Pomen vitamina C v goji jagodah

Pomen vitamina C v goji jagodahRdeči plodovi navadne kustovnice, ki jih bolj poznamo kot goji jagode, so prava vitaminska bomba. Pomen antioksidantov nam je sedaj že dobro poznan, zato pri iskanju živil, ki jih vsebujejo, ne smemo prezreti teh čudežnih jagod. Danes se bomo posvetili vprašanju, kakšen je pomen vitamina C v goji jagodah. Poznavalci zatrjujejo, da goji jagode vsebujejo več vitamina C kot pomaranče ali limone! Poglejmo, če to resnično drži!

Kakšen je pomen vitamina C v goji jagodah in koliko ga resnično vsebujejo?

Količina vitaminov v sadju in zelenjavi se ves čas spreminja, na kar vpliva mnogo dejavnikov.

Predvsem je odvisno od kje hrana prihaja, ali je naravno pridelana, škropljena in kakšen je bil transport. Goji jagode niso nobena izjema, tudi pri teh sadežih najdemo velika odstopanja pri vsebnosti vitaminov.

Ko so kontrolirali vsebnost vitamina C v goji jagodah različnih proizvajalcev, so se vrednosti močno razlikovale. V nekaterih paketih posušenih goji jagod, je bilo na primer samo 29 mg C vitamina na 100 gramov.

Pri drugem proizvajalcu, ki goji jagode posuši in prodaja v prahu, je bila vsebnost vitamina C 144 mg na 100 gramov.

Pri mnogih proizvajalcih vrednosti vitamina C niso navedene, bolj poudarjajo energetsko vrednost goji jagod. Ta je lahko tudi do 185 kcal, navajajo pa tudi vsebnost ogljikovih hidratov, mineralov in ostalih vitaminov.

Koliko je priporočen dnevni vnos vitamina C, se strokovnjaki še vedno ne  strinjajo. Različne zdravstvene organizacije priporočajo od 100 mg, do 2000 mg, pa vse do 6000 mg vitamina C na dan.MSM + vitamin C

Seveda je odvisno v kakšni obliki zaužijemo vitamin C, najbolje za nas je, da ga pridobimo iz svežega sadja in zelenjave.

C vitamin tudi vedno kombiniramo z nekaterimi prehranskimi dopolnili, skoraj obvezen je pri uživanju organskega žvepla msm.

Primerjali smo koliko vitamina C dobimo z zaužitjem naslednjih sadežev:

Uživanje Camu Camu v prahu, nam že z eno čajno žličko krepko zadosti dnevno potrebo po vitaminu C. V eni žlički je lahko tudi do 708 mg tega vitamina.

Manj poznan vitamina C je na drobno narezana rdeča paprika. Vsebuje trikrat več vitamina C kot pomaranče! S skodelico rdeče paprike pridobimo 190 mg vitamina C.

V skodelici svežih kivijev, je kar 167 mg vitamina C, kar zadosti 278% dnevnih potreb.

Nekaj vitamina C najdemo v zeleno modri algi spirulini, kjer se vitaminu C pridružijo še drugi pomembni antioksidanti, predvsem vitamin E in beta karoten.koliko vitamina C na dan

Pomaranče, so poleg limon, najbolj poznan vir vitamina C. Vendar je primerjava med pomarančo in goji jagodami, pokazala v prid goji jagodam. Skodelica pomarančnih rezin vsebuje 96 mg vitamina C, medtem ko skodelica suhih goji jagod vsebuje kar 144 mg vitamina C.

Skodelica čudovitih, dišečih gozdnih jagod, nam zagotavlja kar 85,7 mg vitamina C, kar je že skoraj dovolj, da pokrijemo dnevne potrebe.

Pa še zelenjava! Zmagovalec je prav gotovo brokoli! Skodelica svežega brokolija, vsebuje 81 mg vitamina C!(1) (2) (3)

Uporabljeno besedilo: pomen vitamina C v goji jagodah