NEVARNOSTI, KI MED VOŽNJO Z MESTNIM KOLESOM V POLETNEM ČASU PREŽIJO NA VAS!

NEVARNOSTI, KI MED VOŽNJO Z MESTNIM KOLESOM V POLETNEM ČASU PREŽIJO NA VAS!

Vožnja z mestnim kolesom poleti ni enaka kot spomladi in jeseni!

Topli dnevi, ki so pred nami, privabljajo na plan čedalje večje število kolesarjev, ki pričenjajo vse pogosteje za krajše poti po mestu uporabljati mestno kolo namesto osebnega avtomobila. Veliko je sicer takšnih kolesarjev, ki se z mestnim kolesom vozijo tudi v zimskem času, toda potrebno je priznati, da je mestno kolesarjenje vsaj za večino najprivlačnejše v sončnem delu leta, ko so tudi temperature ozračja nekoliko višje.

Ne glede na to, če ste prah s svojega mestnega kolesa obrisali šele pred kratkim in se je za vas kolesarska sezona v tem letu šele začela ali pa ste kolesarili že med zimo, se je potrebno na vroče in soparne poletne dni ustrezno pripraviti.

Mnogi se namreč ne zavedajo, da vožnja z praktičnim mestnim kolesom poleti zahteva drugačen pristop kakor morda v zgodnjem spomladanskem ali poznem jesenskem času.

Ali je za vožnjo v poletnem času pomembna zgolj priprava  mestnega kolesa?

Pri ustreznem pristopu za kolesarjenje v poletnih mesecih ne mislimo samo na to, da je skrb za tehnično brezhibnost mestnega kolesa še toliko bolj pomembna, saj takrat običajno kolesarimo pogosteje in prevozimo veliko več kilometrov. Prav tako v mislih nimamo zgolj blatnikov, ki bodo sicer v času pogostih poletnih neviht učinkovito zaščitili vaša oblačila in mehanske dele vašega mestnega kolesa pred vodo, blatom ter drugo umazanijo. Želimo namreč poudariti, da se morate za vožnjo z mestnim kolesom poleti ustrezno pripraviti tudi vi. Več o tem pa bolj podrobno sledi v nadaljevanju prispevka.

 

Med vožnjo z e kolesom ne pozabite na zaščito pred soncem!

Sončni poletni dnevi prinašajo tudi veliko višje temperature, ki lahko ob preveliki izpostavljenosti privedejo do resnih zdravstvenih težav, kot so;

  • sončarica,
  • toplotni krči in
  • toplotni udar.

Posebne težave lahko nastanejo pri uporabi e kolesa, saj nam med vožnjo zaradi doseganja nekoliko višjih hitrosti ves čas pihlja prijetna sapica in pogosto vročine niti ne občutimo, kljub temu, da smo izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. V neposredni povezavi z višjimi hitrostmi na e kolesu so tudi večje možnosti, da vam med vožnjo v oči zaide mušica ali komar, zato je nakup ustreznih sončnih očal vsekakor smiseln, saj vas ne bodo obvarovala zgolj pred mrčesom, vetrom ter prahom, temveč bodo tudi zaščitila vaše oči pred sončno svetlobo.

Naš najpomembnejši nasvet je, da se vožnji z e kolesom vselej izognete v delu dneva, ko so sončni žarki najmočnejši, kar bi pomenilo med 10. in 16. uro. Če ste se z e kolesom primorani podati na pot ravno v tem času, pa poskrbite za primerno zaščito pred soncem.

Preden se podate na e kolo, priporočamo nanos sončne kreme ali gela s čim višjim faktorjem zaščite, in sicer na vse odkrite dele telesa ter v zadostni količini. Prav tako priporočamo, da imate na e kolesu oblečena lahka oblačila, ki naj bodo narejena  iz naravnih materialov in svetlih barv, saj bolje odbijajo sončno svetlobo ter obenem manj prepuščajo škodljive ultravijolične žarke.

S čelado do boljše zaščite pred soncem na e kolesu

Med vožnjo z e kolesom še posebej toplo priporočamo uporabo čelade, predvsem zaradi že omenjene višje potovalne hitrosti, pa tudi silovitejših pospeškov.

Ko se odločate za nakup čelade, pa svetujemo takšno, ki ima nameščen ščitnik za sonce, ki ga lahko med poganjanjem pedalov vašega e kolesa v času največje sončne pripeke povsem enostavno poveznete navzdol in si s tem ustvarite senco. Čelada s ščitnikom za sonce, v kombinaciji s sončnimi očali, ustreznimi oblačili in sončno kremo, vam bo nudila učinkovito zaščito pred ultravijolično svetlobo in tako omogočila obilo prijetnih trenutkov na vašem e kolesu v najtoplejšem delu leta.

 

Ko se s kolesi NewBike podate po ulicah vašega mesta, ne zanemarite pomena pitja tekočine

Pri mestnem kolesarjenju v poletni vročini je izjemno pomembno, da nadomestite vso izgubljeno tekočino in elektrolite, kajti voda predstavlja v telesu kar do 85% telesne teže in je bistvenega pomena za zagotavljanje stalne telesne temperature. Med vožnjo mestnih koles NewBike svetujemo, da popijete najmanj 1 dcl nekje na približno 15 minut, kajti samo s pitjem večkratnih majhnih požirkov boste lahko poskrbeli za ustrezno hidracijo vašega telesa. Priporočamo, da s seboj na svoja mestna kolesa NewBike vzamete steklenico ali plastenko z vodo, če načrtujete, da boste kolesarili dlje časa, pa lahko izberete tudi izotonični športni napitek, ki vas bo osvežil in vam povrnil izgubljene energetske ter mineralne zaloge. V primeru, da vam tekočine med vožnjo zmanjka, pretirane skrbi niso potrebne, saj se lahko še vedno v kateri izmed mestnih trgovin, v ta namen pa so v večini slovenskih mest postavljeni tudi pitniki s pitno vodo.

 

Kako poskrbeti za prevoz pijače na kolesih NewBike?

V kolikor imate navado, da med mestnim kolesarjenjem pijačo prevažate v nahrbtnikih, vam svetujemo obisk v naši trgovini z mestnimi kolesi NewBike in nakup košare ali torbe za kolo. Nahrbtniki, ki se nadenejo čez ramena, vas lahko namreč med vožnjo močno ovirajo in tako bistveno poslabšajo varnost ter vaše vozne sposobnosti.

Vrhunska Kolesa NewBike omogočajo povsem enostavno nameščanje najrazličnejših košar in torb, v katere boste varno spravili plastenko ali steklenico z vodo ter jo ohranili zaščiteno pred neposredno sončno svetlobo, zaradi česar se vaša pijača med vožnjo ne bo segrela in bo ostala osvežujoče hladna. Zahvaljujoč številnim predalom na kolesarskih torbah boste lahko s seboj na mestna kolesa NewBike brez vsakršnih težav vzeli tudi kos vašega najljubšega sadja.

Torbe in košare pa nimajo zgolj praktičnega pomena, temveč bodo nedvomno tudi še dodatno popestrila že tako privlačen videz mestnih koles NewBike.