Kako pripravimo začimbne mešanice s timijanom?

Začimbne mešanice s timijanomZačimbne mešanice s timijanom, ter z drugimi zelišči in začimbami, uporabimo za začinjanje solat, omak, juh in tudi mesa. Timijan kot začimba, se dobro poda k različnim zeliščem in vesela pisana zelišča nam že z videzom vzbuja dobro počutje. Mešanico začimb lahko vmešamo tudi v sirne namaze ali v maslo.

Tako pripravljene namaze namažemo na kruh, namaz lahko posujemo tudi s svežimi, zdrobljenimi zelišči. Mešanice zelišč lahko damo v dekorativne kozarčke ali škatle in jih podarimo ob raznih priložnostih.

Začimbne mešanice s timijanom

Timijan v začimbni mešanici za solate

V začimbno mešanico za solate lahko vmešamo različna zelišča in začimbe. S timijanom se dobro ujema kopriva, peteršilj, origano, čemaž in še mnoga druga zelišča. Za pripravo mešanice za vse vrste solat, bomo uporabili naslednja zelišča:

  • 5 gramov listov koprive
  • 10 gramov peteršilja
  • 10 gramov origana
  • 10 gramov čemaža
  • 10 gramov timijana
  • 2 grama listov sončničnih cvetov
  • 2 grama cvetov vrtnice

Vsa zelišča na drobno narežemo in posušimo. Razporedimo jih na pekač in jih sušimo v pečici, ki jo naravnamo na približno 50 stopinj C. Zelišča lahko tudi povežemo v šopke in jih sušimo v svetlem in zračnem prostoru. Zelišča so dovolj suha, ko jih lahko zdrobimo med prsti. Ko so zelišča dovolj suha, jih stremo v terilniku, ter z njimi napolnimo kozarčke ali manjše škatlice.

Zanimalo vas bo tudi: Kako razstrupimo telo z zdravo hrano

Začimbna mešanica s timijanom za testenine

Ta mešanica začimb s timijanom, česnom in čilijem, je še posebej priljubljena v Italiji, kjer so doma testenine. Mešanica je precej pikantna, zato jo lahko uporabimo tudi dopolnjevanje okusa ragujev, golažev ali jo damo na pico. Za ostro začimbno mešanico za testenine, potrebujemo naslednja zelišča in začimbe:

  • 5 gramov česna
  • 3 grame čilija
  • 5 gramov pekoče sladke paprike
  • 5 gramov črnega popra
  • 5 gramov bazilike
  • 5 gramov origana
  • 5 gramov timijana

V poletnem času, ko je čas za jedi z žara, začimbno mešanico pripravimo iz svežih zelišč. Za ozimnico pa pripravimo mešanico iz posušenih zelišč. Zelišča posušimo v pečici ali na zraku, nato jih drobno narežemo, dobro zmešamo in z njimi napolnimo okrasne kozarčke. (1)