Strešna kritina in njeni različni materiali

V spodnjem zapisu bomo pisali o Strešna kritina in njeni različni  materiali.

Strešna kritina  – dejavniki

Pri izbiri strešne kritine moramo upoštevati kar nekaj dejavnikov. Predvsem je pomembna arhitektura objekta, ki ga želimo prekriti s strešno kritino. Moramo vedeti, kolikšno težo kritine lahko prenese. Pomemben je tudi naklon strehe in območje v katerem bo objekt stal oziroma že stoji.  Pri slednjem dejavniku moramo izbrati strešno kritino, ki se vklaplja v okolico in ne bo preveč izstopala.

Potrebno je razmisliti tudi o tem kakšni vremenski dejavniki so prisotni v okolici kjer stoji objekt. Temu primerno je treba izbrati tudi strešna kritina in njeni različni  materiali.

Strešna kritina in njeni različni materiali

Poleg tega pa je seveda potrebno misliti tudi na ekonomičnost. Na dobro razmerje med kakovostjo strešne kritine in njeno ceno.  Vključevati je treba tudi montažo strešne kritine. Kovinska kritina je gotovo med cenejšimi, saj se jo lahko montira že na postavljeno ostrešje. Poleg tega  je pločevinasta streha tudi zelo trpežna in je ni potrebno kmalu menjati.

Strešna kritina in cnc obdelava

Bodisi, da gre za leseno obdelavo strešne konkstrukcije, bodisi za strešno kritino iz pločevine, je za kakovostno izdelavo konkstrukcije (ali celotne strešne kritine) nemalokrat odločilna cnc obdelava.

V nekaterih primerih govorimo o cnc tesarstvu (npr. obstoji cnc razrez lesa, pa cnc izdelava kozolca,…), v drugih primerih pa govorimo o proizvodnji strešnikov in obdelavi kovinskih strešnih kritin (npr. trapezne pločevine oz. trapezne pločevinaste kritine).

Več dodatnih informacij o cnc obdelavi kovin, najdete na povezavi.

 

Strešna kritina in njeni različni materiali

Strešna kritina in njeni različni  materiali je zelo široka tema, zato jo bomo skrajšali na nekaj najpomembnejših materialov iz katerih je narejena strešna kritina.

Pri izdelavi strešne kritine se uporabljajo najrazličnejši materiali. Vključeni so tako umetni kot tudi naravni materiali. Vsi imajo svoje prednosti in slabosti. Nam je seveda najbolj zanimiva strešna kritina iz pločevine.

Med najpogostejšimi materiali za strešno kritino najdemo naslednje:

  • Glina – žgani izdelki iz gline – opečni strešniki.
  • Naravni kamen.
  • Betonski strešniki, ki spadajo med nežgane izdelke.
  • Rastlinski materiali – mednje uvrščamo deske, slamo, skodle, trstiko.
  • Bitumenski izdelki – sem spadajo strešna lepenka, bitumenski premazi in prevleke, varjeni bitumenski izolacijski trakovi.
  • Pločevina različnih materialov – pocinkana, cinkova, bakrena, aluminij. Slednja se uporablja čedalje več.
  • Steklo – steklena strešna kritina iz kaljenega ali lepljenega stekla (iz takšnega stekla se izdelujejo tudi steklena vrata in steklene tuš kabine) sem pa spadajo še steklene prizme in armirano steklo.
  • Ter seveda plastične mase v obliki folij- sem uvrščamo tudi sekundarno kritino oziroma paraprepustno folijo.

Seveda bodo vse interesente za raznovrstne strešne kritine iz najrazličnejših materialov, zanimali tudi žlebovi. Nekaj nasvetov na splošno o žlebovih, boste našli na povezavi.

Oznake besedila: Strešna kritina in njeni različni  materiali.