.

Poletja je konec, lahkotna oblačila so zamenjale jakne in puloverji in čas je, da prvič zaženemo tudi ogrevalni sistem, ki bo v hladnih dneh, ki prihajajo, poskrbel za prijetno toplino. Če ste med poletjem oziroma ob koncu lanske ogrevalne sezone poskrbeli za servis toplotne črpalke, potem lahko greste brezskrbno v novo.

V kolikor pa tega še niste storili, pa priporočamo, da čimprej kontaktirate energetskega partnerja in si tako zagotovite, da vas toplotna črpalka sredi najhujšega mraza ne bo pustila na cedilu.

Servis toplotnih črpalk je ključ do dolgega in nemotenega delovanja toplotne črpalke.

Zakaj je servis toplotnih črpalk tako pomemben?

Toplotne črpalke praviloma delujejo 24ur na dan in vseh 365 dni v letu. Izpostavljene so različnim vremenskim vplivom, od sonca, dežja, nalivov, snega, močnega vetra … Na njih se vsakodnevno nabirata prah in umazanija in prav vsi omenjeni dejavniki lahko, v kolikor ne boste poskrbeli za redni servis, vplivajo na njeno delovanje in učinkovitost.

Servis toplotnih črpalk je tako ključnega pomena, če želimo, da bi ogrevalni sistem, v katerega ste investirali, imel dolgo življenjsko dobo in deloval optimalno. Katere so torej največje prednosti rednega servisa?

  1. Visoka učinkovitost

Reden servis toplotnih črpalk je ključen za ohranjanje visoke učinkovitosti. Samo tako bo toplotna črpalka še naprej delovala z visoko energetsko učinkovitostjo, kar bo zmanjšalo račune za ogrevanje. Serviserji namreč preverijo vse ključne komponente, jih očistijo in po potrebi zamenjajo.

  1. Daljša življenjska doba

Servis toplotnih črpalk pomaga podaljšati njihovo življenjsko dobo. Z rednim vzdrževanjem se zmanjšuje obraba ključnih komponent, pravočasno se lahko prepreči morebitna okvara … Z vsemi temi koraki boste poskrbeli, da bo vaša toplotna črpalka dosegla dolgo življenjsko dobo, tudi do 30 let, kar pomeni, da bodo v njenih plusih lahko uživali tudi vaši otroci in celo vnuki.

  1. Manjše tveganje za okvare

Če boste izvajali redni servis toplotnih črpalk, boste lahko pravočasno opazili morebitne težave, še preden se spremenijo v večje okvare. S tem boste lahko preprečili drage popravke in nepričakovane izpade sistema. Pravočasno ukrepanje preprečuje majhni težavi, da bi prerasla v veliko.

  1. Visoki prihranki

Čeprav se servis toplotne črpalke morda zdi nepotreben strošek, je pravzaprav naložba, s katero boste na dolgi rok precej prihranili. Zaradi višje energetske učinkovitosti boste plačevali manjše račune za ogrevanje, poleg tega pa boste prihranili tudi na morebitnih popravilih in zamenjavah komponent.

Priporočen interval za redni servis toplotne črpalke je enkrat letno.

Kako pogosto je potrebno izvajati servis toplotne črpalke?

Pogostost servisov je odvisna od različnih dejavnikov, v grobem pa sicer velja, da je servis, v kolikor ni posebnih težav, potreben samo enkrat letno.

  • Tip in starost toplotne črpalke: novejše toplotne črpalke zahtevajo manj pogoste servise kot starejše naprave.
  • Vrsta uporabe ter obremenitev: če toplotno črpalko uporabljate za ogrevanje in hlajenje ter za ogrevanje sanitarne vode, bo servis potreben prej, kot pa če jo uporabljate samo za ogrevanje.
  • Okoljski dejavniki: v kolikor je vaša toplotna črpalka izpostavljena bolj ekstremnim vremenskim razmerjem, kot so obalna območja z visoko vsebnostjo soli v zraku, je priporočljivo pogosteje izvajati servise.

V vsakem primeru je v prvi vrsti potrebno upoštevati navodila proizvajalcev in se po njih tudi ravnati. Prvi servis toplotnih črpalk velja za enega najpomembnejših, saj lahko pri njem odkrijemo morebitne težave, ki nastajajo zaradi montaže ali tovarniške napake. Največje tveganje predstavlja delovanje toplotne črpalke pod slabimi pogoji in pod preveliko obremenitvijo.

Da je servis toplotne črpalke zares nujen, boste prepoznali tudi v primeru znakov, kot so nižja učinkovitost ogrevanja in posledično višji računi, moteno ali prekinjeno delovanje sistema, neobičajni zvoki ali vibracije, ki jih oddaja sistem … Ko se začnete srečevati s takšnimi težavami pomeni, da je nekaj že konkretno narobe in da servisno ekipo potrebujete v najkrajšem možnem času.

Kaj vključuje servis toplotnih črpalk?

Na rednem servisu se preveri več kot deset ključnih točk, med katere spada tudi vizualni pregled naprave, pregled ogrevalnega ter hladilnega sistema in električne omarice. Očistita se tako notranja kot zunanja enota, preveri se tesnost priključkov, količina hladilne tekočine, pregled tlaka … Skratka vse, kar je pomembno za dobro in pravilno delovanje toplotne črpalke. Servis toplotne črpalke sicer ni pogojen z letnim časom in ga lahko opravite kadarkoli skozi leto.

Lahko pa za pravilno delovanje toplotne črpalke veliko naredite tudi sami. Priporočamo, da pred in po koncu kurilne sezone zunanjo enoto očistite prahu in druge umazanije, med letom pa skrbite, da se na njej ne nahajata sneg in led ali pa da je ne preraste kakšno rastlinje, ki bi lahko oviralo njeno delovanje.