Internetna prodaja [Kako jo zastaviti za uspeh]

Internetna prodaja je še posebej v času korona krize, ko mora ogromno podjetnikov, svoje delo in poslovanje organizirati od doma, postala zanimiva vedno večjemu številu podjetnikov.

Čeprav je imelo že pred korona krizo ogromno podjetnikov svoje spletne strani in online trgovine, je sistemski in resni pristop k internetni prodaji za mnoge, postal prioriteta šele, ko so bili v to prisiljeni zaradi zdravstvene in ekonomske krize, ki jo je prinesla korona.

V tem zapisu, spodaj, objavljamo nasvete za vse, ki vas zanima učinkovita internetna prodaja, predvsem iz vidika kako jo zastaviti, kako se izogniti nepotrebnim stroškom in kako spletno prodajo, izvajati k nenehni/konstantni rasti, svojega spletnega prodajnega kanala.

Preberite še: Uporaben zapis o tem zakaj ni nujno pomembno, da ste s svojo spletno trgovino prvi na Googlu oz. kaj sploh pomeni biti prvi na Googlu (za učinkovitost vaše prodaje preko interneta).

Kako se odločiti KAJ prodajati na internetu

Glede na to, da se danes na internetu prodaja že praktično vse, je odločitev o tem kaj prodajati na internetu, po svoje težka (če želite prodajati nekaj unikatnega) in po svoje, tudi lahka (če ne želite zgrešiti s produktom, prodajajte tisto, kar uspešno na internetu, prodajajo že drugi).

Najlažje boste do odločitve o tem kaj prodajati preko spleta prišli tako, da upoštevate:

  • velikost potencialnega trga (ki ga na posameznih spletnih kanalih preprosto izmerite s številom uporabnikov kanala)
  • maržo, ki jo nameravate dosegati (razliko v ceni med prodajno in nabavno oz. proizvodno ceno izdelkov oz. storitev)
  • težavnost konkurence (s pomočjo katere ocenite tudi čas potreben, da boste prišli do točke ROI, ko se vam bodo vložki v internetno prodajo, povrnili)
  • stroške, potrebne, da pridete do želenih prodajnih ciljev

Na internetu se odlično prodaja pohištvo

Ena izmed odličnih panog, katere izdelki (in tudi storitve) se krasno prodajao preko interneta, je pohištvo. Pohištvo preko interneta ne ponujajo samo velike spletne trgovine (lesnina, momax, harvey norman, rutar, ipd…), ampak tudi številne manjše spletne trgovine (npr. Pohištvo123), ki, glede na to, da pohištvo preko interneta, prodajajo že več kot desetletje, očitno prodajajo dobro.

Če ste na začetku svoje spletne prodaje in vas zanima prodaja pohištva preko interneta, poglejte povezavo na trgovino Pohištvo123.si, ki sodi med ene najbolj uspešnih slovenskih trgovin s pohištvom, saj so že prel leti, začeli s prodajo klubskih mizic za dnevne sobe, kmalu pa prodajo razširili na še vso ostalo pohištvo.

Odlična ideja za internetno prodajo – prodaja daril

Med ene izmed zelo prodajanih artiklov na internetu sodijo tudi raznovrstna darila, imajo pa prednost pri prodaji daril preko interneta, tiste spletne trgovine in strani, ki prodajajo t.i. specifična darila za posebne priložnosti (npr. darila s šopki rož, darila za novorojenčka, darila za valentinovo, itd..).

V Sloveniji je eden izmed teh, specifičnih in zelo poznanih, uspešnih prodajalcev daril preko spleta, Sanjski-Sopek.si.

Na internetu se odlično prodajajo tudi specifična oblačila (za dojenčke, otroke, nosečnice, …)

Medtem, ko je pri klasičnih oblačilih, konkurenca pri prodaji na internetu, zelo velika, odlično spletno prodajo na področju oblačil, dosegajo specifični prodajalci (npr. obleke za dojenčke, nosečnice, itd…).

V Sloveniji gre internetna prodaja oblačil za dojenčke in nosečnice odlično spletnim trgovinam Bambini.si, njihova več letna uspešnost na slovenskem trgu, pa zadnje leto rezultira v tem, da so internetno prodajo razširili tudi na hrvaški trg s spletno trgovino Bambini.hr – kjer se prodaja odječa za trudnice.

Zraven specifičnih oblačil za otroke, se za otroke odlično na internetu, prodajajo še drugi izdelki: skiroji, rolerji, previjalne komode, otroške posteljice najrazličnejših velikosti, otroški avtosedeži, sedeži za koli, itd…).

Je pa res, da je pri teh otroških pripomočkih zelo velika konkurenca, saj se npr. otroški skiroji ponujajo pri vseh največjih prodajalcih otroških reči (pikapolonica, itd..). Poglejte samo koliko otroških skirojev ima v ponudbi npr. omenjena Pikapolonica.si.

Kako se odločiti KJE (na katerem spletnem kanalu) prodajati

Trenutno najbolj uporabljani spletni kanali, kjer se vrši internetna prodaja, so vsebinski marketing, optimizacija spletnih strani (SEO), Google oglaševanje, prodaja na Amazonu ter strateški celovit spletni marketing na družabnih omrežjih. Poglejte na digitalna agencija vKoraku.si.

Ker je na internetu, danes ogromno različnih spletnih kanalov, ki se med seboj prepletajo (saj uporabniki ne uporabljajo zgolj ene izmed platform; npr. družabnega omrežja), je zelo pomembno, da pred prodajo odločite kateri spletni kanal je za vas najpomembnejši pri prodaji.

Res da, si boste s časom, želeli prodajati in iskati kupce na prav vseh spletnih kanalih, a je pred učinkovito prodajo na vseh možnih spletnih kanalih, najprej smiselno določiti prioritete – saj podjetja, ki začnejo s prodajo vsepovsod, zelo težko učinkovito prodajo gradijo na vseh kanalih.

Za vsak spletni kanal je namreč potrebno znanje in čas, lotiti se vseh prodajnh spletnih kanalov, hkrati pa pri marsikaterem podjetju pomeni, da potenciala posameznega spletnega kanala, ne izrablja v celoti.

Za nekoliko dražje produkte in storitve, kakor tudi za produkte in storitve, za katere potrebujejo kupci več tehtnega premisleka (t.i. nestihijski, premišljeni nakupi, npr. urbana oprema, vrtno pohištvo, parkovne klopi, itd…), je primerna platforma za prodajo, Google, kjer lahko kupci produkte in storitve, primerjajo z različnimi spletnimi stranmi.

Za hipne nakupe (kozmetika, oblačila, obutev, nakit,..) je primerna spletna platforma, Facebook.

Za prodajo btb podjetjem je primerno družabno omrežje Linkedin. Informativne produkte (webinarje,…) je smiselno prodajati čez YouTube, ipd…. Sicer pa je od mnogih možnosti mogoče prodajati tudi na ebayu, amazonu in ostalih platformah, ki že imajo izdelan bazen kupcev in obiskovalcev svojih strani, v milijonih obiskovalcev.

NAMIG: Katerikoli spletni kanala že boste izbrali za začetek vaše spletne prodaje, poskušajte, še posebej, če imate novo spletno stran, najprej vašo spletno trgovino optimizirati tako, da jo bodo našli spletni iskalniki (še posebej Google, kjer se nahaja največ uporabnikov interneta). Višje kot boste uvrstili svojo spletno stran na Googlu, več obiskovalcev si lahko od nje, obetate. Posledično pa tudi več nakupov. O tem kako optimizirati spletno stran, smo pisali na povezavi.

Kako zastaviti strategijo prodaje na izbranem spletnem kanalu

Ko ste izbrali produkt oz. storitev ter spletni kanal, je na vrsti izbira strategije prodaje.

Strategija prodaje ni nič drugega kot zapisan prodajni načrt, preko katerega definirate:

  • redne prodajne in marketinške aktivnosti, ki jih boste izvajali na izbranem prodajnem kanalu
  • evidenco izvedbe aktivnosti ter evidenco rezultatov, ki jih posamezne prodajne aktivnosti, prinašajo

Kdor ne spremlja kaj dela in kdor ne meri učinkov svojega dela, internetne prodaje ne more izboljševati v prihodnosti. Preprosto zato, ker nima v rokah materiala (argumentov), ki bi služili kot osnova za izboljšave spletne prodaje v prihodnosti.

NAMIG: V kolikor potrebujete marketinško svetovanje za izdelavo učinkovite marketing strategije za prodajo na internetu, obiščite povezavo.

Kako do podatkov podjetij, ki že odlično izvajajo internetno prodajo, več let

Pri strateškem pozicioniranju spletne strani oz. trgovine za internetno prodajo, ni narobe, če se zgledujete po že uspešnih podjetij, ki internetno prodajo v vaši panogi, izvajajo že vrsto let.

Najlažje pridete do seznama podjetij, ki v vaši branži uspešno delujejo tako, da preverite izkaze poslovnih izidov in bilanc stanja podjetij v vaši panogi. Izkaz poslovnega izida pove kako je podjetje poslovalo v minulih letih, z bilanco stanja pa ugotovite premoženje podjetij, ki internetno prodajajo v vaši panogi.

Bilanca stanja in izkaz poslovnega izida podjetij lahko preverite na ebnonitete.si.