Zimzelene žive meje so odličen okras vaši hiši

Ko načrtujete hišo, je pomembno, da k celostni ureditvi že vnaprej prištejete tudi znesek načrtovanja okolice. Živa meja je okras vsake hiše, prav posebej pa so zanimive zimzelene žive meje, ki odvračajo poglede skozi celotno rastno sezono in skrijejo marsikatero nepravilnost na okolici hiše. Rastline, ki jih lahko izberete za zimzelene žive meje, so zelo raznolike. Poleg najpogostejše zimzelene rastline v Sloveniji, ki je cipresa, je tu še bolj “nobel” izbira, to je tisa. Tisa spada med strupene rastline, hkrati pa je tudi užitna. Vedeti moramo le, kateri deli rastline so užitni in kateri strupeni.

Zimzelene žive meje

Zimzelene žive meje iz tise

Da je tisa strupena rastlina, je bilo da nedavnega znano vsakemu zemljanu, ki ima majhne otroke. Uživanje rdečih tisinih jagod so odsvetovali in pred njim svarili vsi po vrsti. Do trenutka, ko je Dario Cortese vzel eno teh tisinih rdečih jagod in jo pred udeleženci delavnice pojedel. Mnogi so bili presenečeni, saj niso vedeli, da je prav ta rdeč tisin ovoj užiten del tise. Pred rdečo barvo plodov so nas svarili že od nekdaj. Mogoče je sedaj čas, da spremenimo svoje mišljenje in rdeče plodove pregledamo enega za drugim, če so res tako strupeni, kot so nam pripovedovali. Pri tisi že ni tako.

Zato se nam tudi ni potrebno bati in tiso uporabiti za zimzelene žive meje v okolici svoje hiše. Tisa je prav za prav odlična izbira. Res je da je njena rast počasna, ampak njeno preživetje je odlično. Ima malo bolezni, je dolgo obstojna, ne pozebe tudi v najhujših zimah, tudi njene korenine ne pomrznejo ko je teren namočen z vodo, ki zmrzne in utegne poškodovati druge rastline. Najpomembnejša lastnost tise pa je, da je lepa, izjemno lepa, če jo pravilno oblikujemo. In oblikujemo jo lahko na stotere načine. Ni nujno, da uporabimo le ravno striženje, lahko jo obrežemo tudi na okroglo ali pa si kasneje premislimo in spremenimo njeno obliko (1).