Iz kakšnega materiala naj bo pisalna miza?

Kupci pisalnih miz, notranji opremljevalci in pa tudi tisti, ki se sami podajo v izdelavo lastne, domače pisalne mize, se na neki točki, sigurno vprašajo iz kakšnega materiala naj bo pisalna miza.

pisalna miza Naj bo iz iverice – ki velja za najcenejši material, ne glede na to, da jo je mogoče dobiti v poljubnih debelinah in barvah, naj bo iz stekla – ki sicer deluje bolj hladno, naj bo iz masivnega lesa – kar je sinonim za težje, dražje, a tudi trpežnejše mize, ali naj bo izdelana kako drugače.

Več: pisalne mize ugodno >>>>

Pri načrtovanju pisalnih miz, je za razliko od jedilniških in drugih miz, ponavadi najbolj v praksi, to, da je pisalna površina po svojem obsegu čim večja, hkrati pa, da debelina plošče vseeno ni prevelika. Optimalna debelina plošče pisalne mize naj bo med 19 in 25 milimetri, sama debelina pa je odgovorna za izgled mise in pa tudi nosilnost pisalne površine.

Modernejši stili so bolj zagovorniki ožjih debelin miz, klasični, tradicionalni in prestižnega videza, izgled, pa zagovarja debelejši pisalno mizo. Le, da moramo pri debelejši površini biti previdni, da debelina mize ne ovira pisarniškega stola in s tem delovne višine tistega, ki sedi za mizo.

izdelava domače pisalne mize

Ko izbiramo ustrezen material za pisalno mizo, je treba upoštevati tudi to, da, če želimo širšo in daljšo mizo, da izberemo manj upogljiv material, saj v nasprotnem lahko pride do upogiba pisalne površine, ali pač moramo na sredini mize podstaviti dodatne nosilne noge, da se miza ne upogne.

Ena izmed bolj klasičnih in praktičnih rešitev pri podlaganju daljših in širših pisalnih miz, je tudi podstavitev z dodatnim regalnikom in predali, s čimer dobimo dodatna odlagalna mesta, po drugi strani pa tudi nosilec, ki hkrati drži večjo pisalno površino.

Iverica, ki velja za lažji material, je lahko debela tudi do 25 milimetrov in kot takšna primerna za pisalne mize široke tudi do okrog metra in pol. Daljša miza od metra in pol, pa bo potrebovala dodatne veznike in podporo (v obliki regalov, ipd…) (1)

Seveda na vrsto materiala za pisalno mizo vpliva tudi estetika in cena. Dražji materiali so vsi naravni, pravi lesi (ameriški oreh, lipa, kostanj,…), pisalne mize v visokih sijajih in pa kombinirane pisalne mize (s steklom, inoksom, aluminijem).

Dodatno pa k višji ceni pisalnih miz prispeva tudi morebitna vgradnja dodatnih regalov, nakup pisarniškega stola, hkrati z mizo, nakup dodatne pisarniške pohištvene opreme in drugo (2).