Kaj storiti, če telefon ne prepozna mobilnega omrežja?

Pomen mobilnega omrežja in njegovega delovanja za nemoteno uporabo telefona

telefon brez signala

Mobilno omrežje ima ključen pomen za nemoteno uporabo telefona in številne vidike našega vsakdanjega življenja. Omrežje je infrastruktura, ki omogoča komunikacijo med mobilnimi napravami, kot so pametni telefoni, tablice in drugi prenosni napravami. Njegovo delovanje je temeljni del sodobne komunikacije, saj omogoča hitro prenašanje podatkov in vzpostavljanje povezav med napravami, ne glede na njihovo geografsko lokacijo.

Pomembni vidiki pomena mobilnega omrežja in njegovega delovanja za nemoteno uporabo telefona vključujejo:

Brezžična povezljivost: Mobilno omrežje deluje brezžično, kar omogoča uporabnikom, da ostanejo povezani ne glede na to, kje se nahajajo. To omogoča nemoteno komunikacijo, dostop do interneta, prejemanje obvestil in uporabo aplikacij tudi na poti.

Prenos podatkov: Omrežje omogoča hitro prenašanje podatkov, kot so sporočila, fotografije, videi, e-pošta in drugi vsebine. To je ključno za hitro in učinkovito izmenjavo informacij med uporabniki.

Klici in sporočila: Mobilno omrežje omogoča opravljanje telefonskih klicev in pošiljanje sporočil, kar je osnovna funkcija pametnega telefona.

Dostop do interneta: Brez mobilnega omrežja bi bilo nemogoče dostopati do interneta na mobilnih napravah. Omrežje omogoča hitro brskanje po spletu, uporabo aplikacij, prenos datotek in še več.

GPS navigacija: Mobilno omrežje igra pomembno vlogo tudi pri GPS navigaciji, saj omogoča prenos lokacijskih podatkov, ki omogočajo natančno sledenje in usmerjanje.

Družbena omrežja in komunikacija: Omrežje je ključno za komunikacijo prek družbenih omrežij in drugih komunikacijskih aplikacij. Uporabniki lahko delijo svoje misli, slike, videoposnetke in se povezujejo s prijatelji in družino.

Povezljivost IoT naprav: Mobilno omrežje je pomembno tudi za povezovanje internetu stvari (IoT) naprav, kot so pametne ure, pametne naprave v domu (pametni dom), pametni avtomobili, brezžične slušalke in drugi pametni pripomočki.

Zagotavljanje zanesljivega in hitrega mobilnega omrežja je ključnega pomena za nemoteno uporabo telefona in sodobnih naprav ter za omogočanje številnih sodobnih tehnoloških storitev in aplikacij. Mobilno omrežje je postalo središče našega digitalnega življenja, saj nam omogoča, da ostanemo povezani s svetom in izboljšamo učinkovitost in udobje našega vsakdanjega življenja.

Razlogi, zakaj telefon morda ne prepoznava mobilnega omrežja

Telefon morda ne prepoznava mobilnega omrežja zaradi različnih razlogov, ki segajo od tehničnih težav do uporabniških nastavitev. Nekateri pogosti razlogi vključujejo:

 1. Slaba pokritost ali šibek signal: Telefon ne more prepoznati omrežja, če se nahaja v območju s slabo pokritostjo ali z nizkim signalom. To se lahko zgodi v oddaljenih ali težko dostopnih območjih ali v zaprtih prostorih z omejeno povezljivostjo.
 2. Nastavitve omrežja: Napačne ali neustrezne nastavitve omrežja na telefonu lahko vplivajo na prepoznavanje omrežja. To vključuje nastavitve za samodejno ali ročno izbiranje omrežja.
 3. Težave s SIM kartico: Poškodovana ali slabo vstavljena SIM kartica lahko vpliva na prepoznavanje omrežja. Prav tako lahko neustrezna SIM kartica, ki ni združljiva s telefonom ali mobilnim omrežjem, povzroči težave.
 4. Tehnične težave na omrežju: Včasih so težave z mobilnim omrežjem, ki so izven vašega nadzora, razlog za neuspešno prepoznavanje omrežja. Težave na strani ponudnika mobilne storitve lahko vplivajo na delovanje omrežja.
 5. Programsko opremo telefona: Zastarela ali okvarjena programska oprema telefona lahko povzroči težave s prepoznavanjem omrežja. Posodobitev programske opreme na najnovejšo različico lahko pomaga rešiti težave.
 6. Blokada omrežja: Včasih je morda omrežje blokirano ali omejeno za določene uporabnike ali naprave. To se lahko zgodi v primeru neplačanih računov ali posebnih omejitev ponudnika storitev.
 7. Napaka na mobilni napravi: Težave s strojno opremo ali napako na mobilni napravi lahko vplivajo na delovanje omrežja in prepoznavanje signala.

V primeru, da telefon ne prepozna mobilnega omrežja, je priporočljivo preveriti zgoraj navedene razloge in izvesti ustrezne korake za odpravljanje težav. V nekaterih primerih je potrebno stopiti v stik s ponudnikom storitev, da bi pridobili več informacij o morebitnih težavah na omrežju.

