Zimske gume ali komplet platišč s kolesi?

Večno zimsko vprašanje – ali se mi splača nakup za zimske gume, ali naj zraven dokupim še platišča in imam komplet zimskih in komplet letnih gum? Vsekakor je nekaj gotovo – zimske gume so v obeh opcijah, zato je izbira le-teh najbolj ključna, nadalje pa se lahko odločate še o platiščih. Zimski kompleti pnevmatik in platišč so odlična ideja za vse, ki si želijo po atratktivni ceni svoje vozilo narediti še bolj v oči vpadajoče (na dober način!), hkrati pa si tako prikrajšajo čas in denar pri obvezni menjavi gum. 

 

Nakup kompletov zimskih gum in platišč se na dolgi rok splača

Na vašo odločitev o nakupu za zimske gume s platišči vred naj morda vpliva trenutno stanje vašega letnega kompleta. V kolikor bi radi imeli manjše dimenzije gum, potem se vam zagotovo splača pregledati opcijo, kjer imate že vnaprej sestavljene komplete koles, medtem ko v opciji, kjer želite kupiti enako dimenzijo zimskih gum kot letnih, potem pa se vam nakup dodatnih platišč verjetno ne splača. 

Če spadate v prvo skupino, ste verjetno ob nakupu novega vozila dobili pnevmatike velikih dimenzij, ki so dandanes vedno bolj popularne, z njimi pa so prišla tudi bleščeče nova in originalna platišča. Sama cena zimskih gum večjih dimenzij je po navadi zelo visoka in marsikomu nedosegljiva. Pa vendarle boste ob nakupu kompleta prišli na podobno ceno. Zakaj bi torej sploh menjali zimske gume na manjšo dimenzijo? 

Manjše dimenzije se dokazano boljše obnesejo v zimskih pogojih – zasneženih klancih, mokro cestišče, itd., saj imajo večji točkovni pritisk in vam s tem omogočajo lažje manevriranje ter varnejšo vožnjo pozimi. Kar pa je v bistvu tisto, kar nam največ pomeni, kajne? Varnost med vožnjo in čim manj poškodb, ki so posledica zdrsov. 

Prav tako imejte v glavi, da ima vaš avto zagotovo v homologaciji zapisane tudi druge dovoljene dimenzije pnevmatike – navadno ravno iz teh razlogov, saj pnevmatike manjših dimenzij v zimskih razmerah boljše prosperirajo. Tako da proizvajalec vozil lastniku vozila možnost, da sam izbere, kako bo preživel zimsko sezono. 

Nakup zimskih kompletov gum in platišč se na dolgi rok splača, saj ohranjate dobro vrednost vozila in si omogočite ugodnejšo morebitno prodajo rabljenega vozila v prihodnosti. 

Kakšne pa so tehnične prednosti nakupa kompletov koles?

 • vnaprej zmontirane pnevmatike in ALU platišča za zimske gume
 • paket originalnih ALU platišč ter kakovostnih zimskih pnevmatik
 • natančno prileganje vašemu modelu vozila in varna vožnja v zimskih razmerah
 • pripravljeni za takojšnjo menjavo
 • nižji stroški menjave (prihranek pri premontaži)
 • ugodne cene za zimske gume in platišča hkrati
 • uporaba serijskih vijakov 

Naslednje vprašanje: ALU ali jeklena platišča za zimske gume? 

Za zimske razmere so verjetno najbolj primerna jeklena platišča, ki so tudi cenovno ugodnejša, s tem pa tudi zimski kompleti koles. So manj dovzetna za različne poškodbe in zaradi svoje teže omogočajo lažje manevriranje na zasneženih površinah. Vizualno pa niso ravno ‘najlepša’, prav tako pa lahko dobite tudi že dobra, na korozijo in kamenčke odporna ALU platišča

Seveda je nakup ALU platišč lahko precej kompliciran, saj jih je na trgu, kot tudi zimskih gum, ogromno, vendar je priporočljivo vedno pregledati ponudbo, ki jo imajo za vas pri matični tovarni vozila. Originalna platišča so verjetno najboljša izbira, čeprav stanejo mičkeno več kot komercialna, vendar za svoj nakup dobite vse najboljše. 

 

Kakšne so torej prednosti nakupa originalnih ALU platišč?

 • Vašemu vozilu se najboljše prilegajo 
 • Dizajn in zasnova s strani dizajnerske ekipe matične tovarne
 • izdelani iz kvalitetnih materialov
 • Prestali so mnogo varnostnih testov
 • Kakovostna zaščita koles
 • So izjemno tehnično dovršena
 • S svojim dizajnom spremljajo sodobne trende

 

Za Volkswagna najboljši zimski kompleti koles in platišč

Kot voznik vozila Volkswagen ste verjetno bolj nagnjeni k različnim izdelkom koncerna Volkswagen. Za voznike Volkswagnovih vozil so tako pripravili vnaprej sestavljene: zimski komplet pnevmatik in platišč Volkswagen. V čisti osnovi to pomeni, da imate na voljo kombinacijo kvalitetnih zimskih gum z originalnimi platišči. Zaradi cenovne ugodnosti pa imate na voljo tudi nakup kompleta s cenovno ugodnejšimi in malce manj dovršenimi (čeprav še zmeraj kakovostnimi) platišči proizvajalca AZW. 

