SONČNA ELEKTRARNA – DA ALI NE?

Sončna elektrarna za samooskrbo že dolgo časa ni zgolj modni trend, temveč postaja nov način življenja, za katerega se odloča vse več gospodinjstev. Električna energija, pridobljena na lastni strehi, je prvi korak v smeri popolne neodvisnosti. Samooskrbna sončna elektrarna prinaša številne prednosti. Poznate katero? Nekatere izmed njih na prvi pogled niso tako očitne.

»Trend rasti zanimanja za sončne elektrarne in ostale energetske rešitve spremljamo že nekaj let, a takšnega povpraševanja kot smo mu priča v zadnjem času ne pomnimo,« poudarja tudi direktor podjetja Enertec d. o. o., ki upravlja z blagovno znamko Moja elektrarna, Peter Kumer. Naraščanje števila postavljenih sončnih elektrarn nazorno nakazuje, da se vse več ljudi zaveda pomena sonca in ga s pridom tudi izkorišča.

Sončna elektrarna na tipski moderni hisi

6 razlogov ZA sončno elektrarno

1.) Sončna elektrarna omogoča lastno proizvodnjo električne energije. Pravilno dimenzionirana in pozicionirana naprava, proizvede dovolj energije za potrebe gospodinjstva in omogoči energetsko samooskrbo.

2.) Sončna elektrarna je zanesljiva naložba, ki se v Sloveniji povprečno povrne v osmih letih. Njena življenjska doba se giblje nekje okoli 30 let, kar pomeni, da bo visoke prihranke prinašala več kot dve desetletji. Zakaj ne bi znesek, ki ga sedaj vsak mesec namenite visokim računom za elektriko, porabili za potovanje, nov avto ali razvajanje po lastni izbiri?

Soncni paneli ob zahodu sonca

3.) S pomočjo sončne elektrarne lahko pozabimo na skrbi ob nenehnemu gibanju cen električne energije na trgu energentov in postanemo neodvisni od tržnih cen električne energije in aktualne politike. V zadnjem obdobju je to ena izmed najpomembnejših prednosti, kajne?

4.) Sončna elektrarna omogoča izkoristek potenciala »dežele na sončni strani Alp«. Slovenija se namreč uvršča med bolj osončene države v Evropi – povprečno sončno obsevanje v Sloveniji je 1.000 kWh na kvadratni meter horizontalne površine, v lanskem letu doseglo rekordno vrednost zadnjih desetih let, in sicer 1344 kWh/m2!

Gostilna Pec, opremljena s soncnimi elektrarnami in solarnimi nadstreski

5.) Ne smemo pozabiti na udobno uporabniško izkušnjo. Za doseganje najvišje učinkovitosti v vseh razmerah potrebujejo sončne elektrarne ustrezen nadzor, preventivno oskrbo in hiter odziv ob morebitnih napakah. S pomočjo aplikacije Moja elektrarna, inovativne digitalne rešitve, boste imeli nadzor v svojih rokah. Aplikacija beleži trenutno moč naprave in nudi podroben pregled proizvodnje električne energije na dnevni, mesečni ter letni ravni. V kolikor se pojavijo težave v delovanju sistema, aplikacija deluje kot mobilni asistent – uporabnikom s pomočjo razumljivih napotkov omogoča hitro odpravo napak.

6.) Sončna elektrarna je okolju prijazna tehnologija, ki uresničuje trajnostno vizijo. Za svoje delovanje uporablja obnovljive vire energije, natančneje sonce, hkrati pa premore še k nižanju izpustov toplogrednih plinov. V kolikor se odločite za postavitev sončne elektrarne vam bodo na dolgi rok hvaležni tako okolje, kot tudi prihodnje generacije.

3 razlogi PROTI sončni elektrarni ki to niso!

Več kot očitno je, da so prednosti sončne elektrarne številne. Kot vsaka stvar, ima tudi lastna proizvodnja električne energije s pomočjo solarnih panelov nekatere dejavnike, ki na prvi pogled niso najbolj privlačne. A z zanesljivim energetskim partnerjem jih lahko spremenimo v ključne prednosti.

1.) Cena sončne elektrarne je za marsikaterega potencialnega investitorja velik finančni zalogaj. S premišljeno finančno strategijo naložba ne bo dodatno bremenila družinskega proračuna. V kolikor se odločimo za dolgoročnejši kredit, je lahko mesečni obrok kredita enak ali podoben trenutnim stroškom elektrike iz omrežja, a s to razliko, da ko se naložba odplača, to ne pomeni, da se ustvarjanje prihrankov ustavi, temveč, da bomo samooskrbni še vsaj dve desetletji.

Standardna električna vticnica, v ozadju kovanci

2.) Sončne elektrarne so izpostavljene različnim vremenskim pogojem in za doseganje najvišje učinkovitosti v vseh razmerah potrebujejo ustrezno vzdrževanje, preventivno oskrbo in hiter odziv ob morebitnih napakah. Da elektrarna dosega najvišjo učinkovitost, je potrebna stalna skrb in nadzor, izvajati je potrebno preventivne preglede na lokaciji, v skladu z veljavnimi predpisi. Strokovni pristop in odzivnost ključnega pomena pri vzdrževanju sončnih naprav. V podjetju Enertec nudijo 15-letno garancijsko dobo 100 % zanesljivosti delovanja sončne elektrarne. Njihova ekipa skrbi za redne preglede delovanja panelov, ki zagotavljajo najvišji izkoristek sončne energije in posledično dolgoročno ustvarjanje prihrankov.

3.) Količina proizvodnje električne energije je odvisna od sončnega obsevanja. Izbira ustreznih pogojev, ki bodo omogočili najboljši izkoristek sončne energije, je ključna. Na to je potrebno biti pozoren že pri dimenzioniranju sončnih elektrarn. Z uporabo prilagodljive tehnologije solarnih panelov zagotovimo pridobivanje zadostne količine električne energije tudi v predelih, kjer je osončenje manjše. Alternativa so seveda tudi hranilniki električne energije.

Več kot očitno je, da ima samooskrbna sončna elektrarna več prednosti kot slabosti. Vas zanima informativni izračun? Izpolnite obrazec in poslali vam bomo neobvezujočo ponudbo.