Ožepek proti kašlju in drugim tegobam grla

Navadni ožepek, janežev, kitajski, to so najpogostejše vrste, ki jih srečamo pri nas. Poznamo pa še vrsto drugih vrst. Ožepek proti kašlju je učinkovit le, kadar ga kvalitetno posušimo, da zadrži veliko medicinsko pomembnih snovi v svoji notranjosti. Hkrati ožepek uporabljamo tudi v kulinarične namene. Že v svetem pismu ga omenjajo, kot zdravilo proti gobavosti ter za čiščenje telesa.

Ožepek proti kašlju

Ožepku pravimo tudi blagoduh ali miloduh

Ožepek je grm, nizek grm, rahlo olesenel in primeren za zeliščno gredico ali gartlc vsake hiše. Kot že prava slovenska imena povedo, je milo dišeč, zato ga včasih uporabljajo tudi v aromaterapijah. Poznamo različne različice ožepka. Alba je različica z belimi cvetovi, Rosea pa z rožnatimi. Na vrtu za ožepek izberemo sončne gredice, lego, ki ima odcedno zemljo, sicer pa glede zemlje ni preveč zahteven.

Ožepek največkrat razmnožujemo s semeni, ki jih spomladi ali jeseni posujemo po zemlji in rahlo zakopljemo. Ko iz semen zrasejo rastline, jih presadimo tako, da je med njimi 60 centimetrska razdalja. Tako bo imela vsaka rastlina dovolj sonca in bo dobro uspevala. Ožepek tudi sicer ni zahtevna rastlina in z njo ne pričakujemo veliko težav. Škodljivcev skoraj nima, niti nima problematičnih zajedavcev (1).

Ožepek proti kašlju je zdravilna rastlina

Ožepek proti kašlju je učinkovit, če ga začnemo uporabljati takoj, ko začutimo bolečine v grlu ter rahel kašelj. Naberite socvetja, ki jih posušite ali kar  sveža porabite za čaj. Delujejo protibakterijsko in protivirusno. Uporabljali so ga tudi za blaženje vročinskih stanj, pri prehladu, gripi ali bronhitisu. Pomirjujoče deluje tudi na živce. Zato si le privoščite čaj, ki ga pripravite kot poparek ali prevretek. Prevretek lahko vre največ nekaj minut, ni pa priporočljivo, saj zdravilne snovi iz cvetov preidejo v vodo že s samo vročo vodo. Zanimivo je le spremljati, koliko arome pridobite z več-minutnim namakanjem rastline v vroči vodi.

Ožepek tradicionalno najdemo tudi v različnih mešanicah čajev, ki jih najdemo po Sloveniji.