Suhe oči pri otrocih: simptomi, vzroki in zdravljenje

Suhe oči pri otrocih so pojavljajo le redko. A gre lahko za resno stanje, ki nakazuje na neko sistemsko težavo. Pomembno je, da ste zelo pozorni, če se pri otroku suhe oči ponavljajo ter poiščite zdravljenje, da izključite resnejše bolezni. Če suhih oči ne zdravite, je verjetnost, da se bodo čez čas pojavile težave z vidom in očmi, večja.

V tem članku smo pod drobnogled vzeli simptome, vzroke in zdravljenje suhih oči pri otrocih ter osvetlili, kdaj so lahko suhe oči znak resnejše bolezni.

suhe oči pri otrocih povzročajo neugodje

Kakšni so simptomi suhih oči pri otrocih

Tako kot pri odraslih so tudi pri otrocih simptomi suhih oči neprijetni. Na trenutke lahko suhe oči celo bolijo. Med znaki in simptomi se pojavljajo:

 • pogosto drgnjenje oči zaradi suhosti in neugodja;
 • suh občutek v očeh;
 • oči so na otip lahko vroče;
 • oči se lahko solzijo;
 • otroci lahko tožijo, da imajo občutek peska v očeh ali jih oči pečejo;
 • občutek zamegljenega vida.

Glede pogostosti suhih oči med otroki ne obstaja veliko raziskav. V ameriški študiji je bilo sicer ugotovljeno, da suhe oči prizadenejo okoli 6,6 % otroške populacije.

Kakšni so vzroki za suhe oči pri otrocih?

Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih se pojavljajo suhe oči pri otrocih. Stanje je lahko posledica alergij, disfunkcije Meibomovih žlez, avtoimunskih motenj, endokrinih težav, vnetnih motenj in nevroloških stanj, pa tudi prekomerne uporabe zaslonov.

suhe oči pri otrocih se lahko pojavijo zaradi prekomerne uporabe zaslonov

To so najpogostejši vzroki, zaradi katerih se pri otrocih pojavljajo suhe oči:

Disfunkcija Meibomove žleze: Drobne žleze na vekah proizvajajo maščobe, ki skupaj z vodno in mucinsko komponento tvorijo solzni film. Solzni film je pomemben za vlažnost oči, saj so le dovolj navlažene oči zdrave in delujejo pravilno. Ko pride do težav v delovanju Meibomovih žlez, proizvedenega olja ni dovolj ali pa kakovost olja ni dovolj dobra. V tem primeru pride do težav z zadrževanjem solz na očesni površini, saj brez ustreznih maščob solze prehitro izhlapijo z očesne površine. V eni od študij je bilo ugotovljeno, da je imelo skoraj 42 % proučevanih otrok disfunkcijo Meibomove žleze.

Alergije: alergije lahko povzroči vse od cvetnega prahu, dlak hišnih ljubljenčkov do dima. Prav ta alergijski odziv na omenjene alergene je lahko vzrok za suhe in razdražene oči otrok.

Blefaritis: Blefaritis je vnetje veke, ki povzroča prhljaju podobne luske ob robu trepalnic in lahko povzroči suhe oči.

Zdravila: nekatera zdravila, vključno s peroralnimi kontraceptivi za najstnike, ki se lahko predpišejo tudi za akne ali druge nekontracepcijske namene, lahko zaradi hormonskih sprememb vplivajo na raven vlage v očeh. Druga zdravila, ki vplivajo na suho oko, vključujejo antihistaminike in zdravila proti aknam.

Uporaba kontaktnih leč: Nekaterim uporabnikom lahko nošenje kontaktnih leč povzroča občutke suhih oči. Težava se pojavlja zlasti, če jih otroci ne menjajo dovolj redno ali ne čistijo ustrezno. Več o tem si lahko preberete na Mojeoko.si

Resne bolezni, ki lahko vplivajo na pojav suhih oči pri otrocih

 • Sjogrenov sindrom: avtoimuna bolezen, pri kateri bele krvničke napadajo žleze, ki proizvajajo vlago v telesu.
 • Mladostniški artritis: suhe oči pri otrocih se zelo pogosto pojavljajo, če imajo ti mladostniški artritis.
 • Pomanjkanje vitaminov in hranil: če otrokom manjka vitamina A in omega 3 maščobnih kislin, se pri njih lahko pojavijo suhe oči. Pomanjkanje hranil je sicer pogosto pri otrocih iz držav v razvoju ali npr. pri celiakiji.
 • Sladkorna bolezen: suhe oči se pojavljajo tako pri tipu 1 kot tipu 2 sladkorne bolezni.
 • Endokrine motnje: težave s hormoni, ščitnico in druge endokrine motnje lahko prispevajo k pojavu suhih oči pri otrocih.
 • Vnetja: na pojav suhih oči lahko vplivajo pogosta vnetja, kot je konjunktivitis ali herpes simplex virus.

