Toplotna črpalka zrak-voda – kako deluje in kakšne so prednosti

Toplotna črpalka zrak-voda – kako deluje in kakšne so prednosti

Ponudba ogrevalnih sistemov na trgu je zares izjemna, zato odločitev, katerega izbrati za ogrevanje svojega doma, številnim predstavlja pravi izziv. Če pogledamo številke in raziskave, pa je odgovor hitro jasen. Vrh najbolj priljubljenih ogrevalnih sistemov tako v Sloveniji, kot tudi Evropi, že nekaj let zapored krojijo toplotne črpalke.

Toplotna črpalka za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije, kot so zrak, voda in zemlja. Našteti viri so popolnoma brezplačni za uporabo, kar je izredno močan argument, ki poleg vseh ostalih prednosti, kot so dolga življenjska doba, visoko udobje, enostavno vzdrževanje in visoka učinkovitost, govori v prid toplotnim črpalkam. Toplotne črpalke so zaradi vsega naštetega in dejstva, da njihovo uporabo s subvencijami podpira tudi država, danes prva izbira novograditeljev ter vse pogostejša izbira tistih, ki dom prenavljajo.

Poznamo različne tipe toplotnih črpalk, in sicer: zrak-voda, zemlja-voda in voda-voda. Katero uporabiti je odvisno predvsem od geografske lokacije namestitve in od želj oziroma zahtev. Izmed zgoraj naštetih je najbolj prodajana toplotna črpalka zrak-voda, zato ji bomo danes namenili nekaj več pozornosti.

Kako deluje toplotna črpalka zrak-voda?

Delovanje toplotne črpalke zrak-voda za ogrevanje je v osnovi precej bolj kompleksno oziroma tehnično zahtevno, kot recimo delovanje peči na pelete ali kurilno olje. Če razlago zares poenostavimo, bi lahko delovanje toplotne črpalke za ogrevanje primerjali z delovanjem hladilnika, le da vse poteka ravno obratno.

graficni-prikaz-delovanja-toplotne-crpalke-zrak-voda

Toplotna črpalka za ogrevanje zrak-voda kot vir energije koristi toploto iz zraka. Ima krožni proces delovanja, ki enostavno razloženo poteka po naslednjih korakih – uparjanje, stiskanje, kondenzacija, ekspanzija. Ventilatorji zunanji zrak sesajo v uparjalnik, ki mu odvzame toploto. V cevovodu toplotne črpalke se nahaja hladilno sredstvo, ki teče v prenosnik toplote.

Hladivo se tam sreča z vsesanim zunanjim zrakom, kar povzroči njegovo ponovno segretje in izparjenje – spremembo agregatnega stanja.

Nato svoje delo opravi kompresor, ki uparjenemu hladivu dviguje temperaturo. Uparjeno hladivo se v kondenzatorju sreča z ogrevano vodo, ki ima nižjo temperaturo kot hladivo. Zaradi razlike v temperaturi začne toplota iz hladiva prehajati na ogrevano vodo, pri tem se poviša temperatura ogrevane vode, uparjeno hladivo pa kondenzira. Na koncu procesa je še ekspanzijski ventil, s katerim se krožni proces toplotne črpalke tudi sklene.

Kakšne so prednosti in kakšne slabosti toplotne črpalke za ogrevanje zrak-voda?

Toplotna črpalka zrak-voda je v primerjavi z ostalimi tipi (voda-voda in zemlja-voda) cenovno precej ugodnejša in predstavlja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo oziroma ceno in učinkovitostjo. Njena montaža je izredno preprosta, za namestitev pa ne potrebujemo posebnega dovoljenja, niti veliko prostora.

Vsake toliko časa se pojavi kdo, ki vpraša, ali bo toplotna črpalka zrak-voda, ki ko vir toplote uporablja zrak, dom ogrela tudi pozimi, ko so temperature nižje. Odgovor je seveda pritrdilen. Zrak tudi pri temperaturah pod ničlo še vedno vsebuje nekaj toplote, ki je uporabna za toplotne črpalke.

Toplotne črpalke zrak-voda so včasih veljale za nekoliko glasnejše, a danes temu ni več tako. Tehnologija je izjemno napredovala, zato lahko ponosno povemo, da so današnje toplotne črpalke tišje od pogovora. Da pa boste zares uživali v tišini, je seveda potrebno upoštevati nekaj pravil namestitve toplotne črpalke.

Kaj pa ostale prednosti toplotnih črpalk za ogrevanje?

Poleg visokih prihrankov, do 75 %, imajo toplotne črpalke še številne druge prednosti.

  • Varne za uporabo. Za razliko od ogrevanja s plinom ni prisotnih plamenov ali vročih površin, prav tako ni nevarnosti uhajanja strupenih plinov in s tem možnosti zastrupitve.
  • Prijazne do okolja. Toplotna črpalka za ogrevanje ne povzroča nikakršnih izpustov, ki bi obremenjevali okolje.
  • Udoben način ogrevanja. Ne boste rabili sekati drv, naročevati kurilnega olja … Potrebno je samo stisniti na gumb in nastaviti parametre in preostanek sezone lahko brezskrbno uživate.
  • Povečajo vrednost objekta.
  • So subvencionirane s strani Eko sklada.

Toplotne-crpalke-Orca