Marketinške laži v zvezi s kolagenom – kaj je res in kaj ni?

Kolagen je trenutno najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo na trgu. Konkurenca je ogromna, zato se marsikdo sprašuje kateri kolagen naj izbere? Kateri je najboljši? Kaj je res in kaj ni? Več v prispevku.

Kaj je kolagen?

Zakaj je kolagen tako pomemben za naše telo?

Miti in resnice o kolagenu – kaj morate vedeti, preden se odločite za nakup?

Marketinške laži v zvezi s kolagenom – kaj je res in kaj ni?

Zdaj že verjetno vsi veste, zakaj bi morali uživati kolagen. Kolagen je namreč trenutno najbolj ”hype” prehransko dopolnilo na trgu.

Ponudbe je veliko, marketinških trikov okoli prodaje kolagena pa še več.

Kateri kolagen je najboljši? Zakaj je hidroliziran kolagen boljši od ”naravnega” kolagena? Kaj pa ribji kolagen? Je dodatek vitamina C nujen?

Kaj je res in kaj ni? Težko je vedeti.

Zato sem se odločila, da vam danes predstavim marketinške laži v zvezi s kolagenom in vam pojasnim, kaj je res in kaj ni.

Kaj je kolagen?

Če še ne veste, kaj je kolagen, dovolite, da vam prvo pojasnim, ves ta ”hype” okoli kolagena.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v našem telesu. Lahko bi rekli, da deluje kot ”lepilo”, ki drži naše telo skupaj.

Zgradba kolagena

Obstaja več tipov kolagena, kar 16 vrst. Največ, kar 80-90%, pa v telesu predstavljajo tipi I,II in III. Najbolj zastopan od teh je kolagen tipa I.1

Najdemo ga namreč skoraj povsod v telesu:

 • 90 % beločnice
 • 80 % tetiv
 • 75 % kože
 • 60 % hrustanca
 • 30 % kosti
 • 1-10 % mišične mase

Zakaj je kolagen tako pomemben za naše telo?

Kot ste lahko prebrali v prejšnjem poglavju, vidite, da se nahaja skoraj povsod v telesu. Potem že mora imeti nekakšno vlogo, kajne?

In res kolagen ima v telesu številne različne vloge:

 • pomaga pri razvoju organov
 • celjenju ran in tkiv
 • obnovi roženice, dlesni in lasišča
 • je glavna sestavina vezivnega tkiva v različnih delih telesa

Verjetno, ga najbolj poznate po njegovih učinkih na kožo. Nekateri ga imenujejo celo ”eliksir mladosti”.

Zmanjšanje proizvodnje lastnega kolagena skozi leta

Kolagen namreč skrbi za elastičnost naše kože. Izguba elastičnosti namreč vodi do nastanka gub, zmanjšane hidracije kože in njenega sijaja.

Zakaj pride do izgube elastičnosti? Zaradi staranja, seveda. Kot vsi ostali organi v telesu, se tudi naša koža stara, s tem pa se zmanjšuje proizvodnja kolagena v telesu.

Po 25. letu naj bi telo proizvedlo kar 1% manj kolagena na leto. Pri približno 80. letu se proizvodnja kolagena v telesu zmanjša za kar 75 %. Uf kar veliko, kajne?

Na srečo, lahko z uživanjem prehranskih dopolnil s kolagenom obnovimo poškodovana kolagenska vlakna, ter spodbudimo telo, da tvori več lastnega kolagena.1

Miti in resnice o kolagenu – kaj morate vedeti, preden se odločite za nakup?

 1. TRDITEV: Ob uživanju kolagena v obliki prehranskih dopolnil moramo uživati tudi vitamin C.

Res je. Vitamin C namreč igra zelo pomembno vlogo pri nastajanju kolagena v telesu. Ko zaužijemo hrano, bogato z vitaminom C, se količina nastajanja kolagena poveča za kar 6x.

Vloga vitamina C pri sintezi kolagena

Hkrati pa vitamin C sodeluje tudi pri hidroksilaciji aminokislin, a to je le droben kamenček v mozaiku funkcij, ki jih ima vitamin C pri sintezi lastnega kolagena.

