Vitraž na garderobni omari

Poglejmo si v tokratnem našem prispevku ideje za vitraž na garderobni omari.

Glede na to, da v naših člankih, precej govorimo o najrazličnejši notranji opremi (otroških sobah, garderobnih omarah, ipd…) smo se za tokratno našo objavo nekoliko poigrali z idejami o tem ali je mogoče na pohištvenem trgu in trgu notranje opreme dobiti garderobno omaro, katere vrata bi bila narejena iz vitraža.

Na spletu (predvsem youtube) smo našli npr. naslednjo idejo za vitraž na garderobni omari:

V teh primerih sicer ne gre toliko za vitraž na garderobnih omarah, temveč so v videu predstavljeni vitraži v najrazličnejših omarah.

Poglejmo si primere bolj podrobno:

prvi primer v videu prikazuje vitražno vitrino v starinskem stilu na kateri je dejansko v stilu vitraža izdelano vratno krilo kredence. Znotraj omare so steklene todi odlagalne police, sicer pa v tem primeru ne moremo govoriti o vitražu kot ga poznamo v klasičnem primeru in kot je npr. opisan na slovenski največji spletni strani, ki združuje različne notranje opremljevalce in mizarje (povezava tukaj), vseeno pa pridih vitražnega izgleda na frontah daje steklo, ki je vmes obdano v železne tanke obrobe.

V enem izmed naslednjih slideov v videu je predstavljena klasična steklena kredenca, le, da je ta za razliko od vitražev, ki ponazarjajo  preteklost in dekor iz zgodovine, moderna in minimalistična.

Takšne steklene kredence so danes v celoti zamenjale vitraže, mogoče pa jih je dobiti v najrazličnejših oblikah. Pri čemer pa ne smemo pozabiti, da je tudi v modernih tehnikah mogoče steklo peskati, gravirati, dobiti barvna stekla v različnih niansah in tako naprej.

Naslednji slide v videu je še bolj zanimiv. Ta namreč prikazuje steklena drsna vrata, ki jih zaradi svoje motne značilnosti lahko uporabimo tudi kot nadomestek za vitražno tehniko, saj s svojimi lastnostmi prav tako delujejo nekoliko sakralno, mistično in nadvse estetsko skrivnostno.

Če jih uporabimo v kuhinji ali drugod, bodo delovala kot klasični moderni pripomoček. Če jih v enaku tehniki uporabimo v temnejših prostorih in za druge namene, bodo delovala kot iz pretekle zgodovine in nekoliko vitražno.

Dejanski vitraž na jedilniški omari je nato predstavljen n naslednji sliki. Čeprav ga tvori istobarvno, prozorno steklo, lahko v tem primeru govorimo kakor da gre za vitraž zarai železnih spojev, ki so tako zelo značilni za vitraž (predvsem v tehniki tifanny).

Vsi ostali modeli omar s steklom so dejansko steklene kredence, tako, da lahko hitro ugotovimo, da dejansko kaj dosti primerov na temo vitražev na garderobnih omarah, nismo našli.

Vitraž na garderobni omari z drsnimi vrati

Se pa je zato porodila naslednja ideja za tiste, ki bi radi imeli vitraž na garderobni omar. Poglejte si spodnjo sliko:

vitraž na garderobni omari

V tem primeru pa dejansko govorimo o vitražu na garderobni omari.

Sama omara je moderna in z dvojnimi drsnimi vrati. Vrata so dejansko izdelana iz stekla, a pozor, dejansko to steklo samo ni vitraž.

Vitraž je samo motiv, ki pa je na steklena drsna vrata, dodelan v obliki fototapete. Takšne fototapete pa dejansko lahko najdete na različnih spletnih straneh. Ena je recimo fototapete.si.