Lajšanje občutka suhih oči: pomaga lahko tudi telesna vadba

[KRATKE NOVIČKE IZ SVETA ZDRAVIH OČI] Ekipa znanstvenikov z univerze Waterloo je ugotovila, da je za lajšanje občutka suhih oči zelo pomembna redna telesna vadba. Raziskave so pokazale, da se izločanje solz občutno poveča in je solzni film veliko bolj stabilen, če se udeležimo telesne vadbe. Pravzaprav do te mere, da bi lahko govorili o pomembnem načinu lajšanja suhih oči.

lajšanje občutka suhih oči pri moškem s športom

Zakaj se suhe oči pojavijo?

Vsakič ko pomežiknemo, se naša očesna površina prekrije s solznim filmom. Gre za življenjsko pomembno tekočino za ohranjanje zdrave očesne funkcije. Zdrav solzni film sestavljajo trije sloji: maščobni, vodni in mucinski. Ti skupaj skrbijo za vlažnost površine očesa in ščitijo pred snovmi, ki bi lahko dražile oko, npr. prahom ali umazanijo.

Ko eden od slojev postane nestabilen, se lahko na očesni površini pojavijo suha območja, kar povzroči simptome, kot so srbenje, pečenje in draženje.

Žal smo preveč odvisni od ekranov in pred njimi preživimo ogromno časa. Zato so simptomi suhih oči čedalje bolj pogosti. Najpogosteje uporabljeno zdravilo proti suhim očem so gotovo kapljice za oči. Na povezavi najdete najbolj prodajano blagovno znamko v Sloveniji. Strokovnjaki njihovo uporabo svetujejo še naprej, a vredno je poskusiti tudi s telesno vadbo kot alternativnim zdravljenjem. V nadaljevanju preberite izsledke študije o tem, kako je lahko redna telesna vadba odlična preventiva pred pojavom suhih oči.

Kako je eden od učinkov telesne vadbe tudi lajšanje občutka suhih oči

V raziskavi o vplivu vadbe na simptome suhih oči je sodelovalo 52 udeležencev. Razdeljeni so bili v dve skupini: na tiste, ki se s športom ukvarjajo redno (vsaj petkrat na dan), in tiste, ki se zgolj občasno (samo enkrat na dan). Raziskovalci so oči pregledali pred vadbo in nato še pet minut po njej. Ocenjevali so izločanje solz ter razpolovni čas solz (čas, v katerem solze izhlapijo z očesne površine).

Ugotovili so, da se je pri vseh udeležencih raziskave po vadbi izločanje solz občutno povečalo. Najbolj pa pri tistih udeležencih, ki se s športom ukvarjajo redno.

Dejstvo je, da včasih težko najdemo čas za redno telesno vadbo, tudi zaradi tega ker moramo zaradi dela čedalje več časa preživeti za zasloni. A rezultati raziskave so jasni: ukvarjanje s športom ni blagodejno samo za splošno dobro počutje, pač pa tudi za zdravje oči.