Poleg tega če zaužijete prehransko dopolnilo s kolagenom, ki že vsebuje vitamin C, vam ob vsakem zaužitju ni treba skrbeti še za zadosten vnos hrane, bogate s tem vitaminom.2

=> Trditev drži.

 1. TRDITEV: Poznamo tri tipe kolagena: 1,2 in 3. Paziti moraš katerega izbereš.

Že v 1. poglavju smo govorili o tem, da poznamo, kar 16 vrst kolagena. Res pa je, da so za naše telo najpomembnejši tipi I, II in III. 90% kolagena, ki se nahaja v našem telesu predstavlja tip I. Nekaj malega predstavljata še tip II, ta se nahaja v sklepih in tip III.

Kako pozorni moramo biti, kateri tip kolagena vsebuje prehransko dopolnilo?

Tipi kolagena

Kolagen je v telesu sestavljen iz prepleta treh polipeptidnih verig. Te verige se razlikujejo med različnimi tipi kolagena. Kolagen tipa I ima prepletene tri alfa-verige, kolagen tipa 2 ima dve alfa verigi in eno beta verigo.

Malenkostno se razlikujejo po zaporedju aminokislin, vendar sta vsebnost in razmerje aminokislin zelo podobna. To jim omogoča drugačno prepletanje in s tem drugačno fizično delovanje.

Vendar se pri pridobivanju hidroliziranega kolagena te strukture porušijo. Veriga se razplete, pri nadaljnji encimski obdelavi pa se posamezne verige še razgradijo na manjše kose – peptide.

Peptidi se ne ločijo več po tipih, zato sam tip kolagena ni pomemben. Iz kateregakoli tipa kolagena bi po predelavi dobili enake peptide hidroliziranega kolagena.1

 • Trditev ne drži.
 1. TRDITEV: Prehranska dopolnila v tekoči obliki imajo boljšo absorpcijo kot v prahu ali tabletkah.

Vitamini so v tekočih prehranskih dopolnil že ”utekočinjeni” zato lahko začnejo delovati v vašem telesu že v trenutku, ko vstopijo v usta.

Membrane, ki so odporne proti večjim trdnim delcem, so prepustne za plavajoče vitamine, zato mora želodec opraviti manjšo obdelavo, da pride do preostanka.

Poleg tega, so lažji za uporabo in imajo boljšo teksturo (ni ostankov prahu) ter okus.

 1. TRDITEV: Učinkovit je samo hidroliziran kolagen.

Kolagen najdemo tudi v hrani. Večje količine se nahajajo v kostni juhi in želatini. Žal pa ima ”naravni” kolagen zelo slabo absorpcijo.

Dokazano je namreč, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90%, medtem ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27%. Torej trikrat manjša!

Hidroliza kolagena

Hidroliziran kolagen ni, nič drugega kot kolagen pripravljen s posebnim encimskim postopkom, ki ga razgradi na manjše delce, imenovane peptide. Ti so lažje prebavljivi in dovolj majhni, da omogočijo optimalno absorpcijo in spodbujajo sintezo kolagena v tkivih, kjer ga primanjkuje.1

Učinkovitost hidroliziranega kolagena je večkrat klinično dokazana. Študije kažejo, da lahko z uživanjem hidroliziranega kolagena obnovimo poškodovana kolagenska vlakna, ter spodbudimo svoje telo, da tvori več lastnega kolagena.

 • Trditev drži.
 1. TRDITEV: Kolagen ribjega izvora je učinkovitejši od kolagena govejega/svinjskega izvora.

Zaradi široke dostopnosti surovine kolagen največkrat pridobivajo goveje ali ribje kože. Goveji kolagen je bogat vir kolagena tipa III in vsebuje tudi kolagen tipa I, ter je primeren za podporo kože, las in nohtov. 3

Izvor hidroliziranega kolagena

Goveji kolagen je lahko pridobljen tudi iz hrustančevine, takrat vsebuje tudi kolagen tipa II (poleg kolagena tipa III) in je učinkovit pri podpori sklepov.

Prednost govejega kolagena je, da je cenejši vendar je ribji kolagen za zvišanje ravni kolagena v telesu še vedno učinkovitejši in ima boljšo absorpcijo.

Razlog za boljšo absorpcijo ribjega kolagena je v tem, da ima manjše molekule. Dokazano je, da ima kar 150% večjo absorpcijo od govejega in svinjskega kolagena.

 • Trditev drži.
 1. TRDITEV: Kolagen rastlinskega izvora je prav tako učinkovit kot kolagen ribjega izvora.

Kolagen iz rastlinskih virov ne obstaja. Za delovanje hidroliziranega kolagena so namreč ključni kratki peptidi iz prolina, hidroksiprolina in glicina. Ti namreč stimulirajo sintezo lastnega kolagena.

Zaporedja kratkih peptidov iz prolina, hidroksiprolina in glicina žal v rastlinskih virih ni. Lahko pa aminokisline iz rastlinskih proteinov služijo kot gradniki za človeške proteine.

Vendar, rastlinski proteini ne morejo spodbujati lastne sinteze kolagena kot v primeru živalskega hidroliziranega kolagena.

 • Trditev ne drži.
 1. TRDITEV: Naše prehransko dopolnilo s kolagenom vsebuje večjo dozo kolagena kot drugi na tržišču.

To trditev zlahka preverite sami. Na vsakem prehranskem dopolnilu se more namreč nahajati tabela učinkovin.

Primer naključne tabele hranilnih vrednosti

Pri preverjanju količine sestavin bodite pozorni tudi kakšne učinke naj bi imel kolagen. Študije namreč navajajo, da naj bi imel hidroliziran kolagen učinek pri:

 • količini vsaj 2,5 g ali več/dnevni odmerek in rednemu jemanju vsaj 2-3 mesece, pri čemer se izboljša stanje kože
 • količini 10 g / dnevni odmerek in rednem jemanju vsaj 2 meseca, pri čemer se izboljša stanje sklepov
 • Trditev preverite sami.
 1. Najboljši kolagen je tisti brez dodatnih aktivnih sestavin

Marsikdo trdi, da je najboljši kolagen na trgu tisti, ki nima dodanih aktivnih sestavin. Žal to ne drži.

Vitamin C je, kot sem omenila že zgoraj, skorajda nujen dodatek kolagenu. Vitamin C namreč pospešuje sintezo kolagena in ima še mnoge druge funkcije.2

Na trgu lahko zasledimo, da so kolagenu poleg vitamina C večkrat dodani še ostali vitamini kot sta biotin in cink, hialuronska kislina, MSM in še bi lahko naštevali.

Učinek hialuronske kisline na kožo

Zakaj pa ne? Tako z uživanjem več aktivnih sestavin hkrati v enem prehranskem dopolnilu, ubijemo ne samo dve, ampak več muh na en mah.

Hialuronska kislina je na primer odlična vlažilna snov, ki napolni prostor med kolagenskimi vlakni. Posledice tega pa so bolj gladka, mehka koža in manj gub.

MSM pa je kot organsko žveplo, eden od sestavnih elementov kolagena in ga zaradi njegovih učinkov na telo pogosto imenujejo kar mineral lepote.

Dejstvo je, da so prehranska dopolnila s kolagenom vedno bolj priljubljena. Zato je tudi ponudba iz dneva v dan večja. Nekateri ponudniki navajajo zgolj dejstva, drugi pa v želji po zaslužku zavajajo ali celo navajajo napačne trditve.

Upam, da vam bo ta zapis v pomoč, ko boste naslednjič izbirali prehransko dopolnilo s kolagenom.

VIRI:

1 An Overview of the Beneficial Effects of Hydrolysed Collagen as a Nutraceutical on Skin Properties: Scientific Background and Clinical Studies

2 Role of Vitamin C in skin health

3 Bone Broth Unlikely to Provide Reliable Concentrations of Collagen Precursors Compared With Supplemental Sources of Collagen Used in Collagen Research