Offsite SEO [vse kar morate vedeti o grajenju offsite povezav]

Se lotevate optimizacije vaše spletne strani in ne veste, kje začeti? Vas zanimajo razlike med onsite in offsite SEO?

V tem kratkem prispevku smo za vas pripravili temeljito razlago offsite SEO, prav tako pa odgovorili na nekaj sorodnih vprašanj, kot so kaj je razlika med onsite in offsite seo ter katero od dveh je pomembnejše.

Če se podajate v svet spletnega marketiga in še ne poznate najpomembnejših razlik med dvema, ne veste kako razdeliti svoje prioritete spletne optimizacije. To vam lahko zaustavlja možnosti boljše uvrstitve na prvi strani Googla.

Spodaj si lahko pogledate najpomembnejše o offsite SEO….

offsite seo

Kaj je Offsite SEO in po čem se razlikuje od Onsite SEO

Optimizacija spletnih strani ali SEO (Search Engine Optimization) se v glavnem deli na dve glavni kategoriji – offsite SEO in onsite SEO.

Offsite SEO je optimizacija vaše glavne spletne strani iz sekundarnega vira – neke druge spletne strani ali celo drugačne platforme. Deluje s postavljanjem povezav na vašo spletno stran, ki ji pomagajo doseči višje rezultate na Googlovih rezultatih iskanja.

Offsite SEO lahko izvajate iz vaših sekundarnih strani, ki navadno ne dobijo veliko obiska ali pa iz drugih platform. Te so recimo družabna omrežja, kot so Linkedin, Twitter, Instagram, …

Od onsite SEO se razlikuje po kakovosti vsebin, težavnosti grajenja povezav (linkov) in po mestu izvajanja. Offsite SEO je prav tako odvisen od onsite SEO. Brez vaše glavne spletne strani, offsite SEO ne morete izvajati. Nasprotno, onsite SEO ni odvisen od offsite SEO in ga lahko izvajate tudi brez offsite SEO-ta.

Vas je to odvrnilo od pričetka z offsite SEOm? Preverite dalje in ugotovite, zakaj vaša stran brez offsite SEO ne bo uspela.

Najmočnejši offsite linki: Primer na Panheat.si – sončna elektrarna

Na spodnji sliki vidite povezave, ki jih je spletna stran Panheat.si, dodala na svojo spletno stran. Panheat.si je namreč lastnik vseh teh uspešnih znamk. Ker imajo lahko zato več strani, lahko gradijo offsite povezave preko svoje glavne spletne strani in se s tem uvrčajo vse višje na iskalnih rezultatih. Poglejte si Panheat.si sončna elektrarna za več vrst povezav, ki jih bomo razložili še spodaj.

offsite seo - sončna elektrarna

Onsite SEO povezave na spletni strani Ebonitete.si za bonitete in drugo

Poglejte spodnjo sliko in preverite povezave, če jih opazite. Spletna stran Ebonitete.si je na svoj home slider dodala kar dva notranja linka, ki obiskovalce privabita globje v njihovo stran. Onsite SEO povezave imajo prav tako kot offsite SEO povezave svoje prednosti. Ampak, ker je obiskovalec že na spletni strani imajo drugačno funkcijo.

Da vi obiskovalce sploh pridobite, morate vašo spletno stran dobro uvrstiti in jo tam obdržati. To najhitreje naredite z offsite povezavami. Na www.Ebonitete.si lahko pogledate uporabo drugih notranjih linkov, ki vam bodo morda v pomoč pri optimizaciji vaše spletne strani.

offsite seo - bonitete

Kaj je Link Diversity in Link Velocity

Offsite SEO je v večini dodajanje povezav (linkov), ki so vezani na vašo glavno spletno stran. Te linke lahko dodajate na več načinov, saj obstajajo različne vrste linkov:

  • lahki backlinki
  • srednji backlinki
  • močni backlinki

Kot pričakovano, imajo lahki backlinki najmanj moči – na uvrstitev vaše spletne strani sploh ne vplivajo. Srednji backlinki imajo že več moči itd.