Audi kot premium znamka poskrbi za optimalen izgled in kvaliteto zimskega kompleta koles 

Tudi znamka Audi vsako leto pripravi svojo ponudbo. Komplet zimskih gum s platišči Audi je tako kot Volkswagnova ponudba, poln različnih kombinacij originalnih platišč in skrbno izbranih dimenzij za zimske gume, ki gredo zraven zraven platišč. Seveda so tudi zimske gume izbrane glede na njihovo kvaliteto in prespektivo na tržišču. V vnaprej sestavljenih kompletih zimskih gum s platišči torej ne boste našli nizko ocenjenih zimskih gum, temveč le odlično kotirane (če ne celo zmagovalke testov), zato ste lahko brez skrbi, da bi bili prikrajšani. V takšnem primeru s tem zagotovo prišparate, saj so pogosto zimski kompleti koles s platišči v akcijah pri različnih ponudnikih, ki so pooblaščeni prodajalci dopolnilne opreme matičnih tovarn.

 

Tudi pri Škodi niso pozabili kombinirati gum s platišči

Zimski kompleti pnevmatik in platišč Škoda so izvrstna izbira za tiste, ki želijo imeti letni in zimski komplet gum in platišč. Škoda je pripravila ugodne komplete, ki so lahko dosegljivi vsem, ki želijo zamenjati zimske gume in platišča (na primer na nižjo dimenzijo). V njihovi ponudbi so tako jeklena kot tudi ALU platišča, kar pomeni, da je izbire veliko, predvsem, če se odločate med črnimi jeklenimi in bleščečimi aluminijastimi. 

Škoda zimske gume in komplti koles

Kaj pa, če nimate Volkswagna, Audija ali Škode? Zagotovo tudi proizvajalec vaše znamke vozila vsako leto pripravi posebne zimske komplete koles in platišč, saj tako svojim modelom vozil garantirajo najboljšo izkušnjo kar se tiče optimalne vožnje in oprijema na cestišču. V skrajnem primeru, ali pa če ste le avanturistični in imate dovolj živcev in časa, lahko komplet sestavite tudi sami. Kako?

 

V homologacijskem kartončku preglejte katere dimenzije platišč so dovoljenje za vaše vozilo, nato pa preglejte široko ponudbo (če se le da – originalnih) platišč. Hkrati si oglejte še različne neodvisne teste zimskih gum, kjer so zapisane slabosti in prednosti izbranih gum. Na neodvisnih testih zimskih gum, ki jih na primer dela tudi naša Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), preizkušajo različne modele gum različnih proizvajalcev. Testirajo predvsem odzivnost zimskih gum na različnih podlagah – zimske razmere nam konec koncev prinesejo zelo različen spekter voznih pogojev. Od mokrih cest, poledenelih, zasneženih in kdaj pa kdaj tudi precej suhih – vse to je zelo pomembno za sam končni rezultat V kolikor ste našli pravo dimenzijo in so vam oči obstale na čudovitem kompletu platišč, je najboljše, da jih kupite. Če niste prepričani, ali gredo artikli skupaj, vam bo zagotovo pri izbiri pomagal vaš vulkanizer ali kdorkoli v kakšni servisni delavnici. Ob samostojnem nakupu kompletov koles pa artikli med seboj še niso povezani in vnaprej sestavljeni, zato boste ob prvem obisku vulkanizerja verjetno še zmeraj plačali dodatno premontažo, tudi če boste vnaprej imeli sestavljen komplet. 

Porsche Inter Auto sevis - menjava gum

Izbira torej ni tako lahko, kot se na prvo oko zdi. Nabava kompleta koles, ki vključuje zimske gume in platišča, je enkratni večji strošek. Glede na svoj prihodek, h komu hodite menjati gume, ter kje jih shranjujete, lahko premislite, ali se vam bo vsako pol-letna premontaža platišč in gum izplačala proti enkratnemu nakupu že vnaprej sestavljenih komplet koles s platišči. Torej, izbira je popolnoma odvisna od vsakega posameznika. Vedno pa se lahko zagotovo glede nakupa katere koli možnosti posvetujete s svojimi servisnim svetovalcem ali pa kar z vulkanizerjem osebno. Marsikdaj je za pravo informacijo dovolj le kratek nekajminuten klic, da si zagotovite mirno noč pred nakupom in se prepričate, da je sama izbira za vaš avto in stil življenja najbolj primerna.