Lesena otroška hiška

Med lesenimi igrali, ki jih postavimo zunaj naših hiš in domovanj, za otroke, je med vsemi, še vedno zdaleč najbolj zanimiva in popularna lesena otroška hiška.

Za njeno izdelavo, ne glede ali se je lotimo izdelati v lastni režiji, ali pa nam bo hiško naredilo kak mizar, potrebujemo najprej dober načrt, pri čemer je mogoče nekatere izmed njih dobiti celo na internetu.

Lesena otroška hiška

Takšna zelo lepa in postavljena hiška, se npr. nahaja tudi na blogu Aleš Dežarja, na tej povezavi, sicer pa boste, če se boste malo “sprehodili” po slovenskem internetu, našli na spletnih straneh in blogih precej idej kako se naj lesena hiška za otroke tudi postavi.

V najbolj uporabljani verziji predvideva načrt enostavne vrtne otroške lesene hiške postavitev štirih temeljev, na katere se kasneje odločimo postaviti nosilne stebre za hiško, če bo le ta stala na stebrih in bo dvignjena nekoliko od tal, sicer pa, če bo lesena hiška stala na tleh, nosilnih stebrov in temeljev, niti ni nujno postavljati.

V primerih, ko je hiška postavljena na tla, zadošča, če pod leseno podlago, najprej izkopamo luknjo v globini cca. 40 cm in jo zasujemo s kamni, tako, da naredimo drenažo za odvod meteornih voda.

Nato to kamenje dobro potlačimo, na točkovne stike z drenažo pa samo postavimo močnejše in večje kamne ali pa pralce kocke na katerih bo stala lesena podlaga.

Podlago naredimo lahko ločeno od same hiške, lahko pa jo naredimo kot sestavni del hiške.

Na položeno podlago sledi postavitev lesenih sten z okni in vrati, pač poljubno koliko jih želimo imeti, notranjost hiške lahko opremimo z različnimi mizami in klopmi, pogosto pa si troci v njih uredijo tudi svoj kotiček za počitek in spanje.

Med strehami je za leseno hiško najbolj priljubljen kar navaden, sremkov les ali pa les, iz katerega so narejeni ostali deli vrtne otroške hišice.

Same stene lesene vrtne hiše so vmes ojačane z vertikalnimi deskami.

Če je hiša privzdinjena od tal, ji naredimo stopnice, sicer pa lahko poljubno hiško obdamo z najrazličnejšimi igrali. Med najbolj popularnimi so npr. tobogani, plezalne stene, gugalnice, ograja, ipd…

Za tiste, ki jih zanima cena za postavitev lesene hiške za otroke, samo povemo, da je cena za hiško odvisna vedno od tega katera dela nameravate pri hiški narediti sami (izkop, temelji, če ti bodo, postavitev sten, brušenje, barvanje, nakup igral,…) oz. več kot boste naredili sami, manjši bo strošek za vas.

Lesena otroška hiška bo dlje časa obstojna, če jo boste pozimi pokrivali oz. če je celo mogoče izdelali tako, da jo lahko pozimi brez preveč truda, nekam pomaknete na suho.

lesena otroška hiška