Vaša prva ideja je verjetno graditi samo najmočnejše backlinke, ker pokažejo največje rezultate. Tukaj je razlog zakaj s tem škodite vaši spletni strani.

Link Diversity je pravilo, ki ga upošteva Google algoritem. Pomeni raznolikost povezav in od vas zahteva, da v offsite SEO uporabljate vse vrste backlinkov. Če uporabljete samo eno ali dve vrsti backlinkov, Google to vidi in vašo stran uvrsti nižje.

Link Velocity je naslednje pravilo, brez katerega vaša stran ne more doseči želenih rezultatov. To je hitrost grajenja backlinkov. Temu namreč Google prav tako sledi, saj obstaja mnogo spletnih marketov, kjer si backlinke lahko kupite v ogromnih količinah – več 1000 backlinkov. Če Google zazna nenadno zvišanost grajenja backlinkov jim da oznako DEVALUE (brez vrednosti).

Spodaj smo razložili, kako najbolje upoštevati ti dve pravili…

Različne vrste povezav na Prvafina.si – prodaja terjatev

Povezava ugodna prodaja terjatev Prvafina.si vas bo ponesla na spletno stran Prvafina.si, ki jo vidite na sliki spodaj. Preden se podate v zadnje poglavje tega prispevka, preverite koliko vrst povezav najdete na spletni strani Prvafina.si. Dobre spletne strani povezave dodajajo tako, da obiskovalec ne ve, da je na povezavo kliknil, ampak misli, da je to nadaljevanje strani. Preverite sami …

offsite seo - prodaja terjatev

Vrste povezav (offsite SEO linkov)

Kot povedano zgoraj, povezave delimo na lahke, srednje in močne. Zgradite jih tako:

  • lahki backlinki – gradijo se na družabnih omrežjih, s pomočjo objav. Na Linkedinu lahko na primer objavite t.i. text post in vanj dodate povezavo na vašo glavno spletno stran. Ker je te zgraditi najlažje, nimajo nobenega direktnega vpliva na uvrstitev vaše spletne strani, ampak služijo samo raznolikosti povezav – Link Diversity.
  • srednji backlinki – srednji backlinki so lahko zgrajeni na dva načina:
  1. Blog Commetning: Na nekem blogu, ki ga poiščete na spletni strani, napišete komentar in vanj dodate vašo povezavo.
  2. Forum Commenting: Na spletu poiščete forum (najbolje, s takšno tematiko, kot vaša spletna stran) in objavite povezavo.
  • močni backlinki – Močni backlinki so kontekstualni backlinki. Zgradimo jih ob pisanju vsebin, ki jih objavimo na neko drugo spletno stran. Vrsti kontekstualnih backlinkov sta naslednji:
  1. Mešanci: Vsebina s povezavo, ki jo objavimo na spletno stran, katere tema ni enaka naši, oz. vključuje vse vrste tematik.
  2. Guest Posting: Vsebina s povezavo, ki jo objavimo na spletno stran, ki ima tematsko podobne vsebine. Navadno za to plačamo lastikom drugih strani s tematsko podobnimi vsebinami in delujemo kot “Guest” – guest posting.

Močne backlinke lahko objavimo v člankih (blogu) neke spletne strani in ti niso tako močni. Če pa ga uspeno objaviti na domači                  strani (home page) neke spletne strani, pa nam ta link prinese veliko moč pri uvrstitvi.

Offsite povezave na Magus.si v prispevku za bolečine v rami

Povezava bolečine v rami Magus.si vas bo ponesla na spletno stran, ki jo vidite spodaj. Link, ki smo ga torej naredili je …?

Spletna stran Magus.si se prav tako drži pravil dodajanja povezav. Če preverite njihovo stran, vidite, da ne dodajajo povezave samo na spletne strani… Kako imenujemo takšne povezave?

offsite seo - bolečine v rami

Če še vas zanima kako še bolj izboljšati vaše spretnosti v offsite SEO si lahko pogledate posnetek spodaj: