Koristne lastnosti glukomanana na vaše zdravje

Ali ste vedeli, da ima glukomanan veliko koristnih lastnosti za vaše zdravje. Katere so to? Preberite spodnjo vsebino, kjer so zapisane koristne informacije o glukomananu.

Kaj je glukomanan?
Glukomanan je prehransko dopolnilo, ki vsebuje naravne sestavine, vlaknine iz rastlin Konjak (Amorphophallus konjac). Konjak je rastlina, ki izvira iz Azije (1).

Koristne lastnosti glukomanana na vaše zdravjeGlukomanan lahko pomaga uravnavati raven trigliceridov in nizko stopnjo slabega holesterola v telesu.
Glukomanan učinkovito pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi, tudi med hujšanje.
V alternativni medicini se glukomanan uporablja tudi za zdravljenje astme in kašelj.

Prednosti glukomanana
Z  glukomananom si lahko pomagamo tudi pri hujšanju. Glukomanan pomaga pri izgubi odvečne telesne teže, zavira apetit (da boste jedli manj) ter povečuje občutek sitosti (2).

Glukomanan proti holesterolu
Glukomanan poskrbi za zniževanje slabega holesterola v telesu in zmanjša trigliceride (škodljive maščobe v krvi).

Glukomanan za zdravljenje sladkorne bolezni
Na podlagi nekaterih raziskav, ki so bile opravljene, lahko glukomanan pomaga tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2. Vendar je konkretnih študije na to temo zelo malo.

Glukomanan pomaga pri zaprtju, blaži pa tudi bolečine v trebuhu.

Poročilo o preiskavi zdravilnih lastnosti glukomanana
V uredbi o zdravstvenih trditvah v letu 2010 je EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) pri oceni glukomanana prišla do zaključka, da lahko, kot prehransko dopolnilo, učinkovito prispeva k zmanjšanju telesne teže. Ob minimalnem odmerku – 3 g na dan, ki je razdeljen na tri približno enake dele (okoli 1 g), je glukomanan priporočljivo vedno zaužiti pred obroki, ob tem pa vedno popiti še zadostno količino vode.

Za lažje doziranje, je glukomanan na voljo tudi v obliki kapsul, se pa lahko proizvodi različnih proizvajalcev v kakovosti in ceni precej razlikujejo. Pri poceni pripravkih se za izdelavo pogosto, zaradi zniževanja stroškov, uporablja moka, zato vsebujejo malo glukomanana, dražji in visoko kakovostni proizvodi pa so sestavljeni iz 95% koncentriranega ekstrakta.

Nasvet: vsi tisti, ki želijo uživati glukomanan in si z njegovo pomočjo pomagati premagovati zdravstvene težave, naj se predhodno posvetujejo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. To je treba storiti, da bi se izognili morebitnim resnim neželenim učinkom glukomanana. Glukomanan lahko, v kombinaciji z določenimi zdravili, reagira na njih.

Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo jemanju prehranskim dopolnilom, ki vsebujejo glukomanan, ker do sedaj ni bilo znanstveno raziskano, da je glukomanan varen za nosečnice in doječe ženske.

Priporočamo še: Kako prodajati prehranska dopolnila?