Česen preprečuje krvne strdke

Česen je že stoletja poznan kot učinkovito naravno zdravilo. Spodbuja imunsko odpornost in znižuje visok holesterol, skoraj tako uspešno, kot zdravila na recept. Česen preprečuje krvne strdke, ker deluje kot antikoagulant. Zelo uspešno varuje starajoče možgane pred izgubljanjem spomina, zmanjševanje umskih sposobnosti in sposobnosti učenja, v zadnjem času pa predvidevajo, da tudi pred demenco. Uživanje česna in česnovih pripravkov, predvsem česnovega olja, zavira celične spremembe, ki vodijo v raka in uspešno pomaga uničevati rakave celice. Znanstveniki so ugotovili, da česen zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice.

Znanstveniki so dokazali da česen preprečuje krvne strdke

Poleg vseh pozitivnih učinkov česna na naše zdravje, je bistveno pomemben ta, da česen preprečuje krvne strdke, kar po domače rečemo, da redči kri in s tem zavira bolezni srca. Preprečuje medsebojno zlepljanje krvnih ploščic in njihovo lepljenje na stene arterij, kar je prvi korak do nastajanja krvnih strdkov. Eric Block, profesor kemije na na State University of New York v Albanyju, je izoliral iz česna snov, ki jo je poimenoval ahoen in ima enako ali večjo antikoagulatorno aktivnost kot česen. Česen tudi spodbuja fibrinogenski sistem, ki razgrajuje krvne strdke.(1) Trije stroki surovega česna na dan so izboljšali raztapljanje krvnih strdkov za 20%, kar so dokazali z dvojno slepo raziskavo, ki so jo opravili med indijskimi študenti medicine. Znanstveniki tudi predvidevajo, da ima kuhan česen še večjo antitrombotsko aktivnost.

Česen preprečuje krvne strdke

Česen zavira staranje

Česen se zoperstavlja staranju in mašenju perifernih in srčnih arterij in lahko olajša občasne bolečine, ki so posledica zamašenih ali zožanih arterij v nogah. Po jemanju 800 gramov praška iz česna na dan, so bili pacienti s klavdikacijo sposobni brez počitka prehoditi petdeset metrov daljšo pot kot pacienti, ki so dobivali placebo. Zaradi krčevitih bolečin v nogah so žrtve te bolezni sposobne prehoditi le zelo kratke razdalje. Nemški raziskovalci so objavili rezultate raziskave, kjer so objavili, da je prišlo do izboljšanja po petih tednih zdravljenja s česnom.

Česen kot zdravilo za srce

Sestavine česna so patentirali kot inhibitorje ACE za zniževanje krvnega pritiska. Česen deluje zelo podobno kot najnovejša zdravila proti visokemu krvnemu pritisku, ki se dobijo na recept. Česnov ekstrakt se je izkazal kot zaviralec beta receptorjev, ker znižuje moč in pogostnost vaskularnih mišičnih kontrakcij. Betablokatorji so dobro znana zdravila za srce in proti visokemu krvnemu pritisku.

 

Viri : Jean Carper, Ostanimo mladi

McMahon, Can garlic lower blood pressure?