Kako deluje visokotemperaturna toplotna črpalka?

Visokotemperaturna toplotna črpalka deluje na podoben način kot običajna toplotna črpalka. Razlika je ta, da medtem ko klasične črpalke običajno delujejo pri nižjih temperaturah, so visokotemperaturne toplotne črpalke prilagojene delovanju na višjih temperaturah.

Zaradi tega so odlična izbira za ogrevanje stanovanj z radiatorskim ogrevanjem v starejših in slabše izoliranih objektih.

Poglejmo podrobneje.

Visokotemperaturna toplotna črpalka

Temeljni principi delovanja toplotne črpalke

Povedano preprosto, toplotna črpalka deluje tako, da izkorišča toploto iz obnovljivega vira – zraka, zemlje ali vode, in jo pretvori v toploto za ogrevanje.

Kako to počne?

Z uporabo kompresorja, hladilnega sredstva in toplotnega izmenjevalnika. Deluje pa na osnovi dveh glavnih komponent – notranje in zunanje enote.

Zunanja enota toplotne črpalke zbira toploto iz zraka zunaj hiše. To počne tako, da s pomočjo ventilatorjev vleče zrak, ki ga nato pomika skozi hladilne lamele, kjer hladilno sredstvo absorbira njegovo toploto. Hladilno sredstvo se nato v plinastem stanju prenese v notranjo enoto.

Notranja enota toplotne črpalke je z zunanjo povezana preko cevovoda in izmenjevalca toplote. Med prehodom se hladilno sredstvo stisne in prenese v notranjo enoto, kjer toploto odda v vodo v ogrevalnem sistemu. Ta toplota se nato uporablja za ogrevanje prostorov in segrevanje sanitarne vode.

Toplotna črpalka zrak-voda deluje torej na principu kroženja hladilnega sredstva skozi cevovode med notranjo in zunanjo enoto. Med tem kroženjem je hladilno sredstvo izmenično izpostavljeno nizkemu in visokemu tlaku, kar omogoča absorpcijo toplote iz zunanjega zraka in oddajanje v notranjost stavbe.

Posebnost visokotemperaturne toplotne črpalke

Delovanje visokotemperaturne toplotne črpalke poteka po enakem principu pridobivanja toplote iz obnovljivega vira s to razliko, da je visokotemperaturna zasnovana tako, da lahko dosega višje temperature, običajno med 60–80 ˚C.

Segrevanje do višjih temperatur dosežejo z uporabo posebnih kompresorjev, hladilnih sredstev in prilagojenim delovanjem sistema, ki omogoča učinkovito delovanje pri višjih temperaturah.

Toplotna črpalka

Visokotemperaturne toplotne črpalke so zato zelo primerne za ogrevalne sisteme z radiatorji (ki ogrevajo na višjih temperaturah) ter ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem grelniku sanitarne vode.

Radiatorsko ogrevanje je pogostejše v starejših in slabše izoliranih stavbah, zato so visokotemperaturne toplotne črpalke odlična rešitev za bolj varčno in udobnejše ogrevanje v takšnih hišah.

So visokotemperaturne toplotne črpalke učinkovite?

Visokotemperaturne toplotne črpalke so zelo učinkovite, saj za vsak vložen kW električne energije proizvedejo več kW toplote. Koliko točno izveste tako, da preverite grelno število (COP) specifičnega modela naprave. Vrednost COP vam natančno pove, koliko kW toplote pridobite za 1 kW porabljene električne energije.

Toplotne črpalke zato predstavljajo učinkovit način ogrevanja prostorov in sanitarne vode, ki prispeva k zmanjšanju stroškov in ustvarjanju prihrankov.

Privarčevan denar z visokotemperaturno toplotno črpalko

Poleg tega, so toplotne črpalke okolju prijazen način ogrevanja, saj za svoje delovanje izkoriščajo obnovljive vire energije brez uporabe fosilnih goriv. Z masivnim prehodom na toplotne črpalke smo v Evropi, zgolj v letu 2022, zmanjšali ogljični odtis za kar 8 milijonov ton.

Je visokotemperaturna toplotna črpalka prava za vas?

Pri izbiri visokotemperaturne toplotne črpalke je pomembno upoštevati specifične potrebe in zahteve vašega ogrevalnega sistema ter se posvetovati s strokovnjaki na tem področju, ki vam bodo lahko pomagali izbrati pravo napravo.

Povprašajte ponudnika za strokovni nasvet ali s hitrimi izračuni preverite, katera toplotna črpalka je prava za vaš dom.

Kaj pa alternativa?

Nasproti visokotemperaturnim stojijo nizkotemperaturne toplotne črpalke, ki delujejo pri nižjih temperaturah – običajno do 55 ˚C. Zato se najbolj primerne za ogrevanje prostorov s sistemom talnega gretja, nizkotemperaturnimi radiatorji, stenskim ali stropnim ogrevanjem ter ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem grelniku sanitarne vode.

Nizkotemperaturne črpalke so primerne za dobro izolirane objekte, najpogosteje pa se uporabljajo v novogradnjah, kjer so že vgrajeni nizkotemperaturni ogrevalni sistemi (npr. talno gretje).

Nizkotemperaturna toplotna črpalka

Ne glede na to, kakšen ogrevalni sistem je vzpostavljen v vaši hiši – toplotna črpalka je prava izbira. Tako visokotemperaturne kot nizkotemperaturne toplotne črpalke so energetsko učinkovite in trenutno veljajo za najbolj varčen ter udoben način ogrevanja.

Pri izbiri toplotne črpalke v prvi vrsti upoštevajte potrebe vašega gospodinjstva, podnebne razmere vaše regije ter kakovost in zanesljivost ponudnikov toplotnih črpalk.

Ponudnika izberite previdno. Odločite se za izkušenega strokovnjaka, ki vam lahko pomaga pri izbiri in namestitvi kvalitetne toplotne črpalke, ki bo skrbela za topel dom še dolga leta.