Namig: če vam signal povzroča težave na telefonu in jih ne znate rešiti, potem vam bo prišel prav tudi naslednji zapis: Kako prenesti slike iz telefona na računalnik

Rešitve: kaj lahko naredimo sami pred obiskom servisa

Preverite signal in lokacijo

brez signala

Če telefon ne prepozna mobilnega omrežja, je mogoče preveriti signal in lokacijo na več načinov. Najprej preverite signalno ikono na zaslonu, da ugotovite moč signala. Poskusite se premakniti na odprto območje ali bliže oknu za boljši signal. Preverite tudi nastavitve omrežja, da boste prepričani, da je telefon nastavljen na avtomatski način iskanja omrežij. Vklopite in preverite tudi sistem za lokacijo na telefonu. Če se težava nadaljuje, je priporočljivo stopiti v stik s ponudnikom storitev za dodatno pomoč in diagnostiko.

Preverite nastavitve omrežja

Če telefon ne prepozna mobilnega omrežja, je pomembno preveriti in prilagoditi nastavitve omrežja na telefonu. Postopek je odvisen od operacijskega sistema, vendar je običajno preprost:

 1. Za Android telefone: Pojdite v “Nastavitve”, nato izberite “Omrežje in internet” ali “Povezljivost”. Nato izberite “Mobilno omrežje” ali “Omrežne nastavitve”. V tem meniju preverite, ali je vklopljen “Mobilni podatki” in “Gostovanje”. Poskusite preklopiti med načini omrežja med “Samodejno” in “Ročno”, da poskusite vzpostaviti povezavo.
 2. Za iPhone: Odprite “Nastavitve”, nato izberite “Mobilno omrežje”. Prepričajte se, da je vklopljen “Podatkovni prenos”. Poskusite izklopiti in ponovno vklopiti “Podatkovni prenos” ali izberite “Ponastavi omrežne nastavitve”.

Po prilagoditvi nastavitev omrežja ponovno zaženite telefon in preverite, ali se težava z nezaznavanjem omrežja še vedno pojavlja. Če težava še vedno ni odpravljena, je priporočljivo stopiti v stik s ponudnikom storitev, da preverite morebitne težave na njihovi strani.

Ponovni zagon telefona

Če vaš telefon še vedno ne prepoznava mobilnega omrežja, ga lahko ponovno zaženete, da odpravite morebitne začasne težave. Postopek ponovnega zagona je preprost:

 1. Pritisnite in držite gumb za vklop/izklop na vašem telefonu.
 2. Počakajte nekaj sekund, dokler se na zaslonu ne prikažejo možnosti za izklop ali ponovni zagon.
 3. Izberite možnost “Ponovni zagon” ali “Restart”.
 4. Počakajte, da se telefon izklopi in nato samodejno ponovno zažene.

Po ponovnem zagonu preverite, ali se telefon zdaj povezuje z mobilnim omrežjem. Ponovni zagon je preprost postopek, ki lahko reši začasne težave s telefonom in omogoči pravilno delovanje omrežja.

Preverite motnje v okolju

Če telefon ne prepozna mobilnega omrežja, je mogoče, da so motnje v okolju, kot je prisotnost magneta na ovitku za telefon. Preverjanje motenj v okolju je lahko preprost postopek:

 1. Odstranite ovitek za telefon: Prvi korak je, da odstranite ovitek za telefon, ki vsebuje magnet. To je lahko enostaven način, da ugotovite, ali je magnet povzročil težave s prepoznavanjem omrežja.
 2. Preverite bližino drugih magnetov: Preverite, ali v okolici telefona ni drugih magnetov, kot so na primer magneti na slušalkah, zvočnikih ali drugih napravah. Magnetna polja lahko povzročijo interferenco s signalom mobilnega omrežja.
 3. Preverite bližino elektronskih naprav: Drugi elektronski naprave, kot so mikrovalovne pečice, televizorji ali druge brezžične naprave, lahko povzročijo elektromagnetne motnje, ki vplivajo na sprejem signala telefona.
 4. Preizkusite telefon v drugem okolju: Če sumite, da je magnet ali drugi dejavniki povzročili težave s signalom, preizkusite telefon v drugem okolju ali lokaciji, da ugotovite, ali se težava pojavlja tudi tam.

Če odstranitev ovitka ali premestitev telefona v drugo okolje odpravi težavo, je to znak, da so motnje v okolju vplivale na delovanje telefona. V takem primeru je priporočljivo uporabiti ovitek, ki ne vsebuje močnih magnetov ali se izogibati okoljem z intenzivnimi elektromagnetnimi polji, da zagotovite nemoteno delovanje mobilnega omrežja.

Namig: poleg signala ne pozabite tudi na zadostno napolnjenost baterije telefona. Več o tem si lahko preberete tukaj: Različne vrste polnilcev za telefone

Preverite SIM kartico

Če telefon ne prepozna mobilnega omrežja, je lahko težava povezana s SIM kartico. Preverjanje SIM kartice je preprost postopek:

 1. Odklopite telefon in odstranite zadnji pokrov ali SIM pladenj.
 2. Previdno vzemite SIM kartico iz reže.
 3. Preverite SIM kartico, ali je poškodovana, umazana ali upognjena. Poskrbite, da so kontaktne plošče čiste in nepoškodovane.
 4. Če je SIM kartica poškodovana, jo očistite s suho, mehko krpo ali papirnatim robčkom.
 5. Ponovno vstavite SIM kartico v režo, dokler se pravilno ne prilega.
 6. Vklopite telefon in preverite, ali se zdaj pravilno poveže z mobilnim omrežjem.

Če telefon še vedno ne prepozna omrežja, poskusite vstaviti SIM kartico v drugo združljivo napravo, da ugotovite, ali je težava v SIM kartici ali v sami napravi. V primeru, da je težava še vedno prisotna, se posvetujte s ponudnikom storitev za nadaljnje preiskave ali zamenjavo SIM kartice.

Ročna izbira omrežja

Če vaš telefon še vedno ne prepozna mobilnega omrežja, lahko poskusite še ročno izbrati omrežje, da omogočite povezavo. Postopek za ročno izbiranje omrežja je odvisen od operacijskega sistema, vendar je običajno preprost:

 1. Za Android telefone: Pojdite v “Nastavitve” in nato izberite “Omrežje in internet” ali “Povezljivost”. Nato izberite “Mobilno omrežje” ali “Omrežne nastavitve” in poiščite možnost “Operaterji” ali “Omrežje”. Kliknite na to možnost in izberite “Ročna izbira omrežja”. Telefon bo nato prikazal razpoložljive omrežne operaterje, med katerimi lahko izberete tistega, ki ga želite uporabljati.
 2. Za iPhone: Odprite “Nastavitve”, nato izberite “Operater” ali “Mobilno omrežje”. V meniju “Izbira omrežja” izberite “Ročna” in telefon bo prikazal seznam razpoložljivih omrežnih operaterjev. Izberite želenega operaterja.

Po ročni izbiri omrežja telefon poskusi vzpostaviti povezavo s tem izbranim operaterjem. Če se povezava uspešno vzpostavi, bi moral telefon zdaj prepoznavati in delovati z izbranim omrežjem. V primeru, da se težava še vedno pojavlja, je priporočljivo preveriti druge možne vzroke, kot so poškodovana SIM kartica ali težave s signalom v okolju, ter se po potrebi obrniti na ponudnika storitev za pomoč.

Preverite morebitne omejitve ali blokade

Če nobena zgornja rešitev ne deluje, je mogoče, da so prisotne omejitve ali blokade, ki preprečujejo pravilno delovanje telefona. Tukaj je nekaj korakov za preverjanje morebitnih omejitev:

 1. Preverite stanje računa: Preverite, ali je vaš telefonski račun v dobrem stanju in če imate zadostno količino sredstev za storitve mobilnega omrežja.
 2. Preverite blokade ali omejitve na telefonu: Preverite, ali ste slučajno omogočili kakšne blokade ali omejitve na telefonu, ki lahko vplivajo na povezavo z omrežjem. To vključuje načine letalskega načina, omejitve podatkovne povezave, blokade določenih omrežij itd.

Če težava še vedno vztraja, se posvetujte s ponudnikom storitev, saj bi lahko bile omejitve ali blokade povezane z vašim naročniškim računom ali storitvijo, in zahtevale nadaljnjo pomoč ali odpravo s strani ponudnika.

Zaključek

Ugotovili smo, da če vaš telefon ne prepoznava v mobilnem omrežju, obstaja več korakov, ki jih lahko izvedete za diagnosticiranje in odpravljanje težave. Najprej preverite signal, lokacijo in nastavitve omrežja ter poskrbite, da je vaša SIM kartica pravilno nameščena. Prav tako lahko preverite morebitne ovire, kot so magneti na ovitku ali motnje v okolju. Če noben od teh korakov ne reši težave, se posvetujte s ponudnikom storitev za nadaljnjo pomoč.

Pomembno je razumeti, da težava s prepoznavanjem mobilnega omrežja ni vedno posledica okvare telefona. Včasih so vzrok lahko tudi zunanji dejavniki. Z razumevanjem in preizkušanjem različnih možnosti boste lažje ugotovili vzrok težave in našli ustrezno rešitev.

Čeprav je lahko frustrirajoče, ko telefon ne prepozna omrežja, s potrpežljivostjo in sistematičnim pristopom lahko ugotovite, kaj je povzročilo težavo in jo odpravite ter tako ponovno uživate v nemoteni uporabi telefona. Če se težava še naprej pojavlja, ne oklevajte stopiti v stik s strokovnjaki za mobilne naprave, ki vam bodo nudili ustrezno pomoč in nasvete.

Preberite si še:

Kako zaščititi telefon med športno aktivnostjo?

Najboljši telefoni leta 2023

5 “must have” izdelkov letošnjega poletja 2023

VIRI:

(1) – Cnet

(2) – Asurion

(3) – PC Mag