Kako izberemo ustrezno velikost garderobne omare?

Ko opremljamo svoja stanovanja in hiše, je nedvomno po eni strani naša želja, da prostor, ki ga opremljamo izkoristimo maksimalno uporabno, a hkrati si ne želimo prostora s pohištvom zapolniti preveč, obenem pa si tudi ne želimo, da bi pohištva v našem stanovanju primanjkovalo. Še posebej pohištvenih elementov ne, ki jih potrebujemo npr. za garderobo.

Kako izberemo ustrezno velikost garderobne omare

Zato je smiselno, da pri izboru velikosti garderobne omare upoštevamo nekaj dejavnikov, ki nam bodo pomagali do lažje in hitrejše ugotovitve kako veliko garderobno omaro, dejansko za svojo garderobo tudi potrebujemo?

Velikost garderobne omare oz. garderobnih omar, ki jih potrebujemo po našem stanovanju, je v prvi vrsti odvisna od tega, koliko imamo seveda garderobe in koliko je uporabnikov katerim je garderobo potrebno v omare, tudi pospraviti.

Obenem moramo upoštevati, da je povprečna garderoba odraslih oseb, po volumnu večja od povrečne otroške garderobe za približno 0,7 krat. Hkrati pa je povprečna sestava garderobne za otroke tudi povsem drugačna od povprečne sestave garderobe za odrasle osebe.

Če bo npr. pri odraslem moškem potrebno v garderobnih omarah rezervirati prostor za reči, kot so npr. pasovi, hlačniki, kravate, plašči in suknjiči, tega pri fantu mladostniku oz fantu otroku, ne bo potrebno.

Če povprečna ženska garderobna omara potrebuje več prostora za garderobo, ki se jo obeša (krila, obleke, srajce), pri mladostnicah tega ne bo potrebno v takšni meri. Pri mladostnicah med garderobo prevladujejo kavbojke in hlače, krila pridejo na vrsto šele v poznejših študentskih letih.

Vsebina otroške garderobne omare pa je tako ali tako poglavje zase. Pri njih vsaj večji del garderobe tvorijo tudi pižame, pajkice, kombinezoni, hlače in obleke, pa tudi simpatične garderobne igrače in dodatki.

Po drugi strani se velikost garderobne omare seveda določa tudi s stopnjo razpoložljivosti prostora v katerem bo garderobna omara tudi stala.

Bolj globoke si lahko npr. omislimo garderobne omare v mansardnih sobah, kjer se moramo pri omari pogosto soočiti z manjšo višino – le to pa kompenziramo z globino omare, da pridobimo enak prostor za garderobo.

Na hodnikih in v predsobah bodo garderobne omare verjetno tudi nekoliko ožje od standardne globine omare. Če je povprečna globina garderobne omare okrog 60 cm., za pospravljanje obuval in čevljev (tudi tistih večjih) zadošča omara za čevlje z globino okrog 40 cm.

Pri garderobnih omara na hodnikih ali v predsobah, se praviloma opremijo z drsnimi vrati. Vedno pogosteje se stranke odločijo za steklena drsna vrata. Zaradi prosojnosti steklenih vrat, se za izdelavo takšnih vrat uporabi peskano ali barvno steklo. V kolikor pa se uporabi klasična lesena vrata, pa se lahko na njih namesti ogledalo (v poljubnih velikostih in obliki vam ga lahko izdela lokalno steklarstvo), ki je še kako koristen dodatek v garderobi ali na hodniku.

Ožje in še posebej nižje so garderobne omare in dnevni regali v npr. dnevnih sobah. Tam velja pravilo, da je manj dejansko več, in minili so časi, ko smo v dnevne sobe kar tlačili čim večje število čim bolj visokih garderobnih omar. Danes v odprtih in družabnih prostorih (kamor sodijo tudi dnevne sobe, letne terase, jedilnice) velja pravilo, da mora prostor dihati, pohištvo in omare pa naj bodo svetle in absolutno ne v ospredju notranje opreme prostora.

Če se le da poskušajmo pri opremljanju stanovanja z omarami slediti trendu, kjer z omarami po eni strani, zadovoljujemo osnovne praktične potrebe po spravilo garderobe in ostalih reči, sicer pa poskušajmo prostor pustiti čimbolj odprt in ne naložen.

Tak bo deloval bolj sproščujoče, mirno, prijetno na pogled in tudi sveže.

Odlične in zanimive ideje za garderobne omare boste našli tudi v spodnjem videu:

Nekaj majhnega o primerni velikosti posameznih garderobnih omar za posamezno družino, smo opisali tudi v članku, ki je sicer vsebinsko namenjen bolj tistim, ki iščejo razno razne poslovne priložnosti za svoje poslovno pot, a vseeno je v njem tudi nekaj namigov, da so za ustrezno velikost garderobnih omar, primerne tudi vgradne omare, saj z njimi izkoristimo prostor v primerjavi s klasičnimi omarami, kar za 30% bolj.

Ta članek boste našli na tej povezavi.