Kako lahko pomagate otrokom pri suhih očeh

Marsikaj lahko storite, da svojim otrokom olajšate občutek suhih oči. Poskusite z naslednjimi idejami:

 • naj vaš otrok med gledanjem televizije ali uporabo zaslona večkrat spočije oči in oči odmakne stran od ekrana;
 • poskrbite, da je otrok čim več zunaj;
 • na oči otroku položite tople obkladke, da bi povečali izločanje maščob v Meibomovih žlezah;
 • zmanjšajte ogrevanje v bivališču;
 • otroku las ne sušite s sušilnikom las;
 • poskrbite, da bo otrok pil več vode;
 • zunaj naj otrok uporablja sončna očala, zlasti v vetrovnem vremenu;
 • poskrbite, da otroku ventilator in klimatska naprava ne pihata direktno v oči.

Ali lahko kapljice za oči uporabljajo tudi otroci?

Določene znamke kapljic za oči ali umetnih solz, ki so sicer pogosto v uporabi v primeru suhih oči pri odraslih, lahko uporabljate tudi, kadar se pojavijo suhe oči pri otrocih. Poskrbite, da izberete znamko, ki je primerna za otroke in ne vsebuje konzervansov, vsekakor pa je pametno tudi, da se o tem posvetujete z zdravnikom.

Znamka Thealoz Duo je ena od tistih, ki jo lahko uporabljate tudi pri otrocih. Ne vsebuje konzervansov, v njej pa sta dve sestavini, ki poskrbita za vlaženje: trehaloza in hialuronska kislina. Gre za naravni sestavini, zato sta popolnoma varni za uporabo pri otrocih.

suhe oči pri otrocih lahko blažijo kapljice za oči

Nasveti za dajanje kapljic otrokom

Kapljanje kapljic v oči majhnega otroka je lahko zelo zahtevno. Uspešni boste le, če boste pripravljeni in boste znali zamotiti otroka. V nadaljevanju sledi nekaj preverjenih strategij za uporabo kapljic pri otrocih:

Pripravite se: preden sploh poskusite kaniti kapljice za oči v oko vašega otroka, si na doseg roke pripravite vse, kar potrebujete. Morda vam lahko celo kakšna druga odrasla oseba pomaga. Kapljice pretresite.

Umijte si roke: Da preprečite kontaminacijo z bakterijami, poskrbite, da bodo vaše roke za vkapavanje še posebej čiste in zdrgnite tudi nohte.

Odvračanje pozornosti: otrok lahko med vkapavanjem gleda najljubšo risanko ali v rokah drži najljubšo igračo ali odejico.

Namestite otroka: Ko otroka uspešno zamotite, ga položite na hrbet in obložite z blazinami. Pod ramena mu položite blazino, pod vrat pa zvito brisačo, da onemogočite gibanje glave.

Umirite otroka: če otrok noče mirno ležati, previdno in nežno prekrižajte meča čez otrokove noge in ga umirite. Upoštevajte, da je lahko tovrstna fizična omejitev za majhnega otroka strašljiva, zato bodite mirni, z otrokom nežni in govorite s pomirjujočim tonom.

Demonstrirajte: če je otrok možno prestrašen, bo morda pomagalo, če najprej na sebi ali na igrači pokažete, kako boste vkapali kapljice.

Namestite roke: zapestje roke, ki jo boste uporabili za dajanje kapljic, položite na otrokovo čelo.

Pogled navzgor in na drugo stran: Povejte otroku, naj pogleda navzgor in proti drugi strani. Kapljice za oči morajo teči stran od otrokovega nosu.

Pripravite kapljico: kapalko približajte otrokovemu očesu na približno 8 cm in stisnite vsebnik, da pripravite kapljico.

Kanite kapljico v oko: potegnite spodnjo veko navzdol, da nastane prostor med veko in očesnim zrklom. Nato kapljice kapnite v nastali prostor, vendar stran od solznih kanalov, ki se nahajajo v spodnjem notranjem kotu očesa.

Tolažite in crkljajte: če se je vaš otrok možno prestrašil, ga potolažite in pohvalite, ker je opravil tako težko nalogo. Nato si skupaj vzemita nekaj časa za objem, crkljanje ali zabavno dejavnost, da se izkušnja konča pozitivno.

Ko se pojavijo suhe oči pri otrocih, je treba biti še posebej pozorni na uporabo pametnih telefonov pri vaših otrocih. Preveč časa za zasloni predstavlja tehten razlog za pojav suhih oči. Poskrbite, da bo vaš otrok čim več časa preživel zunaj, dovolj spal ter se prehranjeval zdravo in težave s suhimi očmi bodo gotovo blažje.