Kaj je Plagron perlit in zakaj uporabljamo perlit v kmetijstvu

Gojenje rastlin zahteva redno zalivanje, če pa nimamo možnosti ali časa uporabimo Plagron perlit grinšot https://grinsot.si/growshop/proizvajalci/plagron.html. Perlit so sneženo bele kroglice, ki izgledajo kot majhni koščki stiroporja, katere najdete v številnih medijih za saditev in vzgojo rastlin. Perlit je naravna silikatna kamnina in kot tak ni strupen. Perlit se uporablja v vrtnarstvu, gradbeništvu in industriji.

Plagron perlit

Kaj je Plagron perlit – naravna silikatna kamnina

Glavna prednost Plagron perlita v vsakem mediju za gojenje je zagotovitev prezračevanja in izboljšanje drenaže vode. Površina perlitovih delcev je prekrita z drobnimi votlinicamii, ki zadržujejo vlago.  Medtem ko delci sami ustvarjajo predore v mešanici, ki omogoča prost pretok zraka in vode do korenin. Plagron perlit tudi poskrbi za zračnost zemlje ter drenažo substrata, katerega uporabljate. Za perlit je značilno da ima nevtralen pH in ne spreminja pH-ja celotnega substrata.

Perlit se zaradi svoje lahke in izolacijske lastnosti uporablja kot izolacija v zidnih konstrukcijah. Uporablja se tudi kot agregat v betonskih in mavčnih ometih. Druge gradbene aplikacije vključujejo dimniške obloge, izolacijo tal, stropne plošče, strešne izolacijske plošče in barve.

Zakaj uporabljamo perlit v kmetijstvu

Kot smo že omenili, se perlit masovno uporablja v kmetijstvu. Skoraj vsak substrat ga vsebuje, saj so odkrili njegovo pozitivno delovanje na rastline katere gojimo. Uporabimo ga lahko na vrtu ali za gojenje v loncih, v obeh primerih bo rastlinam koristil.

V drobcih perlita so majhni kraterji, kateri ga delajo poroznega. Ko rastline zalivamo ali pada dež, se luknjice ali kraterji napolnijo z vodo, katera dalj časa ostane tam. Ta voda v sebi nosi tudi hranila, tako da so drobci perlita majhni rezervoarji vlage in hranil. Sproti, ko se perlit suši, v luknjice povleče zrak, kar naredi substrat še bolj zračen. Torej Plagron perlit poskrbi za vlažnost in zračnost zemlje v kateri gojimo rastline.

Zaužitje izdelkov, ki vsebujejo Plagron perlit, lahko povzroči bolezen in v prekomernih količinah, trajno poškodbo ali smrt.

Vir A: https://www.hunker.com/12276642/is-perlite-toxic

Vir B: https://www.gardensalive.com/product/perlite-a-great-way-to-improve-drainage-and-a-primer-on-what-